• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNELALidský papillomavirus / rakovina děložního čípku - zkušenosti, rady a všechno kolem

Rakovina děložního čípku je druhou nejrozšířenější nemocí u žen hned po rakovině prsu.
    Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.

MONICARDIO --- --- 15:27:45 4.8.2008
    Ještě k tomu záhlaví, sice jsou maligní a premaligní změny čípku velmi rozšířené mezi ženami, ale narozdíl od rakoviny prsu, zas tak často se na něj neumírá, neb naštěstí máme prevenci v podobě gynekologických prohlídek a cytologií, na prs se bohužel umírá stále dost často.. na ten mamograf či sono prsů jen tak všechny nad 45 let nechodí, jak by mohly.

Něco jako pravidla... :)

Než položíte dotaz, použijte tlačítko HLEDEJ je to docela zázračná věcička... :) Další způsob je projít celou diskusi a najít si tam to "svoje" :o)

Jakékoliv VĚCNÉ připomínky prosím do pošty. Budu se snažit vyhovět, pokud to půjde :o)
    Tak díky všem, snad nám ta diskuse k něčemu bude.

A jinak ještě uděluji řád děložního čípku MONICARDIO, bez níž bychom to tu rovnou mohli zabalit :))) Takže velký DÍK!

PREVENCE

rozbalit záhlaví
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    SINEAD: hezky, mě zas postižená oblast zasahuje až k poševní brance :-/ taky radost, konizace mě čeká někdy v lednu.... :(
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SINEAD: já jsem tu zprávu snad ani nedostala do ruky... jen mi bylo řečeno, že "se odstranilo všechno" a mam na to přestat myslet... no teď se ukazuje, že mi tam znova viry dělaj neplechu
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Btw mam dotaz, kdo ste byly na konizaci, jakej ste mely vysledek na ty propousteci zprave?Ja tam mela neco jako ze ta postizena oblast primo zasahuje az na okraj toho odriznutyho mista, to asi neni moc dobry co?
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    VERRINKA:Ja zas nasadila antikoncepci:-D ale cetla jsem, ze se to spravi, ze to mivaj nejak i zensky po porodu a tak...coz vo to, vlasu mam az az, ale ta plet, to me sere, nechci vypadat jak pubertak...
    No uvidime, jeste mam jedno plato, to doberu a v lednu se poptam doktorky
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    GRETKA: díky, je fakt, že teď nejsem v nejlepšim období a ty vlasy mi to ještě přihoršily... tak snad to přejde, tohle jsem vážně ještě nezažila...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    VERRINKA: to se ti srovna, cca za tri mesice, to je totiz uplne fyziologicka odpoved organismu na hormonalni zmeny & velikansky stres. Jestli i po cca tech trech mesicich to nebude ok, zajdi za svym praktickym lekarem.
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SINEAD: Jo to mi povidej... já jsem před měsícem vysadila a začaly mi strašně padat vlasy... když jsem vysazovala před dvěma lety (na rok), tak se mi nic takovýho nestalo... Vážně mam strach, jak to půjde dál, nerada bych byla bez vlasů... Spravilo se ti to časem nebo jsi to řešila nasazením antikoncepce?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    POZITRON: Krivdis. Tvrdim, ze je predcasne dnes tvrdit, ze vakcinace meni a zmeni procento zasazene populace rakovinou delozniho cipku.
    Proste prilisne zjednodusovani, ktere muze byt zcestne!
    A o otevrenych zadnich vratkach se doctes i u tech co vehementne prosazuji masovou vakcinaci dospivajicich: ockovani neznaci, ze si nemas nechavat delat pravidelne stery cervikalni sliznice.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GRETKA: jedine bys tady celou tu dobu tvrdila, ze primej dukaz nebude nikdy existovat, jelikoz A bude vzdy ovlivnovat C prostrednictvim B, zeano. uprimne doufam, ze se pletu a tim padem ti krivdim :)
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    VERRINKA: Asi do toho pujdu, jen se bojim nastanuvsich zmen (naposled jsem vysadila asi pred 2 roky a zacaly mi desne padat a mastit se vlasy+dramaticky zhorsena plet)
    Taky doufam, ze cyto bude gut...moje prakticka doktorka byla taky na konizaci a rikala mi ze 5 let uz je v pohode...
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SINEAD: Já bych ti za sebe fakt doporučila vysadit, zvlášť pokud jí teď k ničemu nepotřebuješ... Taky zrovna čekám na výsledky druhý cytologie po konizaci a modlim se, aby tam nic nebylo, když už mam ty viry pořád pozitivní... Indonal jsem brala těsně po konizaci, ale nevim, jestli to mělo nějakej efekt nebo ne. Ale asi pro svůj dobrej pocit to ještě jednou zkusim brát, doufám, že ty peníze nebudou uplně vyhozený... Pak mi třeba napiš, jak ti dopadla cytolka, snad to bude dobrý.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    VERRINKA: Ja to brala, ale vsichni ti reknou, ze nevi jesi to pomaha, ale ze je to mozny...ja osobne netusim, jsem cca 3/4 roku po konizaci, brala jsem to tak 1/4 roku, zatim nic ale v lednu jdu teprve na druhou kontrolu, uz kdyz jsem si to koupila, bylo mi to podezrely, kdybys to do sebe ladovala podle pribaloveho letaku, vyhodis za to nekrestansky penize a este tam je napsany, ze kdyz to budes brat prerusovane, tak se to stejne mine ucinkem(tohle mi prijde, ze se tim vyrobce chrani, pac kazdej parkrat zapomene)
    Jinak s tou HA to je pro mne novinka, je fakt, ze sem uz delsi dobu premyslela, ze ji vysadim, pac ji stejne k nicemu nepotrebuju...vyptam se na to doktorky, jdu tam 6. ledna
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    POZITRON: jednoduse: nemame primy dukaz.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GRETKA: zvlastni, ze ani muj pritel virolog nevi, co se snazis rict.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    POZITRON: neda! Jestlize jsi exaktni vedec, budes se zajimat o vztah a -> c ...

To je jako tvrdit, ze opice jsou nasimi predky, coz je naprosta hovadina, docilena mylnym zjednodusovanim! Jako lidstvo mame spolecne predky s opicemi... proste jako kdyby jsi bratranci rikala "dedo". Proste prilisne zjednodusovani je casto zcestne.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GRETKA: mozna jsem natvrdla, ale i podle toho, co pises, A ovlivnuje C a tudiz se da rict, ze vakcinace snizuje vyskyt nadoru cipku...
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SHMAIDA: jj, to je ono
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: co to je? :)
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    Holky, zkoušely jste někdy Indonal? Já už jsem tak zoufalá, že si ho snad objednám...
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: když projdeš diskusi, tak se to tady řešilo. Vysvětlovala Mocardio :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    VERRINKA: urcite nejake naruseni kuze, fotky jsem ale nevidela, a proste jdes za kozarem, ten ti udela stery/biopsii a v laborce ti najdou HPV a mas vyhrano ;(

Jinak co se tyce planu, tak bych rekla, ze ted jsem ve fazi, kdy "cekame co to da".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam