• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLIPSESOUTH AFRICA... deep into the rainbow
    SATCHEL
    SATCHEL --- ---
    stalo se to v Joburgu. zamknutá byla, okýnka zavřený, ale hlaveň přes sklo byla naléhavá...prej se dá na auto domontovat zajímavej doplněk :-) - mrkni na blaster (flamethrower) http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=LQbHnLSasfQ
    SATCHEL
    SATCHEL --- ---
    ECLIPSE: dlouho jsem rozmlouval svým kámošům, aby po JAR nestopovali...nakonec jeli z Joburgu do Cape townu a z5 a úplně bez problémů...vedle toho mojí sestru přepadl na křižovatce na červené grázl s bouchačkou, auto ji ukradl a o pár bloků dál to dostal od jiného loupežníka do hlavy...auto policie sice našla, ale už nebylo tak útulné...
    SATCHEL
    SATCHEL --- ---
    měli jste během pobytu nějaké potíže s kriminalitou ?
    SATCHEL
    SATCHEL --- ---
    tak to je velká paráda...my jsme najeli za měsíc "slabejch" 5000 km, i když v ČR na to potřebuju skoro půl roku :) Z Joburgu do Cape townu jsme s ohledem na čas přelítli.
    SATCHEL
    SATCHEL --- ---
    ECLIPSE: co jsi dělal v JAR ? tůrista ? a kde jsi pobýval ?
    SATCHEL
    SATCHEL --- ---
    ECLIPSE: silnice mě v JAR příjemně překvapily a vzpomínám na ně na těch našich tankodromech :) Taky mě to do JAR táhne...snad příští rok naz5 ;)
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    [ INEXpub on Local Volunteering Initiatives in Afric / ostatniother / 30.5.2012 / CR - Praha - V prostorách fair trade obchůdku NaZemi, Korunní 91 ]

    Zajímá vás dobrovolnictví v Africe očima místních? Chcete se dozvědět více o projektu Ubuntu Amandla propojujícího umělce a performery z Afriky a Evropy? Přijďte si rozšířit obzory!

    Dva angažovaní umělci z Keni a J.A.R. budou hosty dalšího INEXpubu, který proběhne ve středu 30.5. od 19:00 v prostorách fairtrade obchůdku NaZemi v Korunní ulici (poblíž Nám. Jiřího z Poděbrad). Akce bude v angličtině.
    ____________________________________

    Volunteering in Africa – the picture coming to our mind when we hear these three words is usually an image of young ambitious European volunteer going to do some voluntary internship in Africa. We hear about them on different presentations and cultural events, we read about them in newspaper and hear them speaking from the radios. But what about local youth in Africa? How they participate in volunteering activities and what do they do for community development?

    Ubuntu Amandla crew is coming to present the local volunteering activities in Africa. Four members of the crew – two former GLEN participants from Czech Republic and Germany together with two artists and active members of youth communities in Cape Town, South Africa and Nairobi, Kenya will introduce different local volunteering activities in Cape Town and Nairobi.
    Through this they would like to contribute to the deconstruction of the stereotypical picture of Africans as passive recipients of aid, which was constructed and which is still being strengthen by media and different NGO’s. And as INEX Pub is primarily a discussion event, controversial questions concerning volunteering in Africa are going to be opened.

    Ubuntu Amandla in South African Khosa language means “Power to the People”. But Ubuntu Amandla is as well and international network which aims to bring together youth from different countries all over the world and strengthen the belief in a global world-society and global youth activism through music, sports, arts and culture.
    This summer, the multinational Ubuntu Amandla crew of young on-going social workers, young artists and youth active in Global Education is on tour in order to promote different youth activities and conscious way of life. See more about Ubuntu Amandla here: http://ubuntu-amandla.net/

    The event is organised by volunteers in cooperation with INEX-SDA (Association for Voluntary Activities) with support of Youth in Action Programme.
    SATCHEL
    SATCHEL --- ---
    čau lidi...úplně mi při prohlížení vašich příspěvků běhá mráz po zádech. V JAR jsme trávili úžasné chvíle v listopadu a prosinci 2011 a úplně nás to tam pohltilo. Najeli jsme téměř 5000 km autem a přeletěli z Joburgu do Cape Townu. Týdenní pobyt v Cape Townu považuju za svůj nej v životě a doufám, že se mi tam podaří vrátit. Neméně zajímavé byly toulky po Drakensbergu. Protože jsme putovali se 4letýma dvojčatama, měl jsem trochu staženej zadek v Krugerově parku, což je malarická oblast. Po dlouhém zvažování jsme se rozhodli vyrazit bez antimalarik, pouze s repelenty, tak jsem měl strach, aby to někdo z nás neschytal. Přidám nějaké fotky...
    JANITA
    JANITA --- ---
    ECLIPSE: nemuzes sem dat vic fotek, pls????
    JANITA
    JANITA --- ---
    ECLIPSE: auaaaaaa!!!!!! Mosambique... jeden z mych snu!!!! nadhera!
    JANITA
    JANITA --- ---
    DUBPRINCESS: ok, diky za vysvetleni.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    JANITA: a mimochodem cílem projektu ROZHODNĚ NENÍ ukazovat, jak hrozně se Afričanům ve slumech žije. To rozhodně ne.

    Za prvé, to, že někdo žije ve slumu, ještě neznamená, že nemá telku, dvd player a playstationa, že chodí špinavej, nemá co jíst, v sobotu nevyráží na mejdan do klubu, neskutečně trpí a nemá radost ze života. To zdaleka ne. Co se týče nemateriální kvality života, může být mnohem vyšší, než nemateriální kvalita života uspěchanýho manažera menší firmy v České republice. Což však ale neznamená, že se tam lidé často potýkají s problémy, které si lidé zde dokáží často jen velice těžko představit.
    Smyslem GRV mimojiné je i přispívat ke smazávání stereotypy a mylné představy o životě lidí v rozvojových zemích.

    Za druhé, (a to už jen tak pod čarou, jelikož se nejedná o téma projektu) tento obraz vše-trpitelské Afriky je produkt médií a nepřímo slouží mimo jiné k podpoře úspěšné hospodářské politiky rozvinutých zemí. Např. trh EU se formou přemrštěných cel na dovoz primárních komodit a subvencováním určitých odvětví v podstatě brání svou ekonomiku. Jelikož kdyby EU neuplatňovala takovouto "obrannou" politiku, ekonomiky Afriky (a Asie) by pro ekonomiku EU znamenali reálné nebezpečí - ve formě levnějších produktů, které by ve chvíli, kdy by zde panoval free trade bez omezení, zaplavili trh EU. Proti obrazu Afriky, coby zuboženého kontinentu, který se neobejde bez naší "dobročinnosti". A i proto

    Je třeba za kolébku lidstva bojovat a ukazovat i druhou stránku skutečnosti - Afriku, tak jak ji z médií neznáme. Afriku která v sobě ukrývá obrovský ekonomický potenciál. Afriku, která je krásná a ukrývá v sobě moudra a soubor hodnot, na které my Evropané v naší honbě za vším, za čím se jen hnát dá, jen těžko hledáme čas a prostor.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    JANITA: a uvádím přeci někde jako cílovou skupinu mládež ze slumu? cílovou skupinou (asi téměř) veškerých projektů globálního rozvojového vzdělávání jsou žáci/studenti/odborná či laická veřejnost v rozvinutých zemích. jedná se o projekt globálního rozvojového vzdělávání (global education/global learnin/development education), nikoli o projekt rozvojové spolupráce.

    Globální rozvojové vzdělávání (GRV) je součástí průřezového tématu Myšlení v evropských a globálních souvislostech RVP (rámcově vzdělávacího programu). Je tedy nedílnou a povinnou (!) součástí školních vzdělávacích plánů jak na středních, tak na základních školách. Problém je ten, že učitelé ZŠ i SŠ často nejsou dostatečně metodicky ani vědomostně vybaveni, aby témata GRV uměli efektivně zařazovat do výuky. Proto v současné době existují programy neziskových organizací, které v tomto poskytují školám podporu.

    Něco málo o tom, co je GRV:
    http://www.varianty.cz/index.php?id=8
    http://www.glob-edu.net/cs/globalni-rozvojove-vzdelavani/
    http://clanky.rvp.cz/clanek/o/z/11559/NARODNI-STRATEGIE-GLOBALNIHO-ROZVOJOVEHO-VZDELAVANI-PRO-OBDOBI-2011-2015-ANALYTICKA-CAST.html/

    Oproti tomu pro srovnání uvádím odkaz na pojem rozvojová spolupráce:
    http://www.www.fors.cz/cz/Rozvojova-spoluprace/ceska_politika/pojem-zahranicni-rozvojove-spoluprace
    JANITA
    JANITA --- ---
    DUBPRINCESS: chápu, že v ČR se dozví, jak hrozně se afričanům ve slumech žije a budou chtít možná o jeden play-station míň... ale bude to k něčemu dobré těm dětem/mladým lidem ve slamech? nerejpu, jen mě to zajímá...
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    JANITA: Cílem projektu je zprostředkovat studentům středních škol možnost setkání se zástupci mládeže ze slumu keňského Nairobi a townshipu jihoafrického Cape Townu a tím podporovat interkulturní dialog mládeže. Projekt si klade za cíl prostřednictvím využití metod neformálního vzdělávání a aktivního učení rozšiřovat povědomí o životě vrstevníků v rozvojových zemích a vést studenty k zamyšlení nad podobnostmi a odlišnostmi života mládež v ČR a zmiňovaných afrických zemích. Projekt si zároveň klade za cíl prostřednictvím semináře a šíření metodických materiálů podpořit další vzdělávání multiplikátorů globálního rozvojového vzdělávání v ČR. Cílem je zároveň i skrze uspořádání veřejné kulturní akce odhalit kulturu a životní styl mládeže slumů a townshipů a inicializovat dialog i na úrovni mladé veřejnosti.
    JANITA
    JANITA --- ---
    DUBPRINCESS: ahoj.. a co je vlastne cilem toho projektu?
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Možnost spolupráce na projektu globálního rozvojového vzdělávání o životě mládeže v Keni a Jihoafrické republice

    Zajímá Vás globální rozvojové vzdělávání a máte chuť se zapojit do konkrétního projektu? Chcete napomoci zprostředkovávání interkulturního dialogu mládeže a šíření povědomí o životě mládeže ve slumech keňského Nairobi a townshipech jihoafrického Cape Town?

    Zapojte se do právě vznikajícího projektu globálního rozvojového vzdělávání. Cílem projektu je zprostředkovat mládeži středních škol a širší mládeži informace o životě mládeže v Keni a Jihoafrické republice. Projekt vzniká na základě spolupráce mladých lidí z České Republiky, Německa, Keni a Jihoafrické Republiky. Středoškolští studenti dostanou příležitost se přímo setkat se dvěma zástupci mládeže z Keni a Jihoafrické Republiky a prostřednictvím diskusí, dokumentů a metod aktivního učení nahlédnout do života svých vrstevníků v Africe.

    Výstupem projektu budou interaktivní workshopy na středních školách, metodický materiál, vzdělávací seminář pro lektory GRV a kulturní komponovaný večer pro veřejnost.

    Projekt bude realizován v období od února do června 2012 (únor až polovina května přípravná část, polovina května až začátek června realizace aktivit).

    Nyní hledáme mladé aktivní lidi, kteří jsou ochotni spolupodílet na přípravě a realizaci projektu. Uvítáme zájem o problematiku rozvojových zemí a globální rozvojové vzdělávání (zkušenosti s tvorbou metodických materiálů a lektorováním výhodou).

    V rámci spolupráce je možné se mimo jiné podílet na propagaci projektu, vytváření souboru metodických pracovních listů, přípravě workshopů a organizačním zajištění semináře a kulturního večera.

    Realizátorem projektu je neformální skupina mládeže.

    V případě zájmu o spolupráci kontaktujte Martinu Kollerovou prostřednictvím emailu martina.kollerova@gmail.com nebo telefonu 775 660 187. V emailu, prosím, uveďte Vaši motivaci k zapojení se do projektu a informace o Vás a Vašich zkušenostech.

    Informační schůzka k projektu proběhne ve čtvrtek 26. 1. 2012 v centru Prahy (bližší informace budou sděleny přímo zájemcům o spolupráci).

    [ OFFERING WORKNABÍZÍM PRÁCI: Možnost spolupráce na projektu globálního rozvojového vzdělávání o životě mládeže v Africe / Praha, ČR ]
    JANITA
    JANITA --- ---
    ECLIPSE: boze, to je takova nadhera!
    SEDIQ
    SEDIQ --- ---
    ECLIPSE: diky moc, vyreseno :-)
    SEDIQ
    SEDIQ --- ---
    Ahoj vsem, shanim k odkoupeni pruvodce po Gambii, idealne od Lonely Planet nebo Rough Guide. Omlouvam se za offtopic neb se nejedna o SA, ale preci jen nekdo z vas by jej mohl mit :-) Dekuji :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam