• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PALO_FABUSinternet v současné politice, kultuře a společnosti
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    YMLADRIS: ne, jde o to, že tvoje hypotéza s babičkou má od empirického důkazu daleko
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PALO_FABUS: no omg kazda substance je lekem nebo jedem dle toho, zda jsi to prehnal s mnozstvim (Paracelsus). To muzeme argumentovat ze net je spatny protoze tolik lidi je na nem zavislych atd atd.

    o "vseleku" imho rec neni, acheron se pta, zda kdyz nekdo net bude ignorovat, tak zda/proc na tom bude hure nez jini. Ok, mozna to minis jako "protoze se nevi jaka je presna hranice kde se ten lek meni v jed, muze byt vyhodnejsi abstinovat". No nevim.
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    YMLADRIS: nebo taky víc depresí, když jí pravnučka řekne, čím se živí :) toto je ta komunikační ideologie (viz Volek), že víc komunikace víc dobra :)

    ACHERON imho klade dobrou otázku, ale zapomíná u toho znesamozřejmit spoustu faktorů, jako je třeba právě zmíněná iluze o komunikaci jako všeléku
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ACHERON: protoze pokud babicka si 2x tydne zaskajpuje s pravnuckou, bude mit mene depresi nez jeji kolegyne, ktera v domove duchodcu jen ceka, nez umre.

    ja furt nechapu oc ti jde
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    ACHERON: imho je to jen ne uplne vhodne prepsana teze, ze nemit net je nevyhodne pro velkou cast lidi ve velke casti situaci... retoricky to urcite zni lip rika, ze to je pro VSECHNY

    ja hlasuju pro 2] je to tak trochu legitimace IT konzumu a vsech tech dalsich sracek, ktery jsou na to nabaleny...

    ...

    nekdy bych si chtel vytisknout znalost tzv. google cloveka, tj. results z prvnich dvou stranek googlu pro 5 tis. nejcastejsich slov bezne slovni zasoby. standardizovany debil. :-D
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ACHERON: jako treba je jasny, ze nebyt na netu na univerzite v CR, tak jsi v prdeli, ale nevim, proc bych to melo byt cpano moji babicce
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    DUNAR_: ad prvni reakce> ja bych s tim souhlasil, ale pak se to nekryje s tema tvrzenima o tom, ze nemit internet je znevyhodnujici samo o sobe


    ad druha reakce> hele ja s tebou na 100 % souhlasim, ale pokud to je tak zrejmy, pak jsou dve mozny interpretace ze se to porad omila v politickych a ekonomickcyh kruzich (sociology bych neresil, tam je debilita temer definicmi znakem)> 1] bud jsou tak blby, ze se to tam siri jako nejakej semantickej virus a opravdu tomu veri, 2] nebo to je nejaka ideologie, ktera ma neco maskovat.

    pokud ad 2], tak by me prave jen udivovalo, proc vsichni socialni vedci az na pidi vyjimky s[padaji do kategorie 1]
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    ACHERON: nenapsal jsi duvod, proc by ta paralela nesla pouzit. klidne budu tvrdit, ze nemit net znevyhodnuje jen v nekterych kontextech.

    ACHERON: to je pseudopolitiky, ktery hlasaj, ze tim, ze vsechny pripojime, tak zajistime vsem stejny sance (jak to je doopravdy, je snad jasny...)


    ...


    a vubec, ja si myslim, ze internet je skodliva vec, ktera zhorsuje kvalitu zivota, je vyrazne ne-ekologicka a destruktivni. :)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    ACHERON: No, já se snažil:)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ZAPPO: konstruktivně tolerantní všechápající asertivní roli? tak to sem si nevšim, příště mi to vždycky připiš :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ZAPPO: YMLADRIS:

    zapomeňte na sociology:


    http://www.youtube.com/watch?v=fCIB_vXUptY
    http://www.itu.int/wsis/docs/geneva/civil-society-declaration.pdf
    http://ec.europa.eu/information_society/index_en.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_divide

    jestli má někdo chuť, může si dohledat místní mutace v informačních politikách nějakých 120 států, nespočetných výzkumných střediscích a programech konferencí zabývajících se rozšířením internetu.

    věc se má tak, že tam všude čtu, že je v současných podmínkách "disadvantaged" ten, kdo není připojen, nebo nemá skills. tudíž je třeba věnovat zvýšené úsilí tomu, aby

    takže se ptám jen ze zdravýho rozumu, empirickou evidencí myslím cokoli opřenýho o něco jinýho než "já si myslím" nebo "žijeme v novém světě, tak to platí". hrabu se v tom nějakej pátek, mám pro informaci pochybovačů databázi jak kráva, ale zatím mě nikdo nepřesvědčil, že to je pravda. zavání mi to spíš nějakou debilitou a la všichni pojdme zachránit planetu přes CO2

    mi to taky připadne debilní, jen je mi divný, že se to tak masivně problematizuje, po58d dokola to poslouchám na všech konferencích a mezinárodní agentury jsou toho plný od OSN, přes ITU, WB až po HUman Watch nebo jak se to menuje

    DUNAR_: praveze paralela na zdroje se neda pouzit. napr. nemit auto znevyhodnuje jen v nekterych kontextech, což nikdo o netu netvrdi. pokud jako zdroj, je staven na uroven veci nezbytnych pro zivot... a do knihovny nechodim moc, to nevim kde jsi vzal :)


    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    YMLADRIS: ono kvuli tomu nemusis do arfiky, v nekterych ceskych periferiich je zavadeni internetu otazkou soucasnosti... "byl to ten slavny den kdy k nam byl zaveden ... "
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DUNAR_: tedka mne napadlo, ze by se mohly sledovat africky vesnice kam je zavedenej net (jako hura akce) a kam neni zavedenej net; zda to teda obyvatele nejak pozvedlo, ze maji dost porna.

    ja myslim, ze jo.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    YMLADRIS: :)) "empiricka evidence"? sgové internetu vařej odjakživa z vody! true story :)

    ACHERON: :D kdyz nekdy vylezes z Praha z knihovny, tak tech prikladu najdes furu.

    (imho je to o "pristupu ke zdrojum", coz je dost stary tema, takze si tam staci umazat ten ci onen zdroj a napsat si misto toho internety... proste kdyz to jde onlajn, tak to umaze nejaky time-space constrains, coz je casova uspora... a den ma furt 24h)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jo treba cekam az uvedes priklas "empiricke evidence" (abych zjistila jak se v tech soc vedach teda pracuje). Nebot - jak by se to udelalo? Neumim vymyslet kontrolni skupinu, ktera se chova ve vsech ohledech podobne, "pouze nepouziva net". Muzes mozna najit nejakou obskurni cirkev ktera krome elektriny nepouziva ani net, ale tito jsou uz "moc odlisni".

    Pokud ti teda jde o to zjistit, zda kdyz mas dva lidi se stejnym zivotnim stylem, z nichz jeden nepouziva net, ma 'nutne' nejakou nizsi zivotni uroven... a zjistit neco o te korelaci.

    Co totiz znamena to "ekonomicke a socialni znevyhodneni". Ze tve posledni reakce trochu plyne ze se ptas spis "muze existovat zivotni styl, ve kterem clovek vubec nepouziva internet, a pritom se ma bajecne"? Ano, muze. Napr. kdyz mas nejaky super skill (genialni neco...) a na vsechno mas lidi.

    Nebo oc ti jde?
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    ACHERON: Tak já zas na chvíli opustím konstruktivně tolerantní všechápající asertivní roli, jo?

    Pokud máš nějakou vlastní obskurní teorii o tom, jak funguje internet, co to je a co to není a proč se všichni ostatní mýlí a hledáš pro ni argumenty, aby ti ji přijali ve škole aspoň jako funkční polemiku, tak ji vyplivni. Myslím, že tě tu nikdo nesežere a určitě to ušetří lidem čas, který tráví luštěním toho, co chceš slyšet a na co se doopravdy ptáš. Navíc tu s tím nebudou asi všichni souhlasit, ale bude to diskuze o něčem, ze které možná získáš i pro sebe konstruktivní vstupy - a třeba se tu najde i někdo, kdo bude přesvědčen o tom, že je to blbost, ale bude dělat ďáblova advokáta, protože se nudí.
    Ale tvoje řečnický otázky, tvoje implikace, že jsme blbí, když ti nerozumíme a tvoje skákání z tématu k tématu v naději, že někde se někdo chytne a řekne ti co chceš slyšet, s tím si trhni.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ZAPPO: E2E4: tak já nevím, jak víc to naformulovat pro blbý, aby bylo jasný, o co mi jde :)

    úřad práce bych si taky myslel, online nakupování možná... jenže mě nezajímají nějaký přesvědčený řeči lidí, co na netu seděj od rána do večera a zřejmě ho využívají k nakupování a k hledání práce, aby pak všem tvrdili, že ty ostatní bez toho musej bejt uplně v prdeli :) třeba nejsou? že by nebylo nějaký odvětví, kde se práce dá hledat a provozovat bez internetu? že bych byl znevýhodněnej tím, že nakupuju výhodně online? jsou ostatní lidi zněvýhodněný vůči důchodcům, protože neobjížděj pražský supermarkety a nenakupujou za zvýhodněné ceny?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ACHERON: zkoušel ses třeba podívat na www.zbozi.cz na něco cos nedávno kupoval v obchodě? :)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    ACHERON: Ekonomicky - kde dnes hledáš pracovní místa?
    Úřad práce - evidence prací, které nikdo nechce, firmy je tam ani neposílají
    Tisk - papírové noviny, specializované noviny, přílohy - tady bych řekl už je to taky mrtvý
    Internet - annonce, jobs.cz, prace.cz, monster.cz, personálky. CV na žádost o pohovory taky neodesíláš poštou ale emailem, ne tištěný, ale elektronicky...
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PIROSH: ok, diks, o Castellsovi vim, prave proto to resim, protoze v tom delaji TIS autoři gulash.


    E2E4: teenageři a facebook mám jako jednu z mála

    ekonomicky - to zní sice fajn, ale je to důkaz stylem jedna babka povídala, nějaká empirická evidence?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam