• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OASHIQA - Quality Analysts / Assurance - kvalita SW - testování, testeři - Každý ví, kdo je programátor, ale kdo zná QA? :'(
    MRCEK
    MRCEK --- ---
    KID_MCHUTT: to je trochu problém si to hlídat, jde jen přes screenshot a tam právě dělá problém to zpoždění, já na mobilu už klávesnici nevidím, ale když udělám screenshot z ranorexu, tak tam ještě ta klávesnice je
    Nevím jestli problém dělá nějak adb protokol, USB debugging mode nebo co vlastně. Paradoxně na Xiaomi Redmi2 je ta appka rychlejší než na Nexus6P, takže netuším, kde začít hledat problém.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MRCEK: tak jasně :) na druhou stranu, nějak si to hlídat musíš a pokud je jediná rozumná možnost hlídání si, jestli mi klávesnice zakrývá prvek...
    MRCEK
    MRCEK --- ---
    KID_MCHUTT: nejde, protože ta klávesnice není stejná aplikace jako kterou testuji a není stejná na každém zařízení. Navíc to běží pod Ranorexovou appkou a je to celé zpomalené, takže ta odezva je někdy trošku divná, klávesnice už je schovaná, ale ranorex ji tam pořád vidí, například 1,5 s rozdíl než ranorex pozná, že už tam není.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MRCEK: a wait na schování klávesnice nejde? (neznám Ranorex)
    MRCEK
    MRCEK --- ---
    FOLAS: Já jsem s tím před měsícem začal a čím víc tomu rozumím, tím je to horší... :-) Nakolik musíš používat UserCode? Já v podstatě u 75% test case, ale víceméně dost podobné kódy. Docela to umí dost věcí, ale u mých testů mám problémy se systémovou klávesnicí. Pokud někde něco Ranorex zadává jako text, tak vyskočí klávesnice a než se zase schová, tak mi někdy Ranorex neudělá touch na následující element. Prodleva je pokaždé jiná, takže je to na houby. Element je pořád viditelný a pořád valid (takže ani wait for mi nepomůže) ale Ranorex jej nějak nechce najít. Nesetkal jsi se s tím nebo něčím podobným?
    FOLAS
    FOLAS --- ---
    MRCEK: Zatim ne, ale casem budem pokryvat mobilniho clienta pro Dynamics CRM.
    MRCEK
    MRCEK --- ---
    FOLAS: Ahoj, můžu se zeptat, testujete v Ranorexu i mobilní appky?
    FOLAS
    FOLAS --- ---
    TAUSINUS: Cau, my delame uz tak 2 roky v Ranorexu.
    TAUSINUS
    TAUSINUS --- ---
    Zdravím, je tu někdo kdo má zkušenosti s automatickými testy v Ranorexu? Sháníme levnější variantu TestCompletu - máme už zastaralou verzi, tak hledám info pro a proti, díky
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    LEIN: diky :) development v tomhle pripade je cista nova instance pustena v docker kontejneru, nalejt dovnitr data pres unit testy (tam ty e2e testy mame, ale koukaj jenom na api/rest), pak pustit tu aplikaci a klikat do ni necim .. a ve stagingu/produkci si vystacime s tim jednoduchym scenarem, co jsem psal
    LEIN
    LEIN --- ---
    URPUTNIK: nezbyva nez poprat hodne stesti :D automatizovane testy jsou peklo, pokud neni radny development proces vcetne managementu ;)

testovat v development prostredi je sebevrazda :) doporucuji mit vyhrazene uzavrene QA prostredi, pripadne development behem testu "uzamknout".

REST je ted mega popularni koukam
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    LEIN: jop, je to staticka webova aplikace napsana prevazne v Reactu a s backendem komunikuje pres REST .. vlastni tool si prave psat nechci, stejne tak nechci instalovat selenium :)

smoke testy jsou pro nas 'povinne' kvuli continuous deploymentu, to nikdo nebude neustale dokola testovat :)

pro smoke testy v produkci jsme se v tymu dohodli, ze bude stacit
    a) pokud overime ze je cely vysledek buildu spravne deploynuty (buildime to webpackem a pouzivame lazy-loading, takze je to balik js souboru), takze budu overovat, ze existuji konkretni url
    b) zakladni use case, kdy udelame request na rozhrani kde bezi aplikace .. ona si neco prochrousta a mela by nas presmerovat na login stranku (kvuli SSO v ramci korporace)
    c) dalsi UC se budou testovat uz v development/staging prostredi, pac na ne potrebujeme pripravit data, jejichz generovani je kapitola sam o sobe

a+b by se dalo napsat treba v shellu, ale kvuli c) bych rad vybral neco, z ceho se dalsi generace nezblazni :)
    LEIN
    LEIN --- ---
    URPUTNIK: "react aplikace" :)
    myslis teda webovou aplikaci, ktera vyuziva react knihovny pro javascript ?

Ja si na FE testy napsal vlastni tool v pythonu se seleniem...pisu si scenare jednoduse krok za krokem (prikaz, parametry).

Bohuzel se to moc v praxi nepouziva - "Smoke testy" nedelame., alebrz akceptacni, ve kterych je obsazen test funkcionalit a celeho prostredi, ty obvykle delame rucne. Na pojmy nejsem.

Automatem jen kontroluji dlouhodobejsi veci, u kterych se mi nechce sedet :D

Pokud bude vase aplikace staticka - prvku se nemeni, jen data - automat se hodi.
    Pokud budete "aplikaci" = stranky upravovat, pak budes (NEJSPIS) akorat porad predelavat automat.

Pokud to budou dotazy na urovni GET a kontrola parsovanim responsu...no tak...to se pro FE nehodi, ale na stressy ok:)
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    URPUTNIK: ano, mas pravdu, potrebuje to Selenium Server ;)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VYGIDOR: chm, ale to potrebuje Selenium server, ne? ten nemame :)
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    URPUTNIK: do it simple - nightwatch .)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj, budu brzo psat smoke testy na nasazenou React aplikaci .. napada vas neco, co jde automatizovat a volat treba z jenkinse? asi idealne neco postaveny nad node.js, pac to budou udrzovat frontend vyvojari ..

karma+phantomjs? protractor? mocha? neco dalsiho, co stoji za zminku?
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    LOBOTECH: Já jsem kdysi mluvil s výrobcem. Mají to snad někde nasazený a testovali jsme to na projektu. V případě zájmu email.
    LOBOTECH
    LOBOTECH --- ---
    SUPCZ: Nevim jestli je to Valmez, pac se o tom neda skoro nic zjistit :)
    SIRLOON: Jj taky sem se toho bal, nikde zadny reference, video maj jedno bez zvuku, tak sem to zariz hned v zarodku. Jen sem se tu chtel potkat, abych zbytecne neodsoudil neco co muze pomoct.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    LOBOTECH: ja bych se toho bal, nemaj ani videa o tom jak se to pouziva na YT a o komunite neslysel ani strejda google :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam