• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOLLYEuthanasie
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    EWOKK: protože jsem tam zapomněla napsat tu dvojku nebo jiný číslo.... i když jsem to plánovala....
    VINKI
    VINKI --- ---
    BIGMOLE: No a? Hodnota života je čiste subjektívna záležitosť.

    MOLLY: Z čoho je to jasné? Vidím to skôr naopak. Nedobrovoľná eutanázia je nezmyselné slovné spojenie. To o čom hovoríš, je obyčajná sprostá vražda a to podľa akýchkoľvek kritérií. Dalo by sa diskutovať o presviedčaní a nátlaku zo strany tretích osôb, aby sa pacient pre eutanáziu rozhodol.

    BIGMOLE: Netuším. Viem, že vo Švajčiarsku je legálna. A keďže je regulovaná zákonom, ktorý presne vymedzuje, kto, koho, kde a za akých podmienok, značne znížili aj riziko zneužitia.

    Ale podľa logiky "eutanázia je neprípustná, pretože je možné ju zneužiť, v dôsledku čoho by umierali ľudia", by asi obstála aj logika "automobil je neprípustný, pretože spústa vodičov nebude dodržiavať predpisy a v dôsledku toho budú umierať ľudia".
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    VINKI: souhlasim s tebou.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    VINKI: pod tvuj komentar bych se klidne podepsala.
    VINKI
    VINKI --- ---
    http://www.umirani.cz/index.php?cmd=page&id=8&item=192

    Pacienty musí usmrtit choroba, ne lékař

    Tak ten titulok je niečo, čo ma vytáča hneď z viacerých dôvodov.

    1.) Nemusí ani choroba, ani lekár. Vo väčšine prípadov by to zvládol aj pacient ám, keby mu to umožnili, nehovoriac o tom, že to nie je problém naučiť napríklad priemerne inteligentného šimpanza.

    2.) Hromadu pacientov zabijú lekári a to len z blbosti. Nie sú to bohovia, len ľudia, ktorých prácou je liečiť v medziach svojich možností a nie vždy práve excelentných schopností.

    České republice musíme soustředit na paliativní péči, jejímž smyslem je respektování člověka v jeho celosti. A toto je už také pokrytectvo, ktoré ma fakt dvíha zo stoličky. Ak rešpektujem človeka v jeho celistvosti, tak musím rešpekt aj jeho slobodnú vôľu a právo slobodne disponovať vlastným životom.

    Súhlasím, že pre trpiacich ľudí treba urobiť všetko, aby sa zmiernilo ich utrpenie. Ale ak oni sami dôjdu k záveru, že to nestačí, naozaj nechápem, akým právom im znemožňujeme svoj vlastný nechcený život ukončiť.
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    mimochodem ta anekta je debilni, proc mam mit jenom jednu moznost?
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    BIGMOLE: v holandsku je dodatkovy zakon o pohrebnictvi a kremaci, ktery dava ramec euthanasie a vyzaduje dodrzeni urcitych smernic.
    Co se tyve trestnosti, tak euthanasie je trestni cin s privilegovanou skutkovou podstatou, ktery se navic jeste odkazuje na smernice uvedene v apendixu trestniho zakona
    TINA
    TINA --- ---
    BIGMOLE: no, to je dost blbost, promin. clovek nepremysli o svem zivote jako o veci, kterou muze odvezt na skladku, protoze je to povoleny a ostatni to taky delaj.
    kdyz to prezenu, potraty jsou taky povoleny a nerekla bych, ze je lidi (az na vyjimky) berou jako beznou a normalni vec.
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    VINKI: Pokud se ale nepletu, tak ani v Holandsku není euthanasie právně uzákoněna. Je "jen" za určitých podmínek beztrestná. Ale úplně jistá si nejsem.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    VINKI: myslím, že je snad jasný, že tam, kde je euthanasie povolena, tak tam jdou ty nedobrovolný snadněji...
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    VINKI: Zákonná úprava by snad zabránila současné praxi "tajného" provádění euthanasie v řadě zdravotnických zařízení. Ale přijde mi jako rizikové, že pro spoustu lidí by vyhlášení takového zákona znamenalo, že euthanasie je vlastně docela normální a v pohodě a že když už je tedy našimi zákonodárci schválená, není o ní třeba dále přemýšlet. A obávám se, že by se našlo dost případů, kdy by dotyčný souhlasil s euthanasií, protože soused vedle na posteli o ní taky požádal...
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    ono by spis aby bylo presnejsi rici (a chtit), ze euthanasie se nema pravne resit z pohledu pacienta, ale pouze z pohledu osoby ktera k ni dopomohla.
    VINKI
    VINKI --- ---
    MOLLY: Je mi jasné, že po nich nikto pátrať nebude, podstatné je ale to, že sa to deje úplne všade, akurát v Holandsku k tomu dokážu zozbierať aj nejaké štatistické dáta, lebo eutanázia ako taká je legálna.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    až to nějak bude fungovat a najdu trochu času, tak to proberu a dam sem to nejzajímavější a budu se snažit o šíři názorů, zatím sem hážu tohle, pokud si někdo chcete něco přečíst...
    http://www.umirani.cz/index.php?cmd=page&type=102&query=eutanazie
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    VINKI: s těma lékařema se samozřejmě nic nestalo, to byl anonymní výzkum...
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    VINKI: jo uznavam. ale beru to stylem, ze jde o formu sebevrazdy, a sebevrazi se do rukou psychologu ci psychiatru posilaji (imho) pomerne bezne. takze z toho to vychazi..
    VINKI
    VINKI --- ---
    HONZAF: Myslím, že v tomto smere psychológiu ako disciplínu značne preceňuješ. To by to už mohol byť rovno aj jasnovidec. A pokúšať sa prehovárať niekoho, kto je napríklad kompletne ochrnutý a nikdy to s ním už lepšie nebude... Iste, prečo nie.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    VINKI: kvuli potvrzeni zda to neni nejaka dlouhodoba tlacka od pribuznych, a skusit rozmluvit prani smrti.
    VINKI
    VINKI --- ---
    HONZAF: Nie celkom tomu rozumiem. Prečo by pri tom mal byť psychológ?
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    VINKI: a jeste v pritomnosti psychologa...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam