• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGPlastika - trojrozměrná tvorba z různých materiálů, různými postupy, diskuse, praxe, vlastní práce, rady a tipy
    Tvorba plastiky, jako autorského díla, designu či projektu, modely, trojrozměrné realizace. Odborná diskuse nad technickou stránkou tvorby, materiály, postupy, provedení, nástroje atd. Ukázky vlastních prací, případně tipy na zajímavé plastiky a realizace. Skici, návrhy i nehotové projekty.

Plastikou myslím jakýkoliv trojrozměrný výtvarný objekt, sochu, bustu, masku, abstraktní strukturu, cokoliv, co má působit v prostoru, nebo má nějaký účel - dekorativní, funkční atd. Diskuse by měla přinést prostor pro rozvoj vlastních realizací, jako výměna zkušeností z tvorby a pohledů na plastiku z různých úhlů.
    rozbalit záhlaví
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SUN_VU_KUNG: tlustší drát, více proudu a už to jedé :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SUN_VU_KUNG: nech si poradit a zustan u lupenkovky pokud to bude jeden kus a jen jednou
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MEJLA77: no jo, to je vlastně pravda! Normálně strunou, která se odporem rozžhaví, to by mohlo proříznout i tu desku a při tom zatavit ten řez.. ale ono se to nezdá, ale deska je docela houževnatá, takže to možná půjde pěkně pomalu... a bude to smrdět :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    JANCICEOPICE: SUN_VU_KUNG: spíše bych zkusil zvolit odporový drát průměru lupenkové pily... tímhle způsobm se "krájí" polystyrén, nicméně nezkoušel jsem tuto technologii, tak nezaručuji výsledek.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    co lupenková pilka? Ale hrany pak budeš muset zabrousit kvůli neostrému řezu.
    JANCICEOPICE
    JANCICEOPICE --- ---
    dotaz, nemáte tady někdo radu, jak by se dalo kreativně řezat do vynilové desky? jsem schopná ji přestřihnout nůžkama na plech, ale to je tak všechno, ještě z toho zvládnu udělat čtvereček, či to horkovzdušnou pistolí různě zakroutit...ale když chci vystřihnout třeba kolečko nebo nějaký tvar?? jsem bezradná...ještě zkusím normální nůžky a horkou vodu, teoreticky by při 50 stupních měl vynil o dost změknout...ale i tak nevim nevim :-)
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    Ok díky moc už jsem si to objednal a vypadá to, že jsou to skoro přesně ty co jsem měl. Jinak jsem se včera v zoufalosti odhodlal k tomu že si přebrousím starej příborák do požadovaného tvaru a po 3,5h to dopadlo nad očekávání dobře.
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    Nazdar všem, včera jsem si zrušil skalpel z mé oblíbené sady chirurgických-zubařských ocelových špachtlí a jsem z toho poměrně na nervy, zvlášť když prohledávám internety a u nás nic takového neprodávají. Nemáte náhodou tip, kde něco podobného u nás sehnat? Stačí nějaké levné skalpely.
    RALI
    RALI --- ---
    RAB1T: no puvodne to mel byt lenin, takze podobnost komukoli jinemu je ciste nahodna:) Zatim si prvni kdo tu podobnost vidi, respektive si prvni, kdo vubec nejakou podobnost vidi.
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    RALI: jsem jedinej komu pripomina Egona Bondyho?
    BIBI
    BIBI --- ---
    cau, nenapada vas nejaka konkretni hmota (silikon, lukopren) ze ktere by sly delat drobne, lehce ohebne odlitky neceho jako je zvykacka? :) muze byt lehce transparentni, ale jde mi hlavne o vyrazne barvy, neco jako tohle:

co jsem zatim vygoogloval je barevne dost nevyrazne..
    RALI
    RALI --- ---
    neco maleho, vysoke 5 cm
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SUN_VU_KUNG: díky moc :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HE11_KNIGHT: to bych zešílel, v takovém měřítku dělat ty detaily :) No obdiv je na místě :)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SUN_VU_KUNG: 45 mm :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HE11_KNIGHT: no paráda... jak je velký?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    HE11_KNIGHT: jo ten náhrdelník neplatí .. to byl úlet :)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    ještě tady jsem se nechlubil ..

Hellboy 45 mm, vyrobeno ze Sculpey Firm a Green Stuff

zbytek fotek zde: http://sta.sh/#stack=1uy4wqi9mb0
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Ahoj, najde se někdo šikovný, kdo by byl za drobnou úplatu schopný stvořit něco jako sošku nebo stylový hrnek nebo tak podobně, aby se to dalo použít jako cena ve scifistické soutěži? Kdyžtak pište do pošty.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    HYLGERT: No, ta čistota je daná právě tím, že to je z těch silikonových forem. Začal jsem s nimi hned, co jsem se vrhnul do replikací, takže jsem se s nimi naučil docela dobře a tu čistotu a přesnost si snažím udržet. Obecně bych postupně rád nahradil to armování sklem, protože je to nepraktické a třeba armovat tu masku bylo peklo, musel jsem koupit nejjemnější skelnou rohož, tu předstříhat a pak ji hodně složitě vkládat do těch záhybů kolem tváře, a samozřejmě dávat pozor na bubliny a puchýře, aby byla perfektně přiložená. V ploše, nebo u jednodušších tvarů se sklo dá aplikovat v pohodě, ale u takovýchhle věcí je to peklo a daleko lepší je nějaká drť skelných vláken, která se s PEs smísí do kaše, která se pak nanáší.

Jinak souhlas, u malých věcí jsou ty materiály vcelku finančně dostupné. Třeba ten polyuretan, ze kterého je trilobit, mě stálo balení cca 750Kč, a odlil jsem jich z toho minimálně 5. Je to nejlepší licí materiál, se kterým jsem kdy dělal, a protože mám na trilobita novou, retušovanou formu, tak zkusím další odlitky. No a hlavně mám na stole rozvrtanou velkou plastiku, která bude na lití, protože je taky "on-the-wall" ale jsem hrozně zvědav, jak ji budu armovat, protože v jednom bodě je mocnost pryskyřice jen pár milimetrů, takže v krutu by se to mohlo zlomit, tak uvidím, jaké má polyuretan limity :) Na ni ale padne to jedno balení určitě.

JJ, do lukoprenu můžeš lít i olovo nebo cín, ale musíš mít pro ten druh, který tuhle vyšší teplotu snese. A pokovení cínu elektrolýzou jsem zrovna dělal kdysi v rámci mých chemických pokusů, funguje to spolehlivě, cínovou kapku jsme pokovili tak, že vypadala jako měď... myslím, že to tenkrát stačilo hodit jako elektrodu do roztoku síranu měďnatého. Co se týká povrchu, tak bych asi spíš volil některé patiny, které jsou na plasty, sice to nikdy nebude jako opravdový bronz, ale ten se dá odlít, zvlášť, pokud už máš formu.

A plniva do pryskyřic se dávají, je to jako když chceš dělat třeba umělý kámen, ale výtvarníci do toho nacpou leccos, piliny, štěrk, prostě co se hodí. Pro kámen se dává třeba jemně mletý vápenec nebo křemenný písek. Pak je to zpevněnější, ale já mám raději takové ty čistě syntetické odlitky, kde je ten plast v plné výši :)
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    SUN_VU_KUNG: Ty jo máš to takové čisté! A tyhle super materiály jsou ještě finančně snesitelné, pokud jde o rozměrově menší věci nebo jednodílné formy. Jo a lukopren v pohodě snese nízkotavitelné kovy – a jsem slyšel, že třeba cín se pak dá elektrolýzou upravit do vzhledu mědi. Mě právě ta skelná tkanina taky štvala, ale pokud šlo o to zavěšení, tak nebylo zbytí. Od spolužačky jsem viděl lampy – takové krystaly o rozměru zhruba 50x50x50cm, nelaminovala to těma kouskama tkaniny, najemno jí nastříhala a zamíchala to do té pryskyřice, dala tam i dřevěné piliny(to bylo spíš výtvarnej záměr) a drží jí to poměrně slušně. Mám dojem, že i pár výrobců řeší takhle ty „samonosné“ materiály ale problém je ten, že cena je hned jiná – lze to vyřešit levněji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam