LIBRIUM: Ehm, vyzerá to tak, ako keby si na mňa projekoval svoju frustráciu z toho, že na Slovensku sa na paliatívnu starostlivosť zvysoka serie. :)) Nie, nevyzerá, je to prosto nevýhoda písania, chýba v ňom neverbálna komunikácia.
Ja sa nehádam. Vyjasňujem si postoje. Keď už konečne je s kým, tak aj tie svoje vlastné so sebou samým. :)
Ja predsa nehovorím, že sa má na paliatívnu starostlivosť kašlať, že sa nemá za jej zlepšenie všetkými prostriedkami bojovať a dokonca ani nedokážem posúdiť jej súčasnú úroveň na Slovensku, lebo netuším, na akej úrovni je v "západnej EU".
A prakticky vo všetkom s tebou aj súhlasím, len sa približujeme k problému z iných strán. Ja som presvedčený o tom, že sa u nás na paliatívu ešte dlho bude kašlať a to bez ohľadu na to, či bude eutanázia legálna, alebo nie. A v konečnom dôsledku tu eutanázia legálna nebude ešte celé desaťročia.
Porovnávať slovenskú úroveň čohokoľvek s krajinami, ktoré si vymenoval, je prakticky nemožné. Budeme ich doháňať, ak ich vôbec niekedy doženieme, ešte celé desaťročia aj keby nám bežali oproti.
A kým sa s tebou nebudem škriepiť o tom, pri akom ochorení ako veľmi ľudia trpia a do akej miery by sa im s tým dalo pomôcť, keby tu naozaj existoval nejaká snaha, tak sa s tebou veľmi rád poškriepim o tom, ako funguje politický (ne)rozum. :)
Iste, protesty KDH by boli, po budúcich voľbách už mimo parlamentu, lebo je dosť pravdepodobné, že katolícky taliban cez päťpercentné kvórum neprelezie. Aj nechutné plagáty v centre by boli a zapôsobili by presne tak kontraproduktívne, ako zapôsobili tie protipotratové. Aj žaloba na ústavný súd by šla, okamžite, ale je vcelku pravdepodobné, že by dopadla rovnako, ako žaloba o neústavnosti zákona o interrupciách. A práve to by vytváralo tlak, alebo priestor, aby mohli politici oponovať, že eutanáziu nevyužíva prakticky nikto, pretože máme skvelú paliatívnu starostlivosť.
Ale fungovať to bude samozrejme aj naopak, teda fungovalo by, keby sa na zlepšenie paliatívnej starostlivosti dal naozaj vytvoriť masívny spoločenský tlak. Bude to znieť cynicky, ale politika je cynická - politici by si bleskurýchle zrátali, že eutanázia vyjde omnoho lacnejšie a poponáhľali by sa s presadením jej legalizácie. Dúfali by, že trpiaci ľudia o ňu začnú masovo žiadať, zmiznú z očí, zmiznú z mysle a oni už nebudú musieť riešiť problém, ako uľahčiť umieranie, keď nemajú z čoho platiť ani prežívanie tých, čo by ešte mali šancu.