• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGPlastika - trojrozměrná tvorba z různých materiálů, různými postupy, diskuse, praxe, vlastní práce, rady a tipy
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HYLGERT: No, z PEs se často laminují kanoe a tak, je to nejjednodušeji aplikovatelná pryskyřice. Co vím, tak se z toho dělaly i třeba skořepiny na zahradní bazény atd. Pro reakci s vodou je taky důležité mít hrany dokonale zalité, aby nikde nevyčuhovala vlákna skla, protože ta ti pak vedou vodu dovnitř kompozitu jako kapiláry.

S tou maskou je to fakt průšvih, já mám celoobličejovou masku jako hasiči, která má filtry proti organickým párám, není v ní cítit vůbec nic a je tak možné v klidu pracovat, ještě lepší by byla nějaká s přetlakovým obvodem, ale už i tahle stála tři tisíce... každopádně pokud bys s tím chtěl dělat i v budoucnu, tak masku musíš mít, pokud nechceš rakovinu kostní dřeně - polyester je v tomhle opravdové svinstvo. POlyuretan nebo epoxid jsou proti němu úplně v pohodě (pokud třeba epoxid nemá moc ftalátů).

Gelcoat má velkou výhodu v tom, že nemusíš probarvovat a je to svrchní vrstva. Já používám bílý a je to super, celá skořepina má sněhově bílý hladký povrch. Výhodou GC je taky to, že má v sobě nestékavé složky, takže se natírá podobně jako barva i na kolmé stěny formy a nesteče ti, jako normální PEs.

Netušil jsem, že jsi laminoval do sádry, to pak potřebuje mohutnou separaci a na začátek fakt napustit formu šelakem, protože jinak začne sádra nasávat i tu separaci... osobně dělám vždycky se silikonem a už bych nic jiného nechtěl, je to úplně pohodová práce, nemluvě o přesnosti odlitku (silikon je schopen odlít i papilární linie z otisku prstu). Jinak si myslím,ž e forma ze silikonu je určitě jednodušší než ze sádry, ale samozřejmě dražší. Na takhle velkou věc bys spotřeboval určitě kýbl lukoprenu. Na druhou stranu, ten stával tak 1500,- což se ještě dá. Plášť pak můžeš udělat ze sádry s armaturou, hlavně mít dobře pořešené zámky, aby to pěkně sedělo. Výhodou silikonu je perfektní odlitek, pružnost formy, takže se dobře sundává a to, že pokud se o formu staráš a neliješ do ní příliš agresivní věci, tak ti vystačí na velké množství odlitků. V případě polyuretanu do ní můžeš lít skoro pořád.
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    SUN_VU_KUNG: Použil jsem Polyesterovou pryskyřici Havelpol H 834-REA-30W a tužidlo Butanox M-50, říkali mi že z toho dělají lodě a že je to odolné vůči vodě, což je fajn, prej to často reaguje, slyšel jsem že laminát pracuje ještě 3 týdny a mohl by při styku s vodou i po tak dlouhé době zbělat. Masku jsem neměl – chyba! Na tomhle by se nemělo šetřit, měl jsem před klauzurama trochu skluz, protože jsem nevěděl jak to přesně technologicky provést a dost jsem se bál abych to nepokazil, tak jsem spal průměrně 3 hodiny denně a dýchat do toho ty výpary a pracovat k tomu se skelným vláknem byl pro mě opravdu silný zážitek. V té pryskyřici už je zamíchaná nějaká další složka snad kobalt, takže barevné změny byly úplně stejné jak si popisoval. Dělal jsem to tak že jsem nanesl první nepigmentovanou vrstvy (2) a pak už jsem nanášel tkaninu a tupoval to obarvenou pryskyřicí frontonem (bílá a černá). Formu jsem použil blindku na 4 díly – takže normálně sádra s kompozity z drátů. Je to levnější varianta a snad i snazší. Jdou dělat i lukoprenky, ale to by mě materiál stál o asi 3500 víc a samozřejmě by to bylo na více dílů. Zkušenost se silikonovýma formama vůbec nemám, pro studenty je asi nejdůležitější finanční otázka a asi kdybych dělal takhle komplikovaný tvar počítám, že by musela být vícedílná než jen na 4 části, nebo se pletu? Výhoda předpokládám je že zůstane forma ještě tak na dva až na tři pokusy a nemusí se osekat jako sádrová blindka.
    Tenhle materiál mi nepřišel ani moc křehkej. když jsme to osekávali tak jsme do toho dost řezali – jak říkám dělají se z toho lodě a stalo se mi, že mi do toho i někdo kopnul (mame zatím malý ateliér) a nic, rozhodně bych to neházel z dvoumetrové výšky ale myslím si že to něco vydrží.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Ha, nekrosrna :) no vypadá to docela působivě :) Vytvoření skořepiny a její následné slepení je asi ta nejjednodušší cesta, stejným způsobem se dělaly (a možná i dělají) figuríny do prodejen oděvů. Polyester má nevýhodu v křehkosti, když ti to upadne, tak se to rozštípe jako sklo. Ale zase je hodně tvrdý a při broušení a leštění udržuje jinou plochu, než měkčí polyuretan, takže se všechno jakoby víc leskne - mám tady vedle sebe dva trilobity, jednoho jsem dělal z Polyesteru a druhého z polyuretanu a i přes všechno leštění se leskne víc ten z PEs. Další nevýhodou PEs je toxicita, tak doufám, že když jsi to laminoval, tak jsi měl nějakou masku, styren není zrovna kamarád krevních buněk v kostní dřeni. Naopak výhodou PeS je, že snese velké výkyvy tužidla, nemusíš u něj koukat tak přesně na množství, podařilo se mi vytvrdit i velké nepoměry, ale pak nemá polymer takovou kvalitu - jsou řidší vazby mezi molekulami a tuhne to třeba dva dny. Ale je to dobré prostě proto, že když se náhodou člověk utne, tak je pořád ještě možnost, že to samo vytvrdne.

S tím probarvováním - použil jsi gelcoat? Takhle mi to přijde, že jsi pigmentoval už vlastní polyester na laminaci, ten má většinou vlastní složku, která naznačuje, kdy je směs vhodná pro nanášení, v mém případě je polyester modrý a po namíchání tužidla začne světlat a jakoby zelenat, a v nejlepší fázi je nazelenalý a po vytvrdnutí je to taková světlá zeleň. Takový PEs se bude pigmentovat blbě, možná tak sazemi :)

A ohledně separace - to je nutnost, pokud používáš formy ze silikonu, tak styren má tendenci nabobtnávat formu, proto zvětšuje svůj objem, což při uzavření v pevném plášti může dělat docela problémy (mě se tak např. trilobita nepovedlo odlít vůbec, jen jediný se jakž takž povedl, ale hlavně plošné formy mají se styrenem docela problém). Takže separace parafin v benzinu je dobrá cesta, trochu to tu formu vylepší. Jinak silikon díky jeho adhezi sundáš z PEs i bez separace, ale v komplikovaných místech si můžeš formu natrhnout.
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    RALI: Tuhle sadu mám taky a je naprosto super, třeba na portrét, podle mě nezbytná věc.
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    Klauzura

100_8513.JPG (1359068 B)
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    SUN_VU_KUNG:Moc díky za rady, nakonec jsem od světel upustil. Nakonec jsem laminoval - polyesterová pryskyřice + kompozit skelná tkanina. Od Havla jsem sehnal ji docela levně a byla snad i nizkoemisní, poměrně fajn materiál dá se normálně pigmentovat frontonem, ale je vždycky si provést zkoušku, při pigmentaci nebo při použití plnidla je lepší tam dát i dvojnásobné množství tužidla. Největší problém pro mě bylo spojit ten poslední díl formy (4 díly). Mám pár postřehů, pro ty, kteří by se chtěli pustit do laminace – forma musí být dokonale suchá, jako separace formy se mi osvědčil šelak + vosk rozpuštěný v benzínu. Dávat si pozor na dostatečné množství tužidla! Obával jsem se několika věcí a to zřejmě zbytečně, že když se nanese na jednotlivé díly skořepina, tak že bude mít tendenci pracovat, odskakovat při dělících rovinách od formy a že se bude kroutit, to se nestalo. Pak také i když jsem, při lepení vytvořil poměrně větší hroudy (pryskyřice, na jemno nastříhané skelné vlákno, siloxid – aerosol), tak mi to hořet nezačalo a ani teplo nebylo tak výrazné. Jinak to je moje první zkušenost s formou jako takovou i s tímto materiálem, nemá cenu se ho bát ale zase pokud nemáme jasno je lepší se zeptat.

100_8500.JPG (1345183 B)
    RALI
    RALI --- ---
    HE11_KNIGHT: tohle http://www.decodance.cz/produkt/sada-nastroju-na-modelovani-WC708/ sem dostal od sestry k vanocum a diky jeji aktivite a nalehani na majitele shopu to sem zacal dovazet:)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    KEMPER TOOLS v ČR :)

DECODANCE - KEMPER TOOLS
    http://www.decodance.cz/obchod/kemper-tools-kemper-tools/
    ALIENJEDNA
    ALIENJEDNA --- ---
    YYUGH: jak chceš svařovat plast. trubici?
    Naplnit by to šlo uv barvou a pak zespodu UV zařivkou podsvítit.

samo, nejrychlesji je, sehnat si desku a na tu to napsat rovnou stetcem.
    Ala neco takvoeho:

taky nejsem zena :D
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    YYUGH: no, moc žen tady není, já teda nejsem, takže spíš "doporučili" :)

Fosforeskující barva je sice hezky znějící, ale v praxi dost pochybuji, že seženeš něco, co není toxické a co by fungovalo, jak potřebuješ. Podle mě by stačilo to možná naplnit destilovanou vodou, a pomocí led diod na koncích to zkusit prosvítit stylem optického kabelu, ale to by se muselo vyzkoušet. Dost pravděpodobně se to tím ale neprosvítí protože se to světlo spíš povede, než že by se rozšiřovalo ven. 3mm je hodně málo na to, dát do toho třeba ledky. A na neon asi nejsou peníze :) Navíc 3mm neon, to asi ani nepůjde technologicky. Možná by šlo ještě nějak přes UV oblast, ale v tom ti neporadím, neboť se v tom neorientuji.

My jsme tady zaměření spíš na sculpting, než tohle, takže se obávám, že ti asi moc nepomůžeme :(
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    Co byste mi prosím doporučily za nejlevnější možnost ...
    Mám tu plastovou čirou trubici, ze který bych chtěla vytvořit nápis, který by měl být ve tmě viditelný. Naplnit ji fosforeskující barvou?
    Průměr trubice je -+3mm.
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    YYUGH: tak nic byl mi přijat jinej koncept ... ikdyž to pro mě bude taky jedna velká neznámá ...
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    jo, o vosku jsem taky slyšela ..., ale já právě potřebuji něco, co bude stále tvárné, zároneň bude ten tvar držet a nakonec se opět může tvar změnit na jiný, jako ta plastelína. Ale i tak děkuju
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    to podle mě nebude fungovat.. v praxi se používá např. tvarovatelný syntetický vosk, který používají např. tvůrci prototypů, nahřeje se fénem, nebo horkovzdušnou pistolí a pak jde opracovávat, a po zchladnutí ztuhne...
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    ještě bych měla dotaz ohledně materiálu. Jaký materiál by byl nejlepší k vytvoření objektu, který by byl libovolně tvarovatelný. Plastelínu ani hlínu nemyslím, chtěla bych to čistý. Např. si vzpomínám, že jako dítě jsem měla balónek nejspíš naplněný moukou? a drželo to tvar, který jsem vytvořila ...
    Chtěla bych aby to ten libovolný tvar udrželo. A hlavně by to měl být objekt ve velkém.

Pouze mě napadá ušitá látka (na plavky) naplněná moukou, ale nevím jestli by to fungovalo, tak jak si předtavuji. Děkuju mnohokrát
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    No nějaké vinylové folie, co mají kovový vzhled určitě půjdou sehnat v nějaké speciálce na tapety/folie, možná i v nějakém kuchyňském studiu pro polep skříněk...
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    bez plakátu to stačí ... díky takhle nějak jsem si to myslela, že bych to vytvořila sama, jen jsem chtěla použít sádrokarton potáhlý nějakou lepenkou připomínající právě ten hliník ...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    YYUGH: No to je přeci jen skleněná vitrína se zářivkami a plakátem, případně plakátem na roli, který se převíjí motorem... Takže rám ze dřeva, nejlépe z hliníku (z profilů), desky plexiskla a sada zářivek a to tam upevnit. S navíjecím plakátem by to bylo už horší.
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    Bych měla dotaz, ikdyž si nejsem jistá jestli ho směřuji správně...
    Potřebuji sehnat nebo vyrobit něco co by vypadalo jako světelná reklama, co jsou např. na zastávkách nebo v metru. Zhruba ve stejných rozměrech.
    Nevíte, kde/kdo by mi mohl poradit nebo mi to vytvořit? Díky za jakoukoliv radu.
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    Embryo - skoro hotovo
    jeste par detailu, pak nechat odlit a vybarvit ;)

[ MaComiXStuffs ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam