Tak když jsme u těch hvězd a podobnýho, tak jedna veselá příhoda. Byly jsme s maminou a babičkou když jsem byl ještě malej špunt někde něco zařizovat, a čekárna byla v jasne komunistickym duchu, rudý hvězdy velkej obraz křižníku Aurora a pod. No a právě tenhle obraz mě zaujal, tak jsem se vyptával, mamina nervozně vysvětlovala (už měla těch problémů docela dost, jelikož mě vykopli z pionýra apod. což v tý době znamenalo odpis) No a dostali jsme se k onomu výstřelu a já nechápal ten rozkaz, mamina byla nervní protože lidi čuměli, a zrovna jak se otevřeli dveře tak se mi do ticha před zraky uředníka povedlo prohlási "a proč nevystřelil sám? on byl asi línej" No lidi koukali divně,úředník nasupeně a doma se víc o VŘSR nemluvilo, kromě týhle veselý příhody u který jsem nechápal proč se všichni tak smějou... Jo a ted jsem si vzpoměl, bylo to při čekání na pasovce, a výzum a příslib. Taky jsem nechápal proč mě tam vždy táhnou sebou a věřil jsem že děti nemusej mít pasy a můžou cestovat a jít kam se jim zachce když jim to rodiče dovolej, až když mi nechali udělat vlastní pas tak se mi tahle iluze rozpadla jak domeček z karet protože já patřičně hrdej s novym pasem byl odvedenej na hranicich do kanclu a prohledanej + jsme hodinu čekali než prohledaj bus, dokonce i kufry nam vyhazeli, a sedačky prohmatavali. Já pak byl smutnej že co mam pas tak je to všechno špatně, mamina zas nevěděla jak mi to vysvětlit.