JELLY: naprosto souhlasim, do puntiku!!! Velmi temperamentni plemeno, ktere rozhodne nemuze zit nekde, kde by nemel vyziti. Potrebuje hodne pohybu-a kdyz piseme hodne, tak predstava lidi, kteri tohle plemeno neznaji, o tom, co je hodne pohybu, jeste stale nedosahuje toho, jak moc pohybu potrebuji :-D Jeste bych mozna doplnila k te zahrade- podle meho madara, jak jsem ja odpozorovala, tak rozhodne si nemyslim, ze je to pes, ktery by byl zavreny na zahrade stastny. Diky osrsteni-nema podsadu, jako vetsina psu, je velmi zimomrivy a urcite ma velmi rad teplo, takze bych ja osobne nedoporucila nechavat ho na zahrade a navic, je to velmi kontaktni a spolecensky pes, kdyz je sam tak trpi. Potrebuje lidi, dalsi zvirata, kontakt. Je jako male dite. Mymu blaznovi budou v kvetnu ctyri roky a stale potkavame lidi, kteri se ptaji,: To je jeste stene, zejo??? :-))) Rekla bych-z doslechu-ze se uklidni-trochu-nekdy tak v 5-6 letech. Jinak je to blazen.
Muj Bogey se v lese jako lovec nechova-chodime od malicka do lesa a je nauceny drzet se u me. Na stado muflonu me upozorni tim, ze vystavuje-zvedne jednu nohu, celej se protahne a uprene cumi dopredu, ale neutece. Rozbehne se za srnkou jen na povel, jinak ne, coz beru jako obrovskou vyhodu.
S klidnou vychovou take naprosto souhlasim! neni to plemeno, ktere bys mohla fyzicky trestat. Nesl by to velmi tezce a mohlo by to mit naprosto opacny efekt-mela bys vystresovaneho, nervozniho psa, nebo fenu, ktery/a se chova nevyzpytatelne. Uci se velmi dobre a hlavne: strasne ho to bavi, hkort, kdyz citi, ze to bavi i panicka. Vodu miluje-ten muj se i potapi :-)) ale pozor na usi..
Vseobecne myslim, ze tihle psi jinak zdravotne problemy nemaji. Netrpi zadnymi neduhy.
Milujou lidi, deti, vsechno co se hybe a je kamos :-) Ten muj miloval i moji agamu-spali spolu v posteli :-)
Shrnute: Uzasne plemeno s bajecnou povahou, ale potrebuje opravdu extreme mnoho pohybu a vyziti, takze pokud je pocetna rodina, ktera se bude starat a kazdy pujde alespon jednou denne na prochazku, na kolo, zabehat, zaplavat, pak hura do nej, ale pokud chce nekdo domaciho mazlika do postele a na dlouhe prochazky moc neni a nebo ma zamestnani, kdy by byl pes doma treba 8 hodin sam, tak nedoporucuji v zadnem pripade! Tot ode mne :-)