• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PALO_FABUSinternet v současné politice, kultuře a společnosti
    o internetu je spousta klubů, ale takový, které by se tomuto médiu věnovaly v obecné a společensky relevantní rovině, na nyxu chybí cílem má být sledování událostí souvisejících s internetem jako platformou celospolečenského významu



    klub je specifickým rozšířením klubu [ Média ] který se věnuje obecně českým masovým médiím, tady bych rád rozebíral internet spíš z globálního hlediska, lokální však neodmítaje
    rozbalit záhlaví
    MARDUK
    MARDUK --- ---
    JINDRICH: robim na tomto projekte http://datanest.fair-play.sk/pages/index a bez ICO su vsetky tieto veci takym polovicatym riesenim :/ Ako je to posun dopredu, to hej, ale ...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    MARDUK: mno... ma to asi jeste mouchy... ale kdyz to dotáhnou tak to bude hodně progresivni antikorupčni opatreni.
    MARDUK
    MARDUK --- ---
    JINDRICH: je tam aj IČO? bez toho je strojové spracovanie a použitie metadát nanič. A ručne to prehľadávať....
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Celkový zoznam zmlúv jednotlivých ministerstiev a verejných inštitúcií- Centrálny register zmlúv
    http://www.zmluvy.gov.sk/
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    V lednu 2007 služba uváděla, že má připraveno přes 1,2 milionu neveřejných dokumentů k publikaci. A jak k nim přišla? Prý jednoduše, jeden z aktivistů stojících za WikiLeaks provozuje uzel služby Tor, což je služba pro anonymizaci provozu na internetu, která maskuje IP adresu zájemce o data vlastní IP adresou. Tento uzel Toru byl využíván čínskými hackery, kteří si stahovali data z cizích vládních serverů a služeb, ke kterým se dostali. Dotyčného aktivistu napadlo tento provoz logovat, ukládat a následně zpracovat, přiznal ve článku pro New Yorker Julian Assange. Budiž to memento pro ty, kdož považují službu Tor za dobrou anonymizaci svého provozu.

    WikiLeaks: od svobody slova k diplomatickým skandálům - Lupa.cz
    http://www.lupa.cz/clanky/wikileaks-od-svobody-slova-k-diplomatickym-skandalum/

    MARDUK
    MARDUK --- ---
    ACHERON: fuu, sa Ti pozriem v škole a v knižnici či máme
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    má tu někdo přístup do journal of information science?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    teda čtu už asi čtyřicátej článek z let 1995-2010 o Netu a je to mazec, jak se celá ta ideologická stavba rozpadá... Moore's Law, argument nejrychlejší adopcí (Internetu) v dějinách médií, digital divide, armádní původ, Internet jako distribuovaná síť...

    všechno jsou to jen takový kecy, aby se američan a evropan cítili v 90' dobře :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    VOZKA: můj odhad zakládám na užívání Inetu v populaci 60+, na rozložení inet skills v této populaci, a na rozložení odpovědí na otázku "proč nepoužíváte inet" v této subpopulaci :)

    ... a na tom, že z babiček kolem mě žádná inet nepoužívá, pouze jedna, a to je jaderná inženýrka :)

    jednou z nejvyznamnejsich spoustecu pripojeni k internetu je prinalezeni k soc. siti, kde jsou uzivatele - je mozny, ze jsi nahodou obklopen nejakou komunitou online duchodcu, ktery uzivaji net, protoze (mimo jine) se znaji navzajem :)

    LA_CHOUETTE: tu zpravu o soc./tech izolaci od PEW mam, v te to neni, stejne jako to neni ve zpravach PEW z let 2006 a 2005 ale hodilo by se to... par veci na tema exkluze u teenageru mam, ale jeste by se mi neco hodilo, neni toho dost...
    LA_CHOUETTE
    LA_CHOUETTE --- ---
    ACHERON: Narazila jsem asi před rokem na jeden článek popisují sociální exkluzi teenagerů, kteří mají low skills při práýci s internetem (třeba proto, že doma nemají počítač) a že je to silně znevýhodňuje, protože ve škole je to už nikdo neučí a všeobecně se předpokládá, že tahle generace to s počítači umí.
    Bohužel už si nevzpomínám ani zdroj ani autora, jen to, že to bylo ze Států. Možná PEW?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    ACHERON: "Většina" je jen tvůj odhad, moje zkušenost je opačná, obě mé babičky jsou do určité míry počítačově gramotné a zvládají základní věci jako stahování fotek z digitálního foťáku (které taktéž dostaly od svých dětí), mailování, skype s webkamerou a základy vyhledávání informací na internetu. Minimálně skype a maily zvládá i pár jejich kamarádů-vrstevníků a preferují je protože zdaleka nekomunikují jen s vnučkou a je to pro ně o dost levnějš.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    NYX: když už teda jdeme tímhle směrem: já nevím teda co máte za babičky, ale většina českejch babiček si raději zaplatí než aby se musela učit pracovat s počítačem. navíc objem volání vnučce se asi nevyrovná nákladům na měsíční připojení k internetu v kvalitě potřebné pro skype, že ano :)


    YMLADRIS: polostrukturovany rozhovory s duchodcama podle toho jestli uzivaj nebo neuzivaj uz mam :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    plus babicka chce vnucku _videt_, zeano. ;), kamerka stoji kc 150 tusim

    (sorry za "odbornou" debatu)

    acheron, ale napadlo mne, ze bys teda mohl pro blaho vedy usporadat vedecky experiment. proved screening tve babicky a pak ji pripoj. (vytipuj sluzby, ktere oceni, a nauc ji to). za pul roku zjisti (strukturovanym rozhovorem) jeji subjektivni nazor plus sam checkuj rozdil. co?

    ;-)
    NYX
    NYX --- ---
    ACHERON: njn, ale skype mas zadarmo a mobil za penize, tak tu mas to ekonomicke znevyhodneni :)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    YMLADRIS: :) tady jde spíš o něco jinýho - předpokládám, že by si zavolali mobilem, je to jednodušší než skype pro babičku :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ACHERON: akorat ze nejde o babicku ale o vnucku. uz jsi videl vnucku, jak pise babicce dopis?

    (predpokaldam tvou odpoved: kdyz babicka nema ani tolik autority aby donutila vnucku chodit za ni na navstevu a psat dopisy, tak takova neschopna babicka te nezajima atd. atd. ... vzdycky najdes nejaky protiargument "slo by to i bez netu, kdyby..").

    ACHERON
    ACHERON --- ---
    YMLADRIS: komunikace vnucky s babickou není dána způsobena přítomností technologického nástroje, řekl bych, vnučka s babičkou si může psát i dopisy snad, ne? rozdíl je v nákladech řeklo by se na první pohled, ale je pro babičku jednodušší napsat dopis a dát ho sestřičce, nebo zprovoznit skype? řekl bych, že ve většině případů to první.


    YMLADRIS: hele i spotreba antidepresiv by byl důkaz. cokoli, co je nějak statisticky podepřené. I když možnosti máme v soc. vědách omezené, neznamená to, že nemáme žádné. když uděláš kvalitně průzkum mezi nezaměstnanými a zjištíš, že ač kvalifikovaní pro tu konkrétní práci, jsou odmítaní u pracovních pohovorů, považuju to za důkaz. Za důkaz naopak nepovažuju "jedna bába povídala". ze subjektivního hlediska je oblast práce jasná, drtivá většina lidí tvrdí, že jim internet zvedá produktivitu, ale subjektivní hledisko je dycky osajslich, kdyz resime strukturalni veci (jako treba plosně platné znevýhodnění z důsledku nepřipojení k netu)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PALO_FABUS: no to ja prave netusim jak v soc vedach delate "empiricke dukazy". jak by takovy dukaz mohl/mel vypadat?

    Mozna s tema babickama by to slo. Korelace spotreby antidepresiv a kvality pripojeni konkretniho domova duchodcu ;) (joke)
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    YMLADRIS: ne, jde o to, že tvoje hypotéza s babičkou má od empirického důkazu daleko
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PALO_FABUS: no omg kazda substance je lekem nebo jedem dle toho, zda jsi to prehnal s mnozstvim (Paracelsus). To muzeme argumentovat ze net je spatny protoze tolik lidi je na nem zavislych atd atd.

    o "vseleku" imho rec neni, acheron se pta, zda kdyz nekdo net bude ignorovat, tak zda/proc na tom bude hure nez jini. Ok, mozna to minis jako "protoze se nevi jaka je presna hranice kde se ten lek meni v jed, muze byt vyhodnejsi abstinovat". No nevim.
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    YMLADRIS: nebo taky víc depresí, když jí pravnučka řekne, čím se živí :) toto je ta komunikační ideologie (viz Volek), že víc komunikace víc dobra :)

    ACHERON imho klade dobrou otázku, ale zapomíná u toho znesamozřejmit spoustu faktorů, jako je třeba právě zmíněná iluze o komunikaci jako všeléku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam