• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILANLXROHAŘ - všestranný lovec
    rozbalit záhlaví
    JELLY
    JELLY --- ---
    MADRONA: no tak to by ses podle me akorat trapila.
    PYTHIA
    PYTHIA --- ---
    MADRONA: Páni tak to je dost, no. Tak uvidíš, ale myslím si, že pokud budeš mít práci tak dlouho ohař asi není ideální pes. Jak psala Jelly, je to plemeno fixované na pána a chce s ním trávit co nejvíce času. Bylo by fajn si psa brát sebou do práce jenže v dnešní společnosti asi nejsme tak daleko, aby to šlo všude, no
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    JELLY: no já právě pracovala třeba od půl osmý d šesti, takže to "přivstaneš" by bylo docela smrt :) ... Jak říkám, zatím vyčkávám :)
    JELLY
    JELLY --- ---
    MADRONA: vzdycky si zaridim, aby s ni sel nekdo z rodiny,.. navic studuju zootechniku, specialni chovy, takze nepredpokladam, ze by to mel bejt v budoucnu problem,.. uz ted muzu brat psa do skoly pokud bych chtela, ale nepotrebuju to takze v je to v pohode,..jde taky o to, ze mam velice obetavou maminku, ktera psa bezmezne miluje, takze mi s ni ohodne pomaha..chapu ze normalne pracujici clovek je takhle dlouho pryc, ale kdybys napsala ze si rano treba privstanes a pujdes s nim aspon na tu hodinku ven aby se protahnul a pak po praci ne na pul hodky, ale taky aspon na tu hodku, hodku a pul, tak reknu ok..,tak jak to popisujes se daji vencit spolecensky plemena, ale na lovecky mi to prijde malo....vedela sem, ze potrebujou hodne pohybu, ale netusila sem jak moc:),. ale to zjistis jen pokud si je poridis..:)
    PYTHIA
    PYTHIA --- ---
    MADRONA: Tak upřímně to nestíhám sama, že. Nebýt rodičů, kteří jsou rádi, že mají nějaké vyžití tak si ohaře nepořídím. Jeho rozvrh je jednoduchý. Ráno krátké venčení, bašta, mezi 13-16 hod. dá vědět, že by to chtělo ven, takže se s ním jde na delší procházku, kdy teda jsem venku asi tu hodinu až dvě a pak jdeme ještě ven večer asi na půl hodinky, aby se před spaním vyvenčil a samo dobrá bašta. Jinak v létě je to o něčem jiném než v zimě....to se jeho denní režim mění a chodí i víckrát denně, ale to jen proto, že pokud je fakt velké vedro tak nezvládá dlouhé trasy bez osvěžení v podobě potoka, to pak je ochoten jít i kilometry na slunci když se vycákal ve vodě (na tu jsou mimochodem fakt úchylní). Jinak když jsem si ho pořizovala tak jsem byla studentka a teď jsem i pracující studentka. Bohužel ho nemůžu mít doma, takže je venku v kotci, nicméně se mu to snažím nahradit, v létě spolu sedíme a hrajem si v kotci i hodiny. Jinak je pravda, že je na pohyb náročný to ano, ale dá se to s prací nějak dát dohromady a nemyslím si, že je to nějak těžké. Myslivci taky musí chodit do práce a vím, že to pes s klidem na dvorku těch 8 hodin přečká a když pán dojde ví, že se půjde ven na procházku... a to dlouhou a bude ještě využit ten jeho lovecký um. Pokud budeš chtít cvičit i lovectví tak to bude zabíračka, rozhodně dojdeš z práce a tradá na dlouho ven....pokud ho nebudeš učit stejně je tu i výcvik základní poslušnosti a to dá taky čas....ono horší je asi to, že každý pes jiná ves a Monty je dost nesoustředěný....dát to práci udržet si jeho pohled na sobě, ale je to lovec ten se podle mě řídí zrakem a hlavně čichem, takže pána poslouchá, ale koukat na něj není čas:-))).
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    JELLY: já si právě myslela, že kdyby byli spolu, tak že by jim nebylo smutno.... chtěla bych jim dát samozřejmě víc času a taky jsem si je zatím nepořídila, protože nevím, jak to budu mít s prací, ale předpokládám, že hodně lidí chodí do práce denně a je tedy kolem 9-10 hodin mimo domov a psy si do práce brát nemůžou.

Ty jsi teď studet, ale pes žije x let a taky nebudeš student napořád. Budeš pak vybírat práci takovou, abys mohla venčit 4-5 hodin denně? Taky nic ve zlým :)
    JELLY
    JELLY --- ---
    no myslim si ze je to hrozne malo casu... tohle plemeno je strasne fixovany na lidskou pritomnost.. ja sem treba vedela ze sem student takze mam hodne flexibilni rozhvrh a ze mama ktera bydli pres chodbu mi s ni pomuze,.muj pes je v prumeru tak 4-5 hodin denne venku a myslim ze je to akorat...ohari potrebuju pohyb a pozornost, dyt takhle bys je nemela sanci ani cvicit,...pokud bys to stihala jen takhle kratce, tak uvazuj o jinem plemeni nebo spis o kocce:).. nic ve zlym
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    PYTHIA: Jak stíháš venčit 3x denně? Já jsem si říkala, že kdybych měla dva, ráno bych s nima zašla do lesa vyvenčit tak na 15 - 30 minut, přes den by spolu byli na zahradě a vylítali se (když josu dva, tak si hrajou a blbou, ne?) a večer po práci bych je zase vzala na procházku do lesa, třeba na 30 minut až hodinu.O víkendech samozřejmě víc ven, na kolo, běžky, atd... Co si o tomhle myslíte?
    PYTHIA
    PYTHIA --- ---
    KONIK:
    JELLY:
    Taky souhlasím s holkama, moc hezky to popsali, znám pár maďarů a jsou to zlatí pejsci, jsou rádi za lidskou přítomnost a chtějí být v dění. S tou zahradou...Monty sice je na zahradě, ale minimálně třikrát denně venčený a né na chvilku....aspoň ty dvě hodinky a pak pár menších procházek na čtvrt-půl hodinky. Osobně si myslím, že ohaři celkově jsou na výcvik jiní. Že jsou opravdu citlivý a fyzické násilí neplatí.
    KONIK
    KONIK --- ---
    JELLY: vsudypritomnyho.. to slovo me nenapadlo a je dost vystizne :-)))
    JELLY
    JELLY --- ---
    KONIK: nezbyva mi nez taktez souhlasit do puntiku...s tim lesem mas obrovsku vyhodu, ja ji taky beru do lesa od mala, ale poradne to zacnu cvicit az v lete, pac budem porad na chalupe na sumave.)..s tou zimou mas pravdu, jsou hodne zimomrivi, proto mame v zime sice stejne dlouhy dvouhodinovy prochazky, ale sviznejsim tempem aby se zahrala...mame taky vyhodu ze bydlime deset minut chuze od stromovky a deset miut autem od prirodni rezevace, bylo by blby muset jezdit nekam daleko aby se cuba vybehala....co se tyce nemoci..vizly jsou uzasne v tom ze maji lehkou kostru tela a jsou stihle, tzn. napriklad displazie jim nic nerika..ale vzhledem k tomu jak moc jsou aktivni, tak v sobe nemaji zadnou stopku, tim padem se mohou velice snadno prestahnout a mohou byt problemy se slachama-kulhani..nicmene staci par dni v klidku a sou zas jako rybicky...obcas jsou citlivi na travici trakt, ale kdo z nas nezazil hromadne navstevy u veta, kvuli rychle se mezi psy siricim gastritidam takze asi jako kazdej jinej socializovanej pes..jsou to fajn psi na udrzeni kondice, my treba celej jaro/leto behame, to ji naprosto vyhovuje a me da se rict taky.)..da se s nima, plavat, behat na bezkach, jezdit na kole i na koni coz je supr...
    kdybych to mela shrnout pokud chces klidneho, obranare tak si neporizuj vizlu.. pokud chces aktivniho, vsudypritomnyho, nekonecne se mazliciho, magora tak do toho jdi:)
    KONIK
    KONIK --- ---
    JELLY: naprosto souhlasim, do puntiku!!! Velmi temperamentni plemeno, ktere rozhodne nemuze zit nekde, kde by nemel vyziti. Potrebuje hodne pohybu-a kdyz piseme hodne, tak predstava lidi, kteri tohle plemeno neznaji, o tom, co je hodne pohybu, jeste stale nedosahuje toho, jak moc pohybu potrebuji :-D Jeste bych mozna doplnila k te zahrade- podle meho madara, jak jsem ja odpozorovala, tak rozhodne si nemyslim, ze je to pes, ktery by byl zavreny na zahrade stastny. Diky osrsteni-nema podsadu, jako vetsina psu, je velmi zimomrivy a urcite ma velmi rad teplo, takze bych ja osobne nedoporucila nechavat ho na zahrade a navic, je to velmi kontaktni a spolecensky pes, kdyz je sam tak trpi. Potrebuje lidi, dalsi zvirata, kontakt. Je jako male dite. Mymu blaznovi budou v kvetnu ctyri roky a stale potkavame lidi, kteri se ptaji,: To je jeste stene, zejo??? :-))) Rekla bych-z doslechu-ze se uklidni-trochu-nekdy tak v 5-6 letech. Jinak je to blazen.
    Muj Bogey se v lese jako lovec nechova-chodime od malicka do lesa a je nauceny drzet se u me. Na stado muflonu me upozorni tim, ze vystavuje-zvedne jednu nohu, celej se protahne a uprene cumi dopredu, ale neutece. Rozbehne se za srnkou jen na povel, jinak ne, coz beru jako obrovskou vyhodu.
    S klidnou vychovou take naprosto souhlasim! neni to plemeno, ktere bys mohla fyzicky trestat. Nesl by to velmi tezce a mohlo by to mit naprosto opacny efekt-mela bys vystresovaneho, nervozniho psa, nebo fenu, ktery/a se chova nevyzpytatelne. Uci se velmi dobre a hlavne: strasne ho to bavi, hkort, kdyz citi, ze to bavi i panicka. Vodu miluje-ten muj se i potapi :-)) ale pozor na usi..
    Vseobecne myslim, ze tihle psi jinak zdravotne problemy nemaji. Netrpi zadnymi neduhy.
    Milujou lidi, deti, vsechno co se hybe a je kamos :-) Ten muj miloval i moji agamu-spali spolu v posteli :-)
    Shrnute: Uzasne plemeno s bajecnou povahou, ale potrebuje opravdu extreme mnoho pohybu a vyziti, takze pokud je pocetna rodina, ktera se bude starat a kazdy pujde alespon jednou denne na prochazku, na kolo, zabehat, zaplavat, pak hura do nej, ale pokud chce nekdo domaciho mazlika do postele a na dlouhe prochazky moc neni a nebo ma zamestnani, kdy by byl pes doma treba 8 hodin sam, tak nedoporucuji v zadnem pripade! Tot ode mne :-)
    JELLY
    JELLY --- ---
    jo a obecne sou to magori a bezmezne milujou vodu:))
    JELLY
    JELLY --- ---
    KONIK: posli videjko posli!!!:)
    JELLY
    JELLY --- ---
    FUTURAMA: v panelaku chudak nebude pokud mu poskytnes dostatek pohybu a pece... ver mi ze vizlam je uplne jedno jestli spi v garsonce, nebo v pet plus jedna...naopak mi pride ze psi na vesnici sou nejvetsi chudaci, bud cely dny na zahrade a nikdo s nima nejde na prochajdu, pac majitele maj pocit, ze prece celej den lita po zahrade.. nebo jeste hur uvazany na retezu...ja bydlim v cinzaku v garsonce a pes (respektive cuba.) je tak nasvalenej a vybehanej ze mi usne hned jak dorazime domu...
    ad povaha: hodne zalezi jestli chces fenu nebo psa, zalezi jak bude odchovanej a jakou povahu maj jeho rodice..jinak obecne jsou to hodne jemny psi, potrebujou hodne klidnou vychovu,. rozluc se s fyzickyma trestama, ktery muzes aplikovat u NO, ale vizla to bere uplne jinak.....jsou pratelsky, milujou lidi a nebejvaj zbytecne agresivni, ..neni to typ plemene, ktery se ti bude neustale motat u nohou, vzdalujou se, jakoby zkoumaj revir..je to lovec, takze v prostredi kde je hodne zvere chyta stopu., je dobry naucit lovit pouze na povel..ale to musi stat opravdu dost usili, (v lete teprv zacnem ucit:).. pokud ti zdrhne za zveri vrati se, neni to typ beagle, kteryho doma uvidis az az dva dny...neni to honic ale stavec, takze vystartuje, ale vrati se...
    osobne bych mok doporucila sportovni rodine, ktera ma dost casu na vycvik a dlouhy prochazky...v zadnym pripade ne nervakum (cuba me hoodne uci zachovavat klidnou hlavu)...duchodci neprichazej v uvahu...
    to jsou moje zkusenosti,.. pokud ma nekdo jiny, tak sem s nima, aspon se podelime:) ... samozrejme zalezi koho vychytas:) kazdej pes je original a funguje jinak...
    FUTURAMA
    FUTURAMA --- ---
    Ahoj, chtěla jsem se zaptat jaké máte konkrétní zkušenosti s maďarským ohařem?!
    Chtěla bych si ho v nejbližší době pořídit až se nastěhuju do baráku, protože v paneláku by to byl chudák. Zajímala by mě jeho povaha a jestli je poslušný nebo spíš tvrdohlavý?! Jak snese ostatní psi nebo děti?!

posílám jednu fotku přímo od chovatelů od kterých bych ráda šťeňátko

JELLY
    JELLY --- ---
    PYTHIA: rikala ze ti mam moc podekovat:)
    PYTHIA
    PYTHIA --- ---
    JELLY: tak ta je nádherná....kdyby tak někdy zůstali napořád....
    KONIK
    KONIK --- ---
    JELLY: noo, ja mam Bubacka na videu, kdyz jsme ho privezli.. nebyl ani schopny slezt z obrubniku.. taky uz se mi tomu nechce ani verit..
    JELLY
    JELLY --- ---
    nejak nedokazu uverit ze byla tak mala, dneska uz se na ten gauc skoro nevejde.)
    KONIK
    KONIK --- ---
    JELLY: juuuu :-) nuf*
    JELLY
    JELLY --- ---

tady je Lara jako mimino:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam