• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGPlastika - trojrozměrná tvorba z různých materiálů, různými postupy, diskuse, praxe, vlastní práce, rady a tipy
    Tvorba plastiky, jako autorského díla, designu či projektu, modely, trojrozměrné realizace. Odborná diskuse nad technickou stránkou tvorby, materiály, postupy, provedení, nástroje atd. Ukázky vlastních prací, případně tipy na zajímavé plastiky a realizace. Skici, návrhy i nehotové projekty.

Plastikou myslím jakýkoliv trojrozměrný výtvarný objekt, sochu, bustu, masku, abstraktní strukturu, cokoliv, co má působit v prostoru, nebo má nějaký účel - dekorativní, funkční atd. Diskuse by měla přinést prostor pro rozvoj vlastních realizací, jako výměna zkušeností z tvorby a pohledů na plastiku z různých úhlů.
    rozbalit záhlaví
    RALI
    RALI --- ---
    HE11_KNIGHT: tohle http://www.decodance.cz/produkt/sada-nastroju-na-modelovani-WC708/ sem dostal od sestry k vanocum a diky jeji aktivite a nalehani na majitele shopu to sem zacal dovazet:)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    KEMPER TOOLS v ČR :)

DECODANCE - KEMPER TOOLS
    http://www.decodance.cz/obchod/kemper-tools-kemper-tools/
    ALIENJEDNA
    ALIENJEDNA --- ---
    YYUGH: jak chceš svařovat plast. trubici?
    Naplnit by to šlo uv barvou a pak zespodu UV zařivkou podsvítit.

samo, nejrychlesji je, sehnat si desku a na tu to napsat rovnou stetcem.
    Ala neco takvoeho:

taky nejsem zena :D
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    YYUGH: no, moc žen tady není, já teda nejsem, takže spíš "doporučili" :)

Fosforeskující barva je sice hezky znějící, ale v praxi dost pochybuji, že seženeš něco, co není toxické a co by fungovalo, jak potřebuješ. Podle mě by stačilo to možná naplnit destilovanou vodou, a pomocí led diod na koncích to zkusit prosvítit stylem optického kabelu, ale to by se muselo vyzkoušet. Dost pravděpodobně se to tím ale neprosvítí protože se to světlo spíš povede, než že by se rozšiřovalo ven. 3mm je hodně málo na to, dát do toho třeba ledky. A na neon asi nejsou peníze :) Navíc 3mm neon, to asi ani nepůjde technologicky. Možná by šlo ještě nějak přes UV oblast, ale v tom ti neporadím, neboť se v tom neorientuji.

My jsme tady zaměření spíš na sculpting, než tohle, takže se obávám, že ti asi moc nepomůžeme :(
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    Co byste mi prosím doporučily za nejlevnější možnost ...
    Mám tu plastovou čirou trubici, ze který bych chtěla vytvořit nápis, který by měl být ve tmě viditelný. Naplnit ji fosforeskující barvou?
    Průměr trubice je -+3mm.
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    YYUGH: tak nic byl mi přijat jinej koncept ... ikdyž to pro mě bude taky jedna velká neznámá ...
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    jo, o vosku jsem taky slyšela ..., ale já právě potřebuji něco, co bude stále tvárné, zároneň bude ten tvar držet a nakonec se opět může tvar změnit na jiný, jako ta plastelína. Ale i tak děkuju
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    to podle mě nebude fungovat.. v praxi se používá např. tvarovatelný syntetický vosk, který používají např. tvůrci prototypů, nahřeje se fénem, nebo horkovzdušnou pistolí a pak jde opracovávat, a po zchladnutí ztuhne...
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    ještě bych měla dotaz ohledně materiálu. Jaký materiál by byl nejlepší k vytvoření objektu, který by byl libovolně tvarovatelný. Plastelínu ani hlínu nemyslím, chtěla bych to čistý. Např. si vzpomínám, že jako dítě jsem měla balónek nejspíš naplněný moukou? a drželo to tvar, který jsem vytvořila ...
    Chtěla bych aby to ten libovolný tvar udrželo. A hlavně by to měl být objekt ve velkém.

Pouze mě napadá ušitá látka (na plavky) naplněná moukou, ale nevím jestli by to fungovalo, tak jak si předtavuji. Děkuju mnohokrát
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    No nějaké vinylové folie, co mají kovový vzhled určitě půjdou sehnat v nějaké speciálce na tapety/folie, možná i v nějakém kuchyňském studiu pro polep skříněk...
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    bez plakátu to stačí ... díky takhle nějak jsem si to myslela, že bych to vytvořila sama, jen jsem chtěla použít sádrokarton potáhlý nějakou lepenkou připomínající právě ten hliník ...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    YYUGH: No to je přeci jen skleněná vitrína se zářivkami a plakátem, případně plakátem na roli, který se převíjí motorem... Takže rám ze dřeva, nejlépe z hliníku (z profilů), desky plexiskla a sada zářivek a to tam upevnit. S navíjecím plakátem by to bylo už horší.
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    Bych měla dotaz, ikdyž si nejsem jistá jestli ho směřuji správně...
    Potřebuji sehnat nebo vyrobit něco co by vypadalo jako světelná reklama, co jsou např. na zastávkách nebo v metru. Zhruba ve stejných rozměrech.
    Nevíte, kde/kdo by mi mohl poradit nebo mi to vytvořit? Díky za jakoukoliv radu.
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    Embryo - skoro hotovo
    jeste par detailu, pak nechat odlit a vybarvit ;)

[ MaComiXStuffs ]
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HYLGERT: "Moderní materiály ve výtvarné praxi" je super kniha, na to, jak je stará, je v ní všechno, co je potřeba vědět.. bilble :) I když doporučuji i další knihy např. z amazonu - moldmaking and casting a další.

U epoxidu nemůžeš lít velká množství, protože vnitřní pnutí při síťování molekul a reakční teplo je tak velké, že ti to pravděpodobně vzpění. Dá se tomu pomoct chlazením, ale tak velký blok prostě neodliješ, podobně je to s polyesterem. Navíc je to obrovská spotřeba materiálu a následná váha.

Takhle velké věci se dělají nejlépe laminováním, kdy do půlených forem laminuješ gelcoat, vlastní pryskyřici a armaturu - tou bývá nejlépe jak píše STU skelná tkanina. Dajís e tak udělat velké skořepiny, které pak jednoduše splepíš k sobě a šev zatmelíš a začistíš. U tebe je trochu problém v tom, že chceš aby to bylo průsvitné, tam potom jakákoliv struktura uvnitř, nebo silnější místa, budou dělat jinou propustnost světla a rozhodně nedosáhneš konstantního průchodu v celém objemu sochy... Podle mě by bylo úplně nejlepší to vyfouknout - ale netuším, kde mají tak velký vakuový stroj, jeden je s jistotou na barrandově, ale myslím,ž e není tak velký, takže bys musel asi stejně jít po dílech a ty nějak slepovat/svařovat.

Prostě odlít srnu v životní velikosti z masivu pryskyřice bude hrozně náročné a určitě to nepůjde běžným způsobem z polyesteru nebo z epoxidu. Proto bych se být tebou ještě podíval na polyuretan, ten z něj se lijí velké bloky třeba do lisů v automobilkách, které pak bouchají třeba tvary plechů do dveří. Takže to je blok opravdu třeba o objemu té srny. Polyuretan má výhodu v tom,ž e má nižší reakční teplo a je houževnatý, ne křehký, takže nepotřebuje tak složité armatury... a hlavně - nádherně se lije, s lepší licí pryskyřicí jsem nikdy nedělal. Ale i tak si myslím,ž e bez chlazení to nepůjde.

Podle mě je prostě nejlepší cesta laminace, ale musíš počítat s tím, že přes to světlo prostě nepůjde konstantně jako z výlisku...
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    S těma světlama jsem počítal, že budou v konstrukci, ve které bude plastika zavěšená. Myslel jsem, že použiju nějaky led-světlo a využiju i ty struny nebo vlákna (světelná jsou šíleně drahá). Dovnitř světlo nebudu asi dávat. Chtěl bych. aby to bylo transparentní - průsvitný ne průhledný. Jsem na úplném začátku a moc zkušeností nemám, tak se mi hodí cokoliv. Něco málo jsem našel v Moderní materiály ve výtvarné praxi;M.SCHÄTZ. Co jsem se pta,l tak mi říkali, že když se to lije, tak je to horký. Řikali že je fajn, že je to jako lehkej a pevnej matroš. Ale mám trochu obavy, jestli to neni křehký - protože srna má dost subtilní nohy, kamoši co maj trochu víc zkušeností, tak říkali, že by to mohl být problém.
    STU
    STU --- ---
    HYLGERT: momentalne tvorim jeden takovej projekt a epoxid pri tom pouzvam taky. jako zaklad bych rekl ze bude zalezet jakou tkaninu pouzijes, ja si jedu na Laminátový materiál Presto objednaci cislo +600719. je dostatecne jemna a pri dvou vrstvach castecne pruhledna i pri normalnim dennim svetle. zalezi jakou zari bys asi chtel produkovat, od toho se bude urcite odvijet i vznik tepla ktery budes muset asi nejak odvadet.
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    Ahoj, chci dělat na klauzury srnu zavěšenou na strunách v nějaký konstrukci, potřebuju, aby to bylo dutý a chtěl bych to prosvítit. Ví prosím někdo něco o epoxidu, popřípadě jiném vhodném matroši? Beru všechno info a popřípadě i nějaké linky na návod. Díky
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    PLUMM: On to bude autor malby ještě přefocovat :) děkuju za pochvalu.

SUN_VU_KUNG: faldiky mohly být, jsem si toho vědom, ale jak se znám, kdbych do toho začal šahat, zbrousil bych ty záda a babičku bych nedodělal už vůbec nikdy :))
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HE11_KNIGHT: týjo, tak to vypadá skvěle, profi práce. Možná jen ta záda jsou až moc hladká, nějaký faldík by možná neškodil, ale jsou to záda. Hrozně se mi líbí ta lopata :)
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    HE11_KNIGHT: Výbornost:) Fakt supr. Palce hore.
    Jen ty fotky mi nepřijdou tak dobrý, jak dobrá je samotná babizna a vyfotil bych to asi znova a líp.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam