HYLGERT: No, ta čistota je daná právě tím, že to je z těch silikonových forem. Začal jsem s nimi hned, co jsem se vrhnul do replikací, takže jsem se s nimi naučil docela dobře a tu čistotu a přesnost si snažím udržet. Obecně bych postupně rád nahradil to armování sklem, protože je to nepraktické a třeba armovat tu masku bylo peklo, musel jsem koupit nejjemnější skelnou rohož, tu předstříhat a pak ji hodně složitě vkládat do těch záhybů kolem tváře, a samozřejmě dávat pozor na bubliny a puchýře, aby byla perfektně přiložená. V ploše, nebo u jednodušších tvarů se sklo dá aplikovat v pohodě, ale u takovýchhle věcí je to peklo a daleko lepší je nějaká drť skelných vláken, která se s PEs smísí do kaše, která se pak nanáší.
Jinak souhlas, u malých věcí jsou ty materiály vcelku finančně dostupné. Třeba ten polyuretan, ze kterého je trilobit, mě stálo balení cca 750Kč, a odlil jsem jich z toho minimálně 5. Je to nejlepší licí materiál, se kterým jsem kdy dělal, a protože mám na trilobita novou, retušovanou formu, tak zkusím další odlitky. No a hlavně mám na stole rozvrtanou velkou plastiku, která bude na lití, protože je taky "on-the-wall" ale jsem hrozně zvědav, jak ji budu armovat, protože v jednom bodě je mocnost pryskyřice jen pár milimetrů, takže v krutu by se to mohlo zlomit, tak uvidím, jaké má polyuretan limity :) Na ni ale padne to jedno balení určitě.
JJ, do lukoprenu můžeš lít i olovo nebo cín, ale musíš mít pro ten druh, který tuhle vyšší teplotu snese. A pokovení cínu elektrolýzou jsem zrovna dělal kdysi v rámci mých chemických pokusů, funguje to spolehlivě, cínovou kapku jsme pokovili tak, že vypadala jako měď... myslím, že to tenkrát stačilo hodit jako elektrodu do roztoku síranu měďnatého. Co se týká povrchu, tak bych asi spíš volil některé patiny, které jsou na plasty, sice to nikdy nebude jako opravdový bronz, ale ten se dá odlít, zvlášť, pokud už máš formu.
A plniva do pryskyřic se dávají, je to jako když chceš dělat třeba umělý kámen, ale výtvarníci do toho nacpou leccos, piliny, štěrk, prostě co se hodí. Pro kámen se dává třeba jemně mletý vápenec nebo křemenný písek. Pak je to zpevněnější, ale já mám raději takové ty čistě syntetické odlitky, kde je ten plast v plné výši :)