• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARDAVSKYVýchova dětí výjimečnými lidmi
    Nikdy nezapominejte na slavu lidske prirozenosti. Jsme nejvyssi Buh, jaky kdy byl a jaky kdy bude. Kristove a budhove jsou jenom vlny na tomto nekonecnem oceane, ktery jest Ja Svami Vivekananda
    rozbalit záhlaví
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ZUZKAOU: jenze, ruku na srdce, kdyz jeden z paru pujde od pestounske pece a pripadne umre, druhy rodic nema na dite zadne pravo, takze prednostne dite pujde k biologickym pribuznym ditete, nebo do detskeho domova :(
    GARDAVSKY: osobni zkusenost: kdykoli prijdeme na hriste, vetsi cast rodicu i s detmi odchazi a nebo alespon zakazuje jejich detem hrat si s itm nasim, natoz prijit k nam a bavit se s nami, takze ja citelne vnimam, ze me temer 4 lete dite je diskriminovano diky "rodicum".... diky barve pleti zaitm nikoli, coz je zvlastni, v meste plnem rasove nesnasenlivosti...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAWALSKI: v tuhle chvíli - reálně ne. Ale šel by z toho udělat precedens. Protože pro stabilní, neregistrovaný pár v tuhle neexistuje legální námitka.

Druhou stranou mince je, jestli pár který je ochotný jít do takovéhle provokace a medializace je schopný zapezpečit výchovu pro deprivované dítě.

A i kdyby čirou náhodou prošela úprava zákonů, tak je tu větší zádrhel. Malé a bezproblémové děti už tak jdou přednostně rodinám s určitým nadstanartem - ať už jde o zázemí, intelekt a řekněme klasičnost vztahu. Tudíž na netradiční kombinace by se dostaly pouze problémověšjí děti.

tudíž by nutně vykazovali "horší" výsledky, tudíž by to ukazovalo na horší rodiče.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    GARDAVSKY: vis, a ja zavidim lidem, kteri deti nemaji a mohou si svobodne zit podle steho ;-) kazdy chce to, co nema, ja otehotnel ( miluji cestinu ) den po svatbe neplanovane a dite si vybojoval ( komplikace u me a podezreni na tezke postizeni ) a pka o nej stal, ale kdyz nemas pomalu co jist, co na sebe a nemuzes si ani nikam bez decka vyjit, to pak premyslis, proc ho vlastne mas :( ted uz ot je trochu jine, jsme na to dva, ale stejne, spousta snu a planu se mi uz diky diteti nevyplni...
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ZUZKAOU: no, teoreticky mohu, ale partnerka na nej narok mit nebude, coz neni reseni pro stejnopohlavni pary, to si stejne tak zeny mohou to dite udelat. i kdyz u muzu by to reseni bylo, ale ruku na srdce: jakou ma gay par sanci dostat do pestounske pece syna? dceru?
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    MISA_PES: To bych rad vedel, co minis pod pojmem "deti na divoko" Jevi se mi to jako lahodna pecinka:-)

Jinak s tebou plne souhlasim, nutno podotknout, ze nechtenych, ci v lesim pripade "nepromyslenych"(nevim jato spravne formulovat) poceti a nasledne mnohdy nesikovne vychovy je vic nez dost..avsak porad lepsi nez decak..i kdyz to je taky relativni v pripade tyrani..
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    ALEXIS: Zajimalo by me, zda mas stejny nazor i v opacnem pripade: Tedy jestli neni treba nasilne implantovat zensky vzor do vychovavajiciho paru dvou muzu?
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KAWALSKI: Tvuj zivotni pribeh je vic nez zapeklity, mam ti vsak co zavidet..sve dite i milujici partnerku mas, a to je velke stesti!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAWALSKI: o pěstounskou péči můžeš požádat jako neregistrovaný pár, respektive osamělý rodič.
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    Paani.jsem v takovem prijemnem shoku z toho co jsem rozpoutal timto tematem..mam radost,ze se zde nevyskytuji "demagogicti ochranci tradicnich, ci jakych rodin".. Vsechny pohledy na vec se mi zatim jevi jako opodstatnene.. abych rekl pravdu..chci si tatko splnit sen.. Tak nyni sleduji jake mam podle ostatnich sance.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    popisi svuj soucasny stav: mam z predchoziho manzelstvi jedno dite, skoro ctyrlete ( podotykam, ze stale jsem uredne jeho matka, nikoli otec ), dite je pouze v me peci, otce vida sporadicky nekolik dnu v roce, vi o nem, ale onen otec se na vychove nijak nepodili, i kdyz nebranim jejich styku. takze dite ma matku-me a otce-byvaleho manzela. bydlim asi sedm mesicu s pritelkyni, ktera je pro dite "kačenka", ta se o nej stara jako o vlastniho a ji posloucha ve vsem jako by to byl rodic. planujeme druhe dite, jehoz otcem bude biologicky ona a matkou ja, pricemz ja prochazim premenou pohlavi, takze toto druhe dite bude mne nazivat otcem a pritelkyni matkou....prvni dite na zmenu maminky na tatinka pripravujeme postupne formou hry....zatim v tom prvni dite bordel nema, nechape to, bude zajimave sledovat, jak to bude dal.... osobne jsem pro rodinu "dva dospeli + deti", cimz myslim dva dospeli lide, zijici s ditetem a starajici se o nej po vetsinu casu ( vynechme ted moznost stridave pece, pokud jde o dite z predchoziho vztahu ).... ja osobne si nedovedu predstavit, ze bych si poridil dite a mel se o nej starat s dvema dalsimi dospelymi osobami, kterym by dite rikalo mami/tati.... na druhou stranu souhlasim s machepelou, ze lepsi je vicero milujicich dospelaku, kteri se o dite laskyplne staraji, nez zivot v detskem domove....

MACHEPELA: ne, v registrovanem partnerstvi neni mozne adoptovat dite nebo pozadat o pestounskou peci, ani neni mozne ziskat do adopce dite partnera/ky, at uz prislo do partnerstvi z predchoziho vztahu nebo se narodilo v dobe trvani RP :( je to skoda, protoe poridi li si dva lide stejneho pohlavi dite ( jedno jak ) a jeden z nich umre, druhy nema na dite pravni narok...
    MACHEPELA
    MACHEPELA --- ---
    ...no je tu jaksi nevýhoda,že sestra ,která by ne/byla heterosexualní,by mohla chtít nakonec svého bratra a jeho partnera opustit,třeba kvůli novému partnerství,a pak by dítě šlo s ní.Pokud by teda nebyla tak solidární a nenechala by dítě v péči otce.Tu je zase nevýhoda současných práv,by se neprovalilo ,že otec bude i nadalé žit se svým partnerem-jejím bratrem.(prijde mi ,ze spolecnost zkousne spis dve zeny nez dva muze,mozna vliv minulosti bo medii)Co je mi známo tak v registrovaném partnerství se u nás dítě zatím vychovávat nemůže,bo ano?
    Jestli jo,tak to bude super novina...a je lepsi aby dite melo milujici rodice,nez aby vyrustalo v ustavech.Sou tací ,co si svych deti nevazi a nic jim nedaj,naopak clovek , bo pary,ktere je nemuzou mit prirozene,jim daj prvni posledni..:-)
    A že by jich bylo víc,na tom nevidím nic špatnýho i v minulosti lidé žili ve velkých rodinách.Důležité jsou přeci charaktery těch osobností než jejich sexuální orientace...
    a kdyz by ti sourozenci byli dvojcata,bylo by to takrka idealni..:D
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    A uz som unavena z prace natolko, ze sa neviem ani vyjadrovat... ide mi o to, ze nevidim dovod, preco by slobodna matka alebo dve lesbicke matky nemohli vychovat normalne dieta i bez toho, aby im niekto nasilne diktoval muzsky vzor (napr. Navarov navrh na rodinu 2l+2g), pretoze muzskym vzoro nemusi byt nutne len otec, staci stryko, dospely bratranec, dedo, rodinny priatel, sused... pride mi, ze sa tu zbytocne dramatizuje nepodlozeny vplyv ne-hetero rodicov na vyvoj dietata a pritom je v tejto republike stale strasny problem ziskat dieta do pestunskej starostlivosti ci adoptovat, ked tomu dietatu sa v ustave nedostane to, co sa mu moze dostat v rodine, ci uz hetero, homo alebo u slobodnej matky...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    NAVARA: ze by v dnesnej dobe dieta travilo prvych 6 rokov zivot vyhradne v rodine mi nepride, ked bezne su deti od dvoch rokov v jasliach/skolke a ta rodina tie nie je len rodic+dieta, ale strykovia, bratranci a spol, pripadne i susedia... i ked ja som bola mala, tak to bolo o tom, ze sa dohodly zeny-susedky a nechali deti napospas otcom dohromady v jednej domacnosti... dobre, mozno mam vo svojom okoli len zodpovedne pary a spokojne rodiny, ale neverim, ze by to nemohlo fungovat... poznam hromadu deciek v mojom veku i mladsich, ktorych vychovala slobodna matka a nie su zzenstili...

ELIZHANNAH: ano, muzskych vzorov je malo, ale to este neznamena, ze nie su a ani v "normalnych" rodinach nemusia byt takym vzorom akym byt maju... a preto mi nepride potrebne ich nejak nasilne importovat do rodiny, ktora neobsahuje otca pretoze su matkami dve zeny...
    MISA_PES
    MISA_PES --- ---
    navic si myslim, ze v ty rodine muze byt tolik variant - 1)dominantni muz, nedominantni zena, 2)dominantni zena, nedominantni muz, 3)dominantni oba rodice, 4)nedominantni oba rodice (jen prvni napady). z toho mi vychazi tolik moznosti, co si to dite muze prebrat, jak vypada kterej vzor, ze bych si to tema nedovolil vubec generalizovat.
    MISA_PES
    MISA_PES --- ---
    NAVARA: tak ti dik, zes me bez jakyhokoliv osobniho kontaktu oznacil za zzenstilyho. vychova od matky v kombinaci s babickou a absence muzskych vzoru, to jsem zazil. ano, trapi me to, obcas si s nejakyma vecma nevim rady tak jak bych si predstavoval (ale nevim, jestli by me na ne muj otec pripravil dostatecne), ale nepripadam si nejak prilis zzenstelej. tu zzenstelost si ostatne predstavujes jak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAVARA: znám ústavní, znám i pěstounskou a to jak špatnou, tak dobrou. Pěstounská má lepší výsledky a je výrazně levnější. V případě zájmu mohu doložit.

Nemám tvrdá data k homopárům, ale ústavka je velmi drahá a velmi neúčinná forma výchovy.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ALEXIS: jj jasně, o tomhle už jsem taky přemýšlela. Jo, máš pravdu, ALE: mužských vzorů je všeobecně málo, vezmi si přefemizované školství - mateřská školka - samá učitelka, základka - taky převaha žen, na střední je možná učitelů-mužů trochu víc (to už záleží na typu sš). Ad muži z příbuzenstva - muži se podle mě tolik neangažují ve výchově jako ženy, strýcové se tolik nezajímají o své neteře a synovce jako tety (samozřejmě existují i výjimky... každopádně muži se ale o děti - i o své vlastní - začínají zajímat spíše až je s nima "zábava" - tj. už jsou přiměřeně samostatné, umí chodit, běhat, mluvit); dědečkové - mnoho dětí je ani nepozná, muži přece umírají dříve než ženy, spousta dětí má jen babičky, dědečky ne...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak co se týče rodiných systému, mužskoženských rolí a tak, je výborná kniha od Chvály a Trapkové: Rodinná terapie psychosomatických poruch

Je to docela i čitelné, i když se to nevěnuje přímo zde probírané problematice homosexuálních párů.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ALEXIS: Protoze prvnich sest let, kdy se uci poslouchat, travi vyhradne v rodine a dalsich dvanact, kdy se formuje chovani vuci okoli (a vesmes to tak zustane pro cely zbytek zivota), maji take nejvetsi vliv.

ZUZKAOU: Pro variantu sourozencu bych asi take zrovna nehlasoval, tak nejak jsem mel na mysli dva nezavisle pary, co se rozhodnou vychovavat potomstvo dohromady - takova minikomunita.

Na rozdil mezi "ustavni peci" a "homorodinou" nemam jeste ujasneny nazor (neznam tu ustavni), to je situace kdy uz ty decka jsou na svete a neco se s tim musi delat. Pokud jde ovsem o "prevenci" pred narozenim, to jsem jiz zminil.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    NAVARA, ELIZHANNAH: ale ved deti neziju len vo vakuu so svojimi rodicmi a interaguju s inymi dospelymi ludmi... i deti slobodnych matiek, ktore nikdy svojho otca nepoznaly maju muzske vzory v dedoch, strykoch ci uciteloch a treneroch... tak preco by to nemohlo byt rovnake v rodinach, kde su rodicmi dve matky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAVARA: čtyřka je lepší než v tuhle chvíli už běžný model osamělý rodič v případě, že tam nejsou patologické vazby - takže 2 gay a 2 lesby budiž, dva sourozenci + jejich partneři mi pocitově přijde jako něco co nemůže být postavené na zdravém základě, že k takové vazbě by takoví hypotetičí sourozenci museli dojít přes nějaké velmi ošklivé dětství.

řekla bych že klíčová otázka je, jestli umělá oplodnění pro lesbické páry - v tom okamžiku to dítě nejde úplně do ideálních podmínek.

A nebo adopce/pěstounská péče dítě z ústavní péče. V tom okamžiku je lepší varianta i osamělá pěstounka, nebo pár libovolného pohlaví a orientace, pokud dítě vyloženě netýrají. A argumenty typu že se budou tomu dítěti smát ve škole jsou absurdní v porovnání s následky psychické a sociální deprivace.

Mimochodem - v současné legislativě není zákonná překážka pro to, aby homosexuální pár dostal dítě do pěstounské péče. Jediné přes koho to to zamítne jsou sociální pracovnice a ta se dá zažalovat za diskriminaci a pořádně to rozmáznout, pokud dotyční splňují ostatní požadavky - tj. bytová situace, stabilní příjem, projít přes psychotesty, bejt zdravej a tak. Do adopce je dostat nemůžou, ale do pěstounské teoreticky ano.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam