• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARDAVSKYVýchova dětí výjimečnými lidmi
    KATIA
    KATIA --- ---
    DESEO_MORTAL: mne to do jiste miry prijde spis jako diskuse s ohledem na napr. situaci, kdy biologicky rodic zemre nebo je tezce nemocny, je zde g-l partner, ktery dite leta vychovaval a uredne by mu melo byt umozneno, aby dite vychovaval i nadale---
    tu situaci, kdy zijes s nekym, kdo na tebe ´nema pravni narok´zna vetsina deti z rozvedenych rodin, vcetne toho, ze se muze stat, ze o ´nahradniho´rodice prijdes dalsim rozvodem... a to je potom spis o lidech, jestli se k tomu cloveku hlasi a jsou tam, kdyz je potreba a nebo ne... to se tezko da resit pravne, ze budes mit tech rodicu xxx.....
    cimz jako nic proti, ja povazuju za absurdni specialni opatreni pro g-l, podle me by proste meli mit naprosto identicke moznosti jako h-h... ;)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    EMH: tka ot jsme se minuli v pochopeni, ja to bral tak, ze kritizujes, ze se homo lide ohaneji dobrem pro adoptovane deti a pka prijmou ROP aniz by tam bylo cokoli o adopci ;-) ja je docela chapu, ze chteji RP, ono to je alespon neco, jak se rika

jinak ona opravdu spolecnost jeste neni pripravena na adopce homosexualu, ale treba vloudit moznost osvojeni si ditete, ktere jeden z partneru porodi v dobe konani rp nebo mel uz drive, a je vyhradnim rodicem, , to uz by byl docela uspech
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    KAWALSKI: ale v manzelstvi takovy pravo existuje. a pokud je zena svobodna matka, olbe dve o dite pecuji, obe dve ho zivi a vychovavaji. prestoze ho jedna porodila, proc k nemu nemaji stejna prava a ono k nim? v hetero manzelstvi muzes adoptovat dite partnera. proc ne v v rp?
    KAWALSKI: docelas me pobouril vetou, ze
    "mozna gayove se musi honit za moznosti adopce deti"
    rozumim tomu, ze tak, ze to neni tvuj bysnys, ty sis to zaridil jinak, at se homosexualove honi. wtf?

zena, ktera dite vychovava ma mit stejny narok jako biologicky rodic uz proto, ze tomuto diteti venuje svoji energii a svuj zivot. neni to jen tak hodna teta, ktera tu nahodou bydli a kdyz se nam nebude chtit, nebudeme ji poslouchat a na stara kolena se o ni nepostarame, prestoze nas vychovala.

btw to, co pises na zacatku prispevku, je prave o adopci. jedna ho porodi, druha ho musi adoptovat, aby byla rovnopravnou matkou. pravni uprava rp brani adopci komukoli, kdo je zaregistrovan a proto je diskriminacni.
    tech paru muze byt, zatim, miziva mensina, ale kazdy jedinec ve spolecnosti ma mit stejny narok. uz z toho duvodu, ze am i stejne povinosti.
    EMH
    EMH --- ---
    KAWALSKI: To posledni bylo jen par prikladu veci, ktery jsou beznou soucasti naseho zivota a kde platis za cizi chyby. Verejnost se vazne nema proc bat deti v rp, kdyz s zije s timhle na krku.

Nevim kolik bude paru chtit svoje dite nebo kolik adoptovat: kritizuju ten ustupek, zavirani vratek nejen k vlastnim detem a dobrovolnou diskriminaci sebe sama jen proto, aby uz tu ta registrace konecne byla a byli jsme svobodni.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    EMH: no ja hlavne nechapu jednu vec: proc porad resite deti v decaku? kdo z heterosexualnich lidi si chce vzit dite z decaku, kdyz muze mit vlastni, stejen tka lesby si radeji udelaji vlastni, takze vic, nez uzakonit adopci, si myslim lesby chteji moznost byt rodici ditete obe dve, ne jen ta, co ho pocala plus darce spermatu, ale obe zeny ;-) a chtit po zakonech, aby umoznili osvojeni ditete partnerky po jejim rozvodu? podle me blbost....kdyz se zena rozvede a zacne zit s jinou zenou, co dava teto partnerce pravo chtit po otci ditete, aby se vzdal svych prav a prenechal je pertnerce sve byvale zeny? to nema logiku, i kdyz v presne tehle podminkach ted vlastne ziji, rozhodne bych nechtel, aby otec meho ditete, pokud ma zajem se o dite starat a plati alimenty, se vzdal svych prav, aby moje pritelkyne, ktera toto dite se mnou vychovava, na nej mela stejny narok jako biologicky rodic ... mozna gayove se musi honit za moznosti adopce deti, u lesbicek jde o to, aby v rodnem liste ditete byla uvedena biologicka matka plus pritlekyne mela moznost si dite osvojit, nic vic neni potreba ;-) tech paru, co si dite adoptuji, je miziva mensina i v homosexulani mensine
    EMH
    EMH --- ---
    KAWALSKI: Tam zase operuje s tim strachem verejnosti a z toho vyplyvajicim politickym pozadavkem, odborny studie udajne jsou samozrejme ok. Kde se berou tyhle udaje o strachu verejnosti? Chapu, ze by zakony neprosly pres konzervativni strany a nedivim se ani tomu strachu, ani tem stranam. Ale odkazovat se na verejnost je strasne lacine. To jsou lide, kteri plati davky na tisice neprizpusobivych, stejne tak plati na lecbu narkomanu a na deti v decaku: mozna to pro ne je takova adopce novinka, ale delat si z nich Satana a vymlouvat se na strach verejnosti, ktery necemu brani, to uz zacina bejt trapny.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    doporucuji si precist toto, monika s. benešová je jednou z hlavnich postav, co se bojovniku za l/g prava tyce ;-)
    http://www.lesba.cz/kavarna/index.php/topic,706.0.html
    EMH
    EMH --- ---
    DESEO_MORTAL: A mas pocit, ze se po zavedeni rp neco zmenilo, ze lidi uz si to dovedou predstavit? Jsou tu registrace (s podilem tusim neco pres jednu setinu poctu manzelstvi) a mozna vic lidi ted ma neodolatelnou potrebu udelat konecne svobodne neco se svym comingoutem. Mozna az po tech prvnich 'rozvodech' lidem doslo, ze jsme vazne vsichni stejni :) A co dal?

Ano, vsichni jiste chapou, ze by to tehdy neproslo. Vsichni si vzajemne ustoupili a deti proste pockaj. No ale do budoucna by se hodilo tu spolecnost na to pripravit a rikat, ze my se o ty deti dovedeme postarat lip, nez v decaku. Kde je ale jeste par let prece jen nechame...
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    EMH: to si nemyslim. nemyslim si, ze by to spolecnost brala negativne. asi vsichni chapou, ze by to rukama nasich poslancu i s temi detmi neproslo.

popravde, samozrejme, ze se nejdriv musi stanovit neco, co oficialne zavede homosexualni pary. pred tim si vetsina lidi nedokazala predstavit stejnopohlavni par spolu, jak by jim tedy mohli prirknout vychovu deti? proc by to nebyl spravny postup, nejdrive dokazat, ze gayove/lesby jsou stejne dobri.
    EMH
    EMH --- ---
    DESEO_MORTAL: Chapu, ze neni ukolem homosexualu se postarat o prava deti z decaku a proto si nechali odsouhlasit svuj zakon a ted teprve se bude resit co dal. Co se mi nelibi je, ze celou dobu se vi o tom, ze adopce by neprosly, mozna neprojdou ani v dohledny dobe, takze ty deti musely na cela leta ustoupit vecem jako navsteva pritele v nemocnici nebo dedictvi a presto se porad mluvi o tom, ze tem detem bude lip a ze jim vlastne chtej rp pomoci.

Je jedno, jestli je spolecnost pripravena nebo ne: ona nebude nikdy, kdyz nebude vedet o co jde a to taky nepozna jinak, nez ze zkusenosti. Ted pouze poznala, ze pravo na dedictvi (atd.) je dulezitejsi, nez vlastni dite, ktere chci po rozvodu vychovavat s partnerem.
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    EMH: podle myho nazoru, a to uz se tu taky resilo, spolecnost nebude pripravena do ty doby, nez se s necim takovym bude stykat. a spouste lidi (samozrejme, ze mam klapky na ocich tim, ze jsem z prahy) by to urcite uz ted nevadilo. tenkrat byly urcite problemy i prosadit samotny reg. partnerstvi, trvalo to nekolik let, a mezitim muselo spousta lidi odtrpet to, ze jejich partnerstvi neni osetreno zadnym zakonem, tudiz asi ani nemaj odvolani. proto chapu, ze se takovej ustupek udelal. bylo pro me moc jednoduchy, kdyz mi bylo neco kolem dvaceti, rict "chci rovnou manzelstvi, meli bychom pockat". ale asi tu bylo spousta lidi, ktery cekat nemohli. argument o spokojenosti deti by ti odpadnout nemel. hlavni argument by mel byt porad to, ze mame mit rovna prava. argument o lepsim zivote deti je spis protiargument tomu, ze prilis konzervativni odpurci rikaji, ze deti by v takovych rodinach trpeli. a prave tomu se da namitnout, ze zivot v decaku neni rodina. deti jsou tim stigmatizovany a oddeleny od "okolniho sveta" az do plnoletosti. cela problematika je komplex ruznych pricin a jejich reseni.

jeste jednou zduraznim odpoved na tvoji otazku, jestli je spolecnost uz pripravena, imho je pripravena na to, zacit si zvykat.

samozrejme to muze byt uplne jinak, priklad muzeme najit treba v poslednich udalostech v kalifornii
    EMH
    EMH --- ---
    DESEO_MORTAL: Proc se to nepripominkovalo pri schvalovani zakona o registrovanem partnerstvi? Sice znam ten 'argument', ze spolecnost na to nebyla pripravena a neproslo by to tehdy snemovnou, tak se udelal ustupek a ceka se na lepsi casy, ale pripada mi to dost ponizujici. Udelat takovy ustupek a nechat se dobrovolne touto upravou diskriminovat dokonce i proti jednotlivcum, to pro me je totez jako rict, ze ty deti musej pockat, hlavne at uz muzeme my mit sva prava. Z toho pro me vyplyva, ze tohle neni boj o rovnopravnost a za lepsi zivot deti, ale prosazovani vlastnich zajmu. Ne ze by na tom samotnem bylo neco spatneho, ale hrozne to shazuje argumenty o tom, ze detem bude urcite lepe u dvou tatku nez v decaku. Mohlo by byt, kdyby vubec slo o ne. Takova adopce uz neni pomoc diteti, ale ukojeni vlastnich rodicovskych potreb. Opet: na tom neni nic spatneho a je to naprosto pochopitelne. Ovsem ze ustoupil i zajem dostat sve vlastni dite z rozvedene rodiny do registrovaneho partnerstvi, to mi prijde neuveritelne.

Cili nejde mi o nejake tradicni ci netradicni typy rodin, to at si kazdy vyresi sam a pokud ma pocit, ze to dite prekousne, tak budiz - prekousnou i horsi veci. Jde o to, ze argument o lepsim zivote pro deti imho jasne vzal za sve timhle ustupkem. Ted uz tedy spolecnost je pripravena?
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    EMH: napriklad uzakoneni adopce registrovanymi partnery anebo osvojeni partnerova potomka v ramci registrovaneho partnerstvi
    EMH
    EMH --- ---
    DESEO_MORTAL: Pises, ze 'k dosazeni cile muze prispet...', tak se ptam, co je cilem.
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    EMH: nechapu, na co se ptas
    EMH
    EMH --- ---
    DESEO_MORTAL: Co je cil?
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    EMH: samozrejme, ze ne. a kdyz si zpetne projedes auditko, tak se tu zminovalo hodne jinych pproblemu. ale k dosazeni cile muze prispet prave to, ze se o tom bude mluvit a psat. btw me ted potesila nahodou shlednuta reportaz na nove, kde vypichovali to, zev polsku je diskriminace gayu od statu. museli tam stahnout nejake reklamni brozury, kde si na fotce gayove vybirali dum. pritom zminili ikeu, ktera v cechcach v brozure ma neco podobnyho a rovnou se ptali par lidi, jestli je to irituje. byly tam vetsinou kladne odpovedi. neni to o vychove deti ale o tom, ze lidi tady napred musi vnimat gaye nebo lesby jako stabilni pary prinejmensim stejne, jako heteraky
    GOOD WORK nekdo na nove
    EMH
    EMH --- ---
    Je problem jen v tom, ze se o techto vecech nepise nebo co chcete slavit? :)
    GARDAVSKY
    GARDAVSKY --- ---
    KATIA: huraaaaa.. myslim, ze je co slavit.. bliska sa na lepsi casi.. jak by rekli socani-uz dnes se mame lip nez zitra! ne delam si prdel..mam radost..ma ocekavani se plni..jen tak dal
    DESEO_MORTAL
    DESEO_MORTAL --- ---
    KATIA: super! doufam, ze takovy clanky se objevi i v blesku a podobne. ne proto, ze bych ho cetl, ale je skoda, ze ty lidi, co ho ctou v metru, nedostavaj podnety k takovymu premysleni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam