• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CALTROPType Design — tvorba autorských písem
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    BINARY_PARANOIC: Hele presne to jsem zvazoval, ze ti k tomu napisu. Jako pamatuju se na to jak se to spravne psalo a vidim to v tom, ale chvili mi to precojenom trvalo. Pak bych se jednoznacne primlouval za tu posledni variantu - ten psacetiskaci hybrid.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    A ještě nějaké varianty „p“, které je možná přecijen poněkud hůře čitelné…

    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Tak zas nějaký lettering, tentokráte náležitě delikátní – „Whoop-de-doo“ je značka erotických pomůcek pro ženy, které má známá navrhuje jako svoji diplomovou práci :)

    Finál to ještě určitě není, tedy kritika vítána!



    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Nestíhám nestačím, tak zatím alespoň takový náhled i s doprovodným textem z obhajoby... :) Jinak je ale písmo zatím ve fázi dolaďování...

    „Melchior Sternfels von Fuchshaim, tedy podivný vagant Simplicus Simplicissimus, toť hlavní postava Grimmelshausenova pikareskního románu, po níž jsem si dovolil pojmenovati i nové písmo. Spojitost však hledejme pouze v rovině lingvistické, nikoliv literární. Prosťáček, jak bychom snad mohli název písma poněkud krkolomně přeložit, zcela jistě není žádným revivalem barokní antikvy. Mnohem spíše je moderním, téměř monolineárním písmem technicistní konstrukce. Rozverné ‚muchovské‘ detaily však (jako pomyslný cukající koutek na zdánlivě přísné tváři) prozrazují, že to s tou technicistní náturou nebude nakonec tak horké. Simplicius se tak hodí pro sazbu kratších textů, které je záhodno protknout přátelskou atmosférou vonící po kroužcích dýmu vyfukovaných šarmantní dámou v kavárenské společnosti gentlemanů z řad literátů, vědců, ba i umělců.
    Něco se však z dobromyslného bláznovství dobrodružného Simplicia přeci jen do mého písma přeneslo. Chtěl-li by snad čtenář těchto řádek (avšak pochopitelně i kdokoli jiný) písmo použít, licence neposkytuje se za úplatek finančního charakteru, nýbrž za vykonání dobrého skutku, jímž potěšena bude osoba další či v případě nejideálnějším dokonce osob povícero. Prosté a účinné!”


    JOBLO_
    JOBLO_ --- ---
    SMYSLOV: diky, je to boj :)
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    JOBLO_: tak s photoshopu oznac si to maskou a pak ctrl+c a ve fontlabu ctrl+v... vetšinou to blbne když to maš moc velký (pixelově a rozlisšením) nebo to neni ve stupnich šedi...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JOBLO_: Že by se mu nelíbily barvy nebo šedivá? :-)
    Mělo by to jít přez import, ale já bych to stejně raději v něčem jiném (Inkscape) přetáhnul do vektorů.
    JOBLO_
    JOBLO_ --- ---
    prosím, poraďte mi někdo jak mam udělat ve fontlabu to, aby se mi zobrazil obrázek jako background. Nejdřív mi mi tam nešel naimportovat tiff a hlásilo to chybu "IDS_STORAGEMANAGER_GRAYSCALEORCOLOR". Jediný formát který to naloadovalo byl .bmp ale i tak se to pozadi zobrazuje jenom v miniature znaku. Po rozkliknutí uz tam není.

    díky za radu, jsem na tom zaseknutej už docela dlouho.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ERGOSUM: Případná automatická náhrada jde samozřejmě také nastavit.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BINARY_PARANOIC: Použití je prosté:
    [:Náš kolektiv:] pro vás připravil zase něco nového.
    Kde si místo [:Náš kolektiv:] představ grafické logo.
    Logo je podobného druhu jako NOVA, ale nedá se jednoduše vyklepat na klávesnici. Takže symbol s částečnou funkcí ligatury. Těch znaků odhaduji 4 - 10. Jen tolik abych pokryl různé velikosti a druh okolního textu. Jako nadpis, nad velkým, těžkým písmem, musí vypadat trochu jinak, než v desítce bezpatkovém písmu a podobně. Ne kopírovat písmo, ale s jedním ornamentem také nevystačíš na všechen text. Namapoval bych to nějak mnemotechnicky na jednotlivé klávesy. Korporátní písmo, kde bych vystačil s jedním, max. dvěma znaky nebude.
    Prostě snaha o co nejsnadnější použití. místo pasování obrázku zadat písmo a klepnout na písmenko.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    ERGOSUM: font je jen software, médium a tedy cokoliv, co bude pro daný účel fungovat, je myslím naprosto v pořádku. ;)

    Je dost písem, které místo tradičních znaků obsahují různé ornamenty a symboly. A pokud máš znaků málo, určitě bude uživatelsky (a i pro tebe z hlediska generování) příjemnější varianta jednoho řezu s více variantami znaku.

    Samozřejmě těžko soudit, na co to konkrétně máš, ale jinak je mocnou zbraní taktéž OpenType – např. ve formě specifických ligatur. Pic related :)

    ISHY
    ISHY --- ---
    ERGOSUM: Dokonale jsi mě zmátl. Jsem určitě zvědavej...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ERGOSUM: Záhada zdá se vyřešena. Font na kterém jsem zkoušel nebyl v pořádku (což jsem neprozřetelně ignoroval, když šlo jen o pokus) a neprošlo/nevygenerovalo to přes chyby. Při pokusech na jiném vzorku jsem úspěšný.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Je to ještě hodně vzdálené, ale chci si to nechat v hlavě uzrát. Chtěl bych udělat písmo o jednom znaku/logu/slovu v jeho různých variantách (plné, obrys, šrafované...). Vlastně by šlo o řezy. Jenže 4+ řezy o jediném znaku mi připadá nešikovné. Jeden řez se 4. + znaky mi připadá uživatelsky příjemnější. Jak moc to jde proti pravidlům a slušnosti ve fontech? A vůbec, co si o tom myslíte?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Je to hodně podobné. Manuál vypadá dobře, teď se jen prokousat angličtinou. Zatím to vidím na pojmenování, velikosti a podobné paramery.
    Jak bývá obvyklé, bude v tom nějaká blbost (moje :-)).
    CompoCompiler je pro mne nepoužitelný z důvodu ceny a nechuti instalovat Windows.
    Navíc bych se chtěl časem posunout někam dál.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    ERGOSUM: s FontForgem jsem neměl tu čest, nicméně pokud je to open-source obdoba FontLabu, pak by mohl pomoci FontLab manuál (v angličtině): http://www.fontlab.ch/downloads/manuals/FLS5WinManual.zip

    Příp. existuje od FontLabu i CompoCompiler, který by měl sloužit právě pro doplňování diakritiky do fontu...ale taktéž jsem nezkoušel, tedy zkušenostmi bohužel nemohu sloužit...

    Fontlab font software — create fonts with our font editor and font converter
    http://www.fontlab.com/font-utility/compocompiler/
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tak jsem zkoušel FontForge. "Dodělat háček přece nic není. S vektorama pracuješ, CAD znáš tak co." Jenže bez nějakého návodu mi to asi fungovat nebude. Může někdo doporučit? Nejlépe v češtině, klidně i k jinému programu. Problém není nakreslit co chci, ale aby s tím šlo psát. Kdyby mě někdo nasměroval/nakopnul.
    PIN_KIN
    PIN_KIN --- ---
    BINARY_PARANOIC: Tak jo, díky za tipy. Zkusím si s tím ještě pohrát, pak sem hodim výsledek.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PIN_KIN: je to vidět :) Buď bych se tedy vrátil k monospace nebo tedy proporcionálnímu charakteru přizpůsobil glyfy tak jak mají být. Takto je to takový kočkopes a zvláště v sazbě to příliš fungovat nebude.

    Mimo proporcí bych dále zvážil následující:
    — endemitní prasečí ocásek u Q (jakkoli je vlastně roztomilý)
    — vertikální polohu středních příček u A, P, R, 2, 9 (neboj se porušit systematičnost, bude to jedině ku prospěchu)
    — celkově bych přemýšlel, zda by nestála za pokus i nějaká semi-serif varianta. Mohlo by to písmu dodat osobitější a současnější charakter :)

    A abych jen nekecal, přikládám aktuální rozpracovanost řezů Simplicia. Já vím, moc písmenek z toho vidět není, ale příští týden bude více, slibuji :)


    PIN_KIN
    PIN_KIN --- ---
    BINARY_PARANOIC: Ono to nejdřív bylo myšleno jako monospace, v průběhu práce se to změnilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam