• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARDAVSKYVýchova dětí výjimečnými lidmi
    Nikdy nezapominejte na slavu lidske prirozenosti. Jsme nejvyssi Buh, jaky kdy byl a jaky kdy bude. Kristove a budhove jsou jenom vlny na tomto nekonecnem oceane, ktery jest Ja Svami Vivekananda
    rozbalit záhlaví
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    GARDAVSKY: Ty "sufražetky" jsou ale přeci extrém a je absolutně nerelevantní tento příklad brát jako běžnou variantu. Navíc v momentě, kdy dítě půjde do školky/školy, kdy se dítě dívá na televizi, sufražetky mají rodiče (takže dítě babičku a děděčka), kdy jiné sufražetky mají syny :) atd., přeci nikdo nemuže vážně uvažovat o tom, že dítě by bylo izolováno :) . Podle mého názoru to prostě není skoro reálný.

Řekněme ale, že by se dvě ženy rozhodly své děti vychovávat tak, že se ve svém soukromím životě budou stýkat pouze se ženami (s tím, že dítě má pořád TV, babičky a dědečky, strýčky a kluky a holky ve školce, učitelky a učitele, atd). Jaký defekt bude pak tato výchova mít? CO PŘESNĚ toto dítě bude postrádat? Jaký negativní vliv by snad tato výchova na dítě měla mít?
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    MADRONA: prave na tom jsme se tady shodli, ze je to blbost.. Ale zacal s tim hned s kraje jisty uzivatel NAVARA tusim a ted se to trochu tahne:-)Ale nevim..neco na tom trochu bude..jako treba kdyz KAWALSKI uvedl pripad jistych sufrazetek,ktere vychovavaji svou dceru v ciste zenske spolecnosti-bez chlapu..coz uz neni o vzoru,ale o izolaci..to je na hovno..
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    Může mi tu někdo popsat/vysvětlit, co je to ženský a mužský vzor a jaké jsou jeho atributy? Osobně mám vnitřně problém přijmout pravdy typu jemná emocionální žena, racionální praktický chlap, matka štupuje fusekle, taťka učí syna hrát fotbal. Takže řekněme, pokud odstoupíme od tradičně přisuzovaným atributům mužů a žen a tradičně přisuzovaných rolí, KDE přesně je ten vzor mužský a ženský?
    KATIA
    KATIA --- ---
    GARDAVSKY: myslim, ze toto nejde...
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KATIA: ahaaa..tak takhle je to..hhmm..tak to by snad Kawalskeho pritelkyni mohlo stacit pro pojistku...i kdyz nevim nevim jak se na to budou tvarit, kdyz diteti zustane pravy matec a pribude jenda pestounka..ale realne to doufam je..Rad bych vedel jestli je tohle mozne reseni..kdo je tady praavnik? :-)
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KATIA: :-) a dušička je v peří :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    GARDAVSKY: zhruba - adopce je plne osvojeni, dite JE proste tvoje. pestounska pece je do jiste miry hrazena statem a oficialne konci s dosazenim plnoletosti...
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    ZUZKAOU: To s tou pestounskou peci me celkem zajima..? Tedy neni presne znam vetsi rozdil mezi adopci a pestounskou peci..Myslel jsem ze jde o totez.. Ty se v tehle vecech koukam asi vyznas?
    KATIA
    KATIA --- ---
    GARDAVSKY: ja s tebou prave souhlasim ;-)
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KATIA: No..ja bych to s tema vzorama tak neprozival..dite si bere vetsinou to co se mu libi nebo presne naopak..Dobre vime jak rady deti prejimaji vsechny spatne vlastnosti..jako treba koureni apod..

Snazim se tim rict,ze nejaky muzsky zensky vzor tu nehraje zasadni roli. Zalezi na osobnosti
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KAWALSKI: k tem racionalnim lezbam: nepovazoval bych to za zhoubne, nerikam, ze je to sice stastny a vhodny zpusob vychovy ditete,ale uprimne: mit syna,radeji bych aby byl gay(ackoli vetsina gay co znam by chtela spis heterosexulni dite),ovsem nasilne, ani vychovou se zadna orientace zaridit neda, coz vsichni dobre vime, tudiz se mile sufrazetky nejspis trochu pletou..

ohledne te diskriminace-trochu se mi sevrel zaludek..Nezbyva nez verit a doufat v setkani s milymi lidmi bez predsudku..jsou i taci..
    KATIA
    KATIA --- ---
    KAWALSKI: ne ze by neexistovaly hetero rodiny, kde se rodice tak nesnasi, ze o druhem pohlavi, se deti nemaji skoro sanci dozvedet nic dobreho...
    nemluve o tom, ze maskulinita a feminita se i v psychologii pojima jako neco jineho nez pohlavi, tzn. ze i zena muze byt maskulinni a muz feminni...pripadne vse zaroven... je to komplikovany ;-)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    kazde dite, pokud se pravidelne ) alespon jednou do mesice, tak nejak ) styka s prarodici a vida aj tety, strejdy a podobne, tak Ma v rodine oba vzory, at uz ho vychovavaji dva muzi nebo zeny, podle mne dite nepotrebuje mit matku a otce, ale milujici rodice, v nejlepsim pripade, protoze pochybuji, ze ti dva muzi ci dve zeny se izoluji pouze ve svete sveho pohlavi a neumozni diteti videt aj hetero svazky.... i kdyz znam par lesbicek-sufrazetek, ktere o muzskem vzoru nechteji ani slyset a deti-dcery vychovavaji v prisnem zenskem svete bez muzu....to je ovsem podle mne zhoubne az beda :(
    LURA
    LURA --- ---
    MADRONA: Podle mě potřebuje mužskej i ženskej vzor, ale kdo říká, že ho nemá? Copak ti dva nebo ty dvě žijí na Marsu?
    Tedy pokud to není tak, jak píše KAWALSKI, ale za to už nemohou ti dva...

KAWALSKI: Třeba jen potřbují čas... Ono je to těžký, lidi jsou zvyklý říkat dětem, aby se nedívali, neptali a nebavili, i když jde třeba o člověka na vozíčku...prostě jakmile je něco neobvyklé, tak jsou z toho zmatení a nevědí, jak reagovat, tak se raději odvrátí nebo stáhnou...
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ZUZKAOU: jenze, ruku na srdce, kdyz jeden z paru pujde od pestounske pece a pripadne umre, druhy rodic nema na dite zadne pravo, takze prednostne dite pujde k biologickym pribuznym ditete, nebo do detskeho domova :(
    GARDAVSKY: osobni zkusenost: kdykoli prijdeme na hriste, vetsi cast rodicu i s detmi odchazi a nebo alespon zakazuje jejich detem hrat si s itm nasim, natoz prijit k nam a bavit se s nami, takze ja citelne vnimam, ze me temer 4 lete dite je diskriminovano diky "rodicum".... diky barve pleti zaitm nikoli, coz je zvlastni, v meste plnem rasove nesnasenlivosti...
    KATIA
    KATIA --- ---
    btw. videli jste film goldfish memory? je to tam sice jenom jako okrajovy tema, ale moc mile a vtipne...
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    MACHEPELA: chytrost a cit cloveka...hhmmm..nejspis to nebude zadna velka veda..nekdy se mi zda,ze je mozne cokoli. Na to se pak ale setkam s totalnim kolapsem.Cert vi kde bude zakopanej pes. Neni to treba o trpelivosti? Verit, s laskou a pak se vsechno vydari - spokojena rodinka se vsim vsudy??? Tak nevim jestli jsem na to kapnul, nebo sem uplne vedle:-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    MISA_PES: tak to opravdu nejsou. predstavuji jeden z moznych pristupu, muzu brat jakoze je dobry si o nich neco zjistit a treba se nechat inspirovat, ale rozhodne to neni tak, ze "maji patent na rozum". mne je rozhodne blizsi vetev rodinne terapie okolo pani gjuricove, pana kubicky...(http://www.rodinnaterapie.cz/), filozoficky je to naprosto jina vychozi pozice...
    v praxi at si kazdy rozhodne podle sebe, co mu vyhovuje, ale neni mozne tvrdit, ze nekdo "ma pravdu"
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    ALEXIS: :-( Hmm..tak to je na hovno.. Zeland je trochu z ruky..ale je super ze jim to vyslo! To mi dava kus nadeje.. To se mi ovsem jevi,jakoze asi budu muset emigrovat take.. inu co uz.. Ja jsem mimochodem take utekl s maleho mesta za studiem do Prahy...ted se tam ovsem vracim cim dal radeji..maji me tam radi a vychazim se vsema bez problemu..jsem si temer jist,ze by me skousli i s chlapem a deckem.. i kdyz..to nemuzu tvrdit s urcitosti
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    MISA_PES: no dyt jo..sem si delal prdel:-)
    MISA_PES
    MISA_PES --- ---
    GARDAVSKY: co myslim pojmem deti na divoko nejlip zjistis, kdyz si prectes navaruv text, na kterej jsem reagoval ,-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam