FONTAIN: Imo dost záleží s jakým týmem děláš a co přesně po tobě chtějí. Moc jsem se o teorii nezajímal, takže názvosloví mi mnoho neříká. Ale zažil jsem buď testování typu - už je vše napsané, akorát to projeď - což bývá sice nejvděčnější, pokud se člověku nechce moc přemýšlet, ale bývá to největší nuda.
Potom je samozřejmě druhá možnost, kdy opravdu máš napsat testy, z čehož vyplývá, že by měl člověk i tak nějak vědět, co to má dělat. Dokumentace je sice ideální, ale většinou to končí jenom u toho ideálu = něco, co za normálních podmínek nenastává. Potom je třeba řešit jak s tím tedy postupovat. Já třeba taky většinou dokumentaci nedostávám, ale není problém po pár konzultacích s příslušnýma lidma zjistit, co se od toho očekává a jak to teda má být správně. Případně rovnou navrhnout něco, co by mohlo být líp, pokud se to nezdá. Není to zrovna pravidlem, že to tak chodí, ale u nás to tak funguje a musím zaklepat, že i když to není v souladu s normálním postupem, je to asi to nejlepší, co jsem zatím zažil. Moc se neřeší papíry, sepisování a byrokracie, ale rychlejc se dojde k výsledku. Bohužel, to je spíš štěstí na lidi a firmu.
Pokud zrovna tohle štěstí člověk nemá, tak se asi dohodnout, jak tedy k tomu dojít. U x věcí se dá odhadnout, co to vlastně má dělat - čistě logicky (pokud bereme třeba nějaký webový frontend, najde se tam kolikrát hodně věcí i bez toho, aniž by k tomu měl člověk zrovna podklady, protože mu hodně věcí tak nějak dojde nebo je přímo vidí).
No a co se dá říct jiného, než že pokud člověk nemá materiály pro práci které potřebuje a nejde to jinak, tak poslední možnost je to začít řešit s někým, kdo má možnost, aby se to napravilo. A pokud to ten někdo odmítá, nebo není člověk vyslyšen, asi si hledat něco jiného, pokud chce opravdu pracovat a ne jenom sedět a čekat jak dlouho to vydrží, než se začne řešit lavina šitu, které bude muset čelit.
Ono, bohužel je i normální praxe, že se testování odehrává jenom tak pro to, aby se mohlo říct, že to bylo testováno, aby se odškrtaly příslušné kolonky, schválilo se, co se schválit potřebuje, ale reálný výsledek od toho nikdo nečeká. I takových jsem pár zažil. Důležité je to pochopit, jak to asi je a jak to zrovna v oné firmě funguje. Pokud firma jede tímto způsobem, případně si někdo s někým vyřizuje účty srze takovou záležitost, záleží už na nátuře. Odejít s tím "tohle si dělejte beze mě", nebo "fajn, když se na to kašle, já se snažit taky nebudu, akorát mi prosím dejte plat a dokud to půjde, tak spolu tady možná vydržíme...a nebo si mezi tím najdu něco, kde o testování opravdu stojí a ne, že si na tom jenom hrajou".
Těžko říct, jak to máte. To asi musíš posoudit sama a rozhodnout se dle sebe a svých preferencí. Každopádně, pokud je firma dobře fungující, není na to člověk nikdy sám a komunikace je základ. Pokud firma a komunikace v ní nefunguje, pak je otázka co je vlastně cílem firmy a v takových se ne vždy testuje, aby se vlastně něco otestovalo a opravilo. Obzvláště u nás v Čechách.
Nejspíš jsem napsal něco, co hodně lidí tady a i ty víte, možná že naopak. Přiznám se, že mně kdyby před x lety tohle někdo řekl, když jsem teprve testovat začínal, asi bych si ušetřil nějaké ty nervy. Ale nebudeme si nic nalhávat, že to platí pro většinu oborů.