• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CORNELALidský papillomavirus / rakovina děložního čípku - zkušenosti, rady a všechno kolem

Rakovina děložního čípku je druhou nejrozšířenější nemocí u žen hned po rakovině prsu.
    Virus, který se za onemocněním téměř ve 100 procentech skrývá, se nazývá Human papillomavirus (HPV). Jedná se o velice běžný virus. Existuje více než 100 typů HPV a většina z nich je neškodná. Pohlavním stykem se šíří okolo 40 typů. Můžeme je rozdělit na dvě skupiny podle rizikovosti: na nízce rizikové a vysoce rizikové. Méně rizikové typy vyvolávají např. genitální bradavice, ty rizikové však způsobují změny buněk na povrchu děložního čípku, z nichž se může vyvinout rakovina. Mezi vysoce rizikové typy patří zejména HPV 16 a 18, které jsou zodpovědné za více než 70 % případů rakoviny děložního čípku na celém světě, a dále typy 31, 45, 35, 51 a 52. HPV infekce probíhá bez příznaků a změny na děložním čípku způsobené HPV virem odhalí až gynekologické vyšetření.

MONICARDIO --- --- 15:27:45 4.8.2008
    Ještě k tomu záhlaví, sice jsou maligní a premaligní změny čípku velmi rozšířené mezi ženami, ale narozdíl od rakoviny prsu, zas tak často se na něj neumírá, neb naštěstí máme prevenci v podobě gynekologických prohlídek a cytologií, na prs se bohužel umírá stále dost často.. na ten mamograf či sono prsů jen tak všechny nad 45 let nechodí, jak by mohly.

Něco jako pravidla... :)

Než položíte dotaz, použijte tlačítko HLEDEJ je to docela zázračná věcička... :) Další způsob je projít celou diskusi a najít si tam to "svoje" :o)

Jakékoliv VĚCNÉ připomínky prosím do pošty. Budu se snažit vyhovět, pokud to půjde :o)
    Tak díky všem, snad nám ta diskuse k něčemu bude.

A jinak ještě uděluji řád děložního čípku MONICARDIO, bez níž bychom to tu rovnou mohli zabalit :))) Takže velký DÍK!

PREVENCE

rozbalit záhlaví
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    VERRINKA: Jo tak to chapu...ja teda mela stesti, s tema dvema typkama, co jsem lezela na pokoji, sme si rozumely a pak sme spolu jeste nejakej cas chodily na kafe:-)Takze me ta hospitalizace nejak nevadila.
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SINEAD: Měla jsem normálně narkózu... ale ona neni dlouhá, asi jen 10-15 minut, já jsem si dvě hodiny pospala a bylo mi fajn... pak jsem ještě pospávala v průběhu dne, večer už jsem chtěla domů, ale ještě mě přesvědčili, abych zůstala.. Ale druhej den už nebyl žádnej důvod, proč mě tam držet, což jsem byla ráda. Prostě v Gyncentru člověk zůstává jen jednu noc, oni si na tom zakládaj, že zkracují dobu hospitalizace, vědí, že to pro žádnou ženskou neni nic příjemnýho.. Samozřejmě jsem pak ještě pár dní ležela, ale doma už to bylo v pohodě.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    SINEAD: jojo, kvůli narkóze a kdyby to najednou začalo nějak silně krvácet...
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    VERRINKA: To je fofr:-) No a melas narkozu?Ja si myslim, ze ten proces je hlavne kvuli ty narkoze, ne kvuli zakroku jako takovymu...
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    3-5 dni??? Já jsem ráno nastoupila, pak šla na zákrok, ještě ten den večer jsem měla možnost jít domů, ale radši jsem ještě zůstala a druhej den dopoledne domů :) Takže jsem trpěla jen jednu noc v nemocnici :)
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    SHMAIDA: Jo to je fakt, ze tam clovek musi voxidovat celkem dlouho...prvni den se jen nudis, vecer uz nesmis po dvanacty pit, pak druhej den te zase trapi zizni a hlady, nez se dostanes pod laser,pak je to fajn az na tu hnusnou kanilu (brrrr nenavidim cizi predmety ve svym tele) a treti den te vypustej do terenu(kdyz je vse ok).Jo a pocitej vsude fronta jak na banany (prijem, vydej zpravy apod.)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    SINEAD: nebojím se toho zákroku, operace jako takový mi nevaděj, ale nesnáším nemocnice a budu tam muset bejt 3 - 5 dní ... brrrr ....to mi na tom vadí asi nejvíc :o)
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    VERRINKA:Aha, tak to ti asi ukazou jen na pozadani, ja to nesla jak na onkogynekologii, tak na norm. gyndu, tak prakticky...
    SHMAIDA: Zakrok je brnkacka, trva to pul hodiny:-)
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SINEAD: Já jsem byla na konizaci v Gyncentru, kam i chodim, tak asi nepotřebovali dávat zprávu sami sobě.. asi je to rovnou uložený v mojí kartě..
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    SINEAD: taky jdu do Motola, takže to snad bude v pohodě ... snažím se na to nemyslet :)))
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    VERRINKA: To je divny, zes nedostala zpravu, kde jsi na tom byla? Ja Motol, ted me sledujou na stredisku onkogynekologicke prevence v Katerinske ulici v Praze(kam me poslal muj gynekolog po tom, co mi zjistil nejakej nalez).
    SHMAIDA: No nastesti ten zakrok je dost jednoduchej...ale pak uz zalezi na stesti, ale jak uz sem psala, ma prakticka doktorka je od konizace v pohode, ted porodila zdravy dite, takze vsechno funguje jak ma...ja jsem v ty Motoli lezela s holkou, co na tom byla stokrat hur, sla na konizaci i genitalni bradavice a to z ni vypadlo, ze za celej zivot spala se dvema(?!?) typkama.To pekne schytala.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: heh, to sou fakt rady za všechny prachy... :))) víš, co, nemysli na to :)
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SHMAIDA: a pak mi ještě doktorka řekne... "hm, čipek vypada po konizaci hezky... ale vidim tu zase nejake zmeny... ale to zatim nereste, nemyslete na to..." - to bych rada videla, jak na to mam nemyslet
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VERRINKA: to je hezká rada: Přestaňte na to myslet... to je stejně vtipný jako: hlavně nepanikařte :)))

jak na to člověk sakra nemá myslet!!! do prčic
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    SINEAD: hezky, mě zas postižená oblast zasahuje až k poševní brance :-/ taky radost, konizace mě čeká někdy v lednu.... :(
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SINEAD: já jsem tu zprávu snad ani nedostala do ruky... jen mi bylo řečeno, že "se odstranilo všechno" a mam na to přestat myslet... no teď se ukazuje, že mi tam znova viry dělaj neplechu
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Btw mam dotaz, kdo ste byly na konizaci, jakej ste mely vysledek na ty propousteci zprave?Ja tam mela neco jako ze ta postizena oblast primo zasahuje az na okraj toho odriznutyho mista, to asi neni moc dobry co?
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    VERRINKA:Ja zas nasadila antikoncepci:-D ale cetla jsem, ze se to spravi, ze to mivaj nejak i zensky po porodu a tak...coz vo to, vlasu mam az az, ale ta plet, to me sere, nechci vypadat jak pubertak...
    No uvidime, jeste mam jedno plato, to doberu a v lednu se poptam doktorky
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    GRETKA: díky, je fakt, že teď nejsem v nejlepšim období a ty vlasy mi to ještě přihoršily... tak snad to přejde, tohle jsem vážně ještě nezažila...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    VERRINKA: to se ti srovna, cca za tri mesice, to je totiz uplne fyziologicka odpoved organismu na hormonalni zmeny & velikansky stres. Jestli i po cca tech trech mesicich to nebude ok, zajdi za svym praktickym lekarem.
    VERRINKA
    VERRINKA --- ---
    SINEAD: Jo to mi povidej... já jsem před měsícem vysadila a začaly mi strašně padat vlasy... když jsem vysazovala před dvěma lety (na rok), tak se mi nic takovýho nestalo... Vážně mam strach, jak to půjde dál, nerada bych byla bez vlasů... Spravilo se ti to časem nebo jsi to řešila nasazením antikoncepce?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam