ADIKEITE: vseobecne existuju 2(3) zakladne pristupy:
1. ucelene klikacie nastroje s minimom potreby mat znalost developmentu (najkrajsim prikladom je Tricentis Tosca a Ranorex) - naucis sa zaklady ovladania nastroja a hotovo (konkretne spomenuta Tosca ma free kurz na Udemy)
2. nastroje, ktore vyzaduju development znalosti na roznych urovniach:
a) skriptovacie jazyky (napr. HP UFT pouziva VBS, ale jednoduche weby sa s tym daju iba "vyklikat")
b) skriptovacie/OOP jazyky (rozsireny balik Selenium a jeho derivaty (Webium) rieseni, ktory ma pre mnohe programovacie jazyky (Java, C#, Python...) svoje bindingy, pre Ruby napr. Watir, Cucumber, dalej SOATest [Java, JS, Python]), bash scripting, JS, VBS etc.
V tejto druhej skupine je potrebne ovladat zaklady skriptovacich/OOP jazykov (volne dostupne kurzy na Udemy, Coursera etc.) + zakladne znalosti stavby testovacieho frameworku (napr. pri Pythone pouzivam unit testingove moduly nose a unittest) + kazdy z tych OOP jazykov ma but nejaky modul alebo testovaci framework
3. kombinacia tych dvoch predchadzajucich s potrebnou znalostou fungovania test environmentu (testovanie webservice-ov, OS...)
Ja som zacal s balikom od HP (QuickTest Pro/UFT, Loadrunner), postupne presiel cez Selenium (Java, C#, Python), SoapUI, bash scripting, AngularJS karmu, Jmeter od Apachu, ... Aktualne pouzivam na webovky prioritne Tricentis Tosca (aj kvoli velkemu mnozstvu junior testerov bez dev znalosti) a vlastne vsetko, co mam k dispozicii a viem to pouzit (ak nie som nejako obmedzeny).
Vzdy velmi zalezi od toho, v com je ta ktora appka nakodena a ako.
Cesta od bezneho testera ku QA developerovi imho nie je az taka tazka, vacsinu veci som sa ucil sam pomocou webovych kurzov, youtube videi, obcas nejake platene stranky (Pluralsight), resp. platene kurzy na Udemy. Najtazsie su zaciatky, vybrat si, co vlastne clovek chce vediet a postupne to skladat, rozsirovat skilly. Do testingu potom clovek zapaja kadejake ine znalosti od transformacie dat, data mining (vyhladavanie, vytvaranie testovacich dat, cleaning poisoned dat etc.) az po penetracne techniky (pri specifickom testovani komponentov na backende sa clovek musi niekde napichnut, nie vzdy ma clovek plny support sysadminov, etc.), takze je co sa ucit stale :)