• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILANLXROHAŘ - všestranný lovec
    rozbalit záhlaví
    JELLY
    JELLY --- ---
    PTACOPYSK: tak s tou displazkou si me teda hodne prekvapila, pac neznam jedinyho ohar kterej by s tim mel problem a kdyz nad tim tak premejslim tak mi to z morfologickyho hlediska prijde dost nepravdepodobny...osvetlis mi situaci?
    jo jinak s tim stavenim, cuba mi vyrazila za zajicem na poli, bezela za nim radove tak 300 metru, ani ne a vratila se...ani na sumave v hlubokejch lesich sem na ni vic jak deset minut necekala...nerikam ze je dobre ze mi za zveri vubec vyrazi, ale ze by zdrhla a dlouho se nevracela to se mi nestalo...
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    JELLY: že pes neni honič ale stavěč je sice fajn, ale na viděnou štvát bude a pokud se vystavený zajíc rozbehne tak taky, že jo ... maďarů na horizontu (i za) jsem viděla dost :) Ale je fakt že se honičem to je asi ješt horší.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    FUTURAMA: já maďarskýho ohaře nemám, ale dost jich znám. Ostatní psy a děti snáší dobře, povahu má spíš měkčí, takže se na něj při výcviku nesmí moc tvrdě (ale zas to neznamená, že ho nemůžeš plácnout novinama, prostě si musíš dát pozor, abys to nepřehnala) a není moc tvrdohlavý, nicméně určitě nebude poslouchat sám od sebe, fenky bývají obecne ovladatelnější. Doporučila bych ti pejska s PP - pokud si seš zcela jistá, že nikdy nebudeš chtít chodit na výstavy, zkoušky a hony, a nechceš psa uchovnit, tak si můžeš pořídit i psa bez PP. Nicméně, pokud jsou rodiče s PP, ale neuchovnění, tak často může být jen díky tomu, že nemají zkoušku z výkonu, ale může tam být i problém exteriérový (hrubá vada, která např. má vliv na pohyb nebo zdraví, chybějící zub ti pochopitelně tolik vadit nebude) povahový nebo zdravotní. U maďarského ohaře byl zaveden povinný monotoring na dysplazii kyčelního kloubu - takže každý chovný pes musí být vyšetřen. Nulová nebo jedničková dysplazie sice nedává záruku, že potomek určitě zdravotní potíže mít nebude, ale důležité vodítko to je. Takže pokud bych si pořizovala maďara, budu chtít vědět výsledky DKK rodičů (nejlépe nuly, maximálně jedničky), nejlíp i prarodičů, což u chovatele psa bez PP může být problém. Takže se přimlouvám za pejska s PP.

Je vcelku jedno, jestli máš byt, nebo zahradu (i když zahrada je pochopitelně lepší), pes potřebuje spoustu pohybu, u ohaře tak aspoň dvě hoďky denně venku (když je je to občas míň, tak se nic nestane) a občas např. o víkendu i víc. Např. 20 minut ráno a půl hodiny odpoledne je málo. Nicméně nesmíš zapomenout na to, že máš lovecké plemeno, a pochopitelně bude lovit stejně jako jezevčík, takže pejska musíš odmalička důsledně cvičit tak, aby ti nelítal mimo tvůj vliv v lese nebo na poli a neštval zvěř. Jakmile se to jednou naučí, budeš ho to odnaučovat dost pracně. Navíc, jak píšeš, pak je to o nervy, riskuješ, že ti ho přejede auto a místní myslivci z toho nadšení taky nebudou.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    KONIK: obnovené zkoušky? co to je?
    JELLY
    JELLY --- ---
    ja mam taky z chovne stanice, ale jeji mame nenarostl jedne zub tak ji nemohli uchovnit, jinak jeji tata byl s PP.. ale Lara neni kvuli ty mamince..
    KONIK
    KONIK --- ---
    FUTURAMA: mam sice z chovne stanice, ale mama nemela obnovene myslivecke zkousky, takze je bez PP.
    FUTURAMA
    FUTURAMA --- ---
    KONIK: :-)) aha, omlouvám se!

vy teda máte s PP?!
    KONIK
    KONIK --- ---
    JELLY: Bubakovi budou 4 roky. Necekej, ze se nejak zavratne uklidni v nejbizsi dobe, pac ten muj cvok je stene porad-zatim. Jeste jsem zapomnela napsat, ze bubu uz zere jen jednou denne a to vecer kolem 8h nez jde spat. Jinak totiz neni sance, ze by byl v klidu natolik, abych nemela strach z toho, ze se mu treba prevrati zaludek.
    FUTURAMA: to byla reakce na MADRONu -s tou kockou :-)
    JELLY
    JELLY --- ---
    je to vlastne o tom, ze si s mamou rano domluvim komu se hodi dopoledne, komu odpoledne a je to vyreseny.. supr je, ze kdyz je teplo tak to i setri cas, clovek by stejne musel jit na prochajdu, tak misto fitka obuju bezecky boty a jdu behat...dve mochy jednou ranou.)
    JELLY
    JELLY --- ---
    vlastne doma je sama tak maximalne cca ctyri hodiny denne,,, ale stejne tam vetsinou nekdo je.. vyhoda je ze mam pracuje doma no...
    JELLY
    JELLY --- ---
    KONIK: ted si to trefila..vsechno se soustredi okolo nej:)
    JELLY
    JELLY --- ---
    lara to ma tak ze, rano vycurat, domu, najist, pul hodky pockat az ji slehne.. mezitim se nasnidam ja...pak 1,5 az 2 h prohazka v lesoparku, domu.. pak spi tak ctyri hodiny odejdu pryc a delam si sve odpoledne s ni jde mama taky tak na hodku a pul,jidlo, dlouhy spanek no a vecer okolo desaty ji da pritel vycurat a do hajan...vecer samozrejme chodim treba na akce, nebo do divadla, tak je doma treba i sest hodin sama, ale stejne ji skoro vzdycky hlidaj rodice,. ale vecer je to neco jineho, pac je za celej den tak utahana ze spi a je v klidku.. tenhle rezim je prizpusobeny tomu, ze je jeste prakticky stene je ji teprv rok, takze ma energie na rozdavani..samozrejme az bude mit leta za sebou tak asi nebude potrebovat tolik...
    FUTURAMA
    FUTURAMA --- ---
    To vůbec, budu se snažit s nim chodit maximálně, co nejvíc ven a hlavně na to nejsem sama! Do práce to mám také vyjednané, že může chodit se mnou..pokud mám volno tak jsem stále venku takže kočku fakt nechci:-)
    KONIK
    KONIK --- ---
    Tim jsem jen chtela naznacit, ze poridit si ohare znamena, vsechno se bude soustredit kolem nej. Clovek proste musi premyslet tak, ze nema doma obycejnyho gaucaka, ale hyperaktivniho blazna, kterej bezmezne miluje kontakt s lidma.
    Bubak je doma sam vzdy tak max. 3h-do kina nesmi, na nakupy nemuze.. atd.. to se v tomto casovem horizontu da zvladnout. Jinak chodime vsude spolu a lidi uz si na to proste zvykli-a ti co ne? Uz nejsou nasi kamaradi :-))
    KONIK
    KONIK --- ---
    no, tak to procitam a rikam si, ze na pul hodky venku rano a odpol taky.. to je vazne spis na kocku...to by byl ohar dost chudak.
    My to mame s Bubakem takhle (a jsem momentalne take pracujici student): rano minimalne 45min-1.5h prochazka-podle casu, pak jedeme spolu do prace, kde je se mnou a kdyz je chvile a moznost, tak jdeme alespon vycurat, ocuchat, posbirat informace :-), po praci se sebereme a jedeme do lesa nebo k rece min na 1,5h v lete na delsi dobu. Kdyz vim, ze mam skolu, tak holt si musim privstat, jit ven a po skole pro nej stejne dojedu a jede se mnou zase do prace. Nikdy nezustava sam-bydlim sama.. Zustane sam max., kdyz jdu vecer nekam ven. V noci kolem 11-nez jdu spat-jdeme zase ven tak na pul hodky. Pokud neco mam, odvazim ho k nasim nebo ke kamaradce, kde vim, ze s nim nekdo bude a pujde ven. Samozrejme se stalo, ze byl doma sam i 8 hodin, protoze to jinak neslo, ale to se mu to pak snazim hodne vynahradit. O vikendech podnikame dlouhe vypravy do lesu, v lete kolo, behat.. Nedokazu si predstavit, kdyby to takhle nemel.. Byl by nestastny! Muze byt utahany jako kote a stejne, kdyz vidi, ze se odchazi, tak se zvedne a hura ven-pokud tedy neni venku hnusne, to pak kouka byt doma v teplicku :-) Je to o tom, co jsme tady psaly-potrebuje kontakt s lidma a hodne -vic nez hodne-pohybu!
    FUTURAMA
    FUTURAMA --- ---
    Můžu se ještě zeptat na tu klidnou výchovu?! Znamená to, že ho nebudu moc plácnout ani novinama, když nebude poslouchat?! Jak jinak jste ho tedy naučili poslušnosti? Tím neřikám, že to bez fyzického trestu nejde, ale co když bude prostě hodně neposlušný...
    FUTURAMA
    FUTURAMA --- ---
    Děkuju moc všem! Rozhodně bych měla zájem o psa, né fenu. S tou zahradou jsem to nemyslela tak, že by tam chudák byl celý den, když budu v práci! Ale pokud ráno vstanu a nebudu hned chtít na hodinovou procházku tak ho můžu vypustit. Jinak já chodim hodně na tůry do hor i třeba Český Ráj a budoucí domek je sám o sobě v přírodě takže plánuju dlouhé procházky..jinak chci, aby to byl i domácí mazel, což doufám, že je mazlivý?! Mám teda trošku strach, že chytne v lese stopu a už se nevrátí:-( měli jsme jezevčíka a s nim to byli fakt nervy!

Vy máte všichni papírový ohaře? Záleží na tom?! Mě přijde zbytečný pokud nechci absolvovat výstavy mít PP! ale, jak jsem tak koukala tak skoro všechny nabízený ohaři jsou s PP
    JELLY
    JELLY --- ---
    jasne vzdyt to je na uvazeni kazdyho,.)
    MADRONA
    MADRONA --- ---
    JELLY: já jsem dělla takhle pondělí až čtvrtek a pak 3 dny volno.... takže se tu bavím teoreticky o 4 dnech... ale zrovna měním klientelu :)) , takže uvidíme...
    JELLY
    JELLY --- ---
    MADRONA: no tak to by ses podle me akorat trapila.
    PYTHIA
    PYTHIA --- ---
    MADRONA: Páni tak to je dost, no. Tak uvidíš, ale myslím si, že pokud budeš mít práci tak dlouho ohař asi není ideální pes. Jak psala Jelly, je to plemeno fixované na pána a chce s ním trávit co nejvíce času. Bylo by fajn si psa brát sebou do práce jenže v dnešní společnosti asi nejsme tak daleko, aby to šlo všude, no
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam