• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILANLXROHAŘ - všestranný lovec
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    PEPENKA: Vážená PEPENKO, urážet jsem vás nebo vašeho psa nehodlala a pokud jste si to tak přebrala -vaše věc. BTW Vašemu psovi je to stejně jedno :)
    Víte, ono nemusíme chodit daleko abysme se poučili o rodokmenech. Celý Habsburský rod byl zdegernovaný a bylo to na exteriéru, nemluvě "interiéru" vidět. Takže to, že píšete, že váš pes má takový nebo makový ocásek atd atd skutečně neříká nic o rodokmenu, ale o tom, že pes nebyl připuštěn do chovu z určitých důvodů.

Ano, taky jsem měla psa s PP. Pracovně úžasný a neocenitelný parťák na kterého jsem se mohla vždy spolehnout. Bohužel byl kryptorchistický a tím pádem nebyl ani chovný. Neměla jsem ho o to ráda méně než psa chovného. To skutečně ne, ba naopak. Ale NIKDY bych nedopustila, aby můj pes nakryl chovnou fenu.

Mám respekt k rase a pánům šlechtitelům-těm původním. Jejich precizní výběr a metody se nám dnes mohou zdát tvrdé, ale pokud psa potřebujete využívat pro účel, pro který byl vyšlechtěn, pak pochopíte.

A pokud chcete jen kamaráda je jedno zda to bude voříšek nebo Von.

Mějte krásný den a běžte se radši projít se svým hafíkem :)
    HANUSCHA
    HANUSCHA --- ---
    PTACOPYSK: no,ještě,že mám psa:D
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HANUSCHA: já taky psala o těch následujících štěňatech co by byly s PP. Jestli je to povinnost nechtěné či "nechtěné" krytí někam hlásit nevím, spíš ne, ale i kdyby jo, tak pokud se člověk neudá sám nebo ho neudá někdo jiný, tak to nikdo nezjistí. A i kdyby za to byla pokuta, tak znevýhodnit další vrh s PP nelze, ty štěňata za to nemůžou. Jedině, že by někomu dokázali, že to dělá opakovaně a cíleně a zakázali mu třeba chovat psy s PP, ale pak by to dělal dál, akorát na jméno někoho jiného. Prostě je to nekontrolovatelné.
    1023
    1023 --- ---
    Mno, to není až tak pravda. Nechtěné nakrytí může být u některých klubů (dříve např. u MOK, teď jsem to tam už nenašel) dokonce zpoplatněno pokutou. Ale jak se říká, co oko nevidí...
    HANUSCHA
    HANUSCHA --- ---
    DOTY: což to jo,to vim,že když jeden nemá PP resp neni uchovněn,tak štěňata taky nemají. šlo mi jen o to zda se u čuby chovný musí hlásit každý vrh, i kdyby byl s vořechem. takže nehlásí :)

víc už vědět nepotřebuju: dík
    DOTY
    DOTY --- ---
    HANUSCHA: Hlaseni o vrhu (pocet stenat) se provadi pouze tehdy, kdyz jsou oba rodice s PP a musi byt oba uchovneni. Kdyz nebudou uchovneni, nepomuze jim ani PP. Jejich stenata PP mit nikdy nebudou.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    PTACOPYSK: Tak ja ocko apod. nepocitala, v lete to zacalo se psem se stitnou, ted cuba se zadama.. a jak pise bludicka, pak prestane clovek premejslet v penezich. Nastesti mam vetku, ktera lidi nedrbe, ale kdyz jsem mela vcera strach o cubu, nechala bych se o ty prachy klidne obrat, jen aby byla ok. Musim zaklepat, ze do ted byli vicemene zdravi, az na pyometry u cuby pozdeji vyreseny kastraci. Jenze holt starnou, kor cubis no a bude to uz jen "horsi":)
    HANUSCHA
    HANUSCHA --- ---
    PTACOPYSK: nepsala jsem o těch štěnatech s bezpapírovýho psa,ale o těch následujících, která by byla s papírovym psem. to mi je jasný,že štěnata z chovný feny a bez PP psa se nikde nehlásí. a stát se může cokoliv, i fenu s pp může venku nakrýt vořech. ta její březost se někam značí at je krytá kym chce, ne? nebo nemá majitel chovné feny povinnost hlásit každou březost?

fakt nevim,se ptám:)
    BLUDICKA
    BLUDICKA --- ---
    MATHEA: no právě, jak má člověk to své čtyřnohé potěšení doma, už nemyslí v penězích, ale jde o to, co pes potřebuje. Jenže ty peníze musí někde mít anebo v nejhorším někde sehnat...a nejsem si tak úplně jistá, zda nabídka štěňátek do dobrých rukou zrovna k této úvaze (nezkušené) zájemce přivede.-(
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MATHEA: 10 tis. je u nás takovej náš roční průměr řekla bych. Očkování, odčervení, protiklíštěcí obojek. Sem tam nějaký zánět ucha, sem tam nějaký menší úraz, jedna velká operace poraněného kloubu, diagnostika a léčba diabetes insipidus. Teď je psovi 7 a chtěla bych každý rok něco jako preventivní prohlídku i s odběry, aby byl v cajku. Jojo, nasčítá se to.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    BLUDICKA: Jo, o tom mi ani nemluv, jen od leta jsem na veterine nechala urcite pres 10 hadru... coz uz je jeden papirovej zlatak skorem:))) Jenze jsou to moje prtiny prtinaci:)
    BLUDICKA
    BLUDICKA --- ---
    MATHEA: Já bych navíc dodala jen to, že pokud zájemce o štěňata počítá s tím, že bezpapírová štěňata jsou levná/levnější, pak bude brzy zaskočen tím, že rozhodně není levné psa mít, protože ty veškeré další náklady (strava, zdraví, péče) vyjdou stejně draho, a má pes PP anebo ne. Pokud tedy majitel o svého psa opravdu pečuje.
    A dnes, kdy si z touhy lidí po psím kamarádovi udělali množitelé prima kšeft, je těžké se spolehnout na to, co nám majitel bezpapírových štěňat říká...nic proti těm slušným a své psy milujícím, ale kdo to má při krátkém kontaktu bezpečně poznat, že:-(
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HANUSCHA: Další papírová štěňata chovné feny, která měla vrh s bezpapírákem nijak zvýhodněná imho nebudou, protože se to nikam nehlásí a v klubu chovatelů by se s tím určitě nikdo veřejně nechlubil. Pokud má někdo uchovněnou fenu ohaře (výstavy, lovecké zkoušky), tak by asi musel být padlý na hlavu krýt bezpapírákem, když je možnost mít štěňata s PP (vyšší cena štěňat, snáze se udají, nižší riziko, že s skončí v útulku, možnost uplatnění štěňat v praxi, reklama pro chovatelskou stanici atd. atd.) a cena za krytí psa zas tak vysoká. Výjimkou by mohly být množírny, kdy mají feny vrh dvakrát ročně, jednou s PP a jednou bez PP (protože oficiálně se víc než jednou ročně se krýt nesmí), ale to se doufám u ohařů neděje.
    HANUSCHA
    HANUSCHA --- ---
    a myslim,že chovná fena, když se připustí neuchovněnym psem,tak pak i ty její další štěňata jsou nějak znevýhodněný, nebo tak něco. ona určitě to má v papírech,že byla krytá nechovnym psem. bavila jsem se o tom kdysi s kamarádkou,která má chovný feny, ale moc si už nevybavuju,jak je to s dalšim krytim,resp.štěňatama. možná mi to tu někdo připomene:)

naše fena,kříženka NO, hned při prvnim hárání zdrhla a dárečky byly na světě. tři jsme nechali,ale už věděli,co s nimi bude a zbytek (5) šlo do věčných lovišť hned po narození. je to opravdu problém je udat,ikdyž by byli krásný. a člověk nikdy neví,zda se narodí dvě,tři nebo deset.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    PEPENKA: Uklidni se, prosim, nikdo to vubec nemyslel proti vam a jako urazku. Samam mam psy bez PP, z dob, kdy sem o chovatelstvi vedela velky kulovy a nemerim tim "cenu" psa, ci jak to nazvat...
    Ani za tyranku te nikdo nepovazuje... Ber to tak, ze se spousta z nas setkava hodne casto s lidma, kteri se bez rozumu a rozvazeni rozhodnou namnozit dalsi psy.. Ono u PP je zaklad to, ze vis, jaky predky pes ma a ze ti z nej vyrose to konkretni plemeno. A ze hlavne mas sanci dohledat, jak je to u konkretni linie se zdravim, coz je proste nedocenitelna vec. Buxie to mozna v ramci rozhorceni napsala trochu vic zostra a chapu, ze to pak pro cloveka muze vyznit vselijak..
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    MATHEA: nemám k tomu co říct, nenechám svýho psa ani sebe urážet někým, kdo nás vůbec nezná. Navíc nevím, kde slečna vyčetla, že můj pes je bez rodokmenu. A naivitou bych nazvala spíš to, že tu všichni hrajete na papíry, jak kdyby pes byl jen produkt nějakýho vašeho úspěchu. Jinak sem tu taky psala, že pokud je to tak, tak to nepodstoupím, rozhodně nechci, aby štěňátka končili v popelnici, nejsem tyran!!!
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    PEPENKA: Je to vazne to jediny, co si z toho prispevku vezmes?:)
    PEPENKA
    PEPENKA --- ---
    BUXIE: Béčkový bezpapírák? Aha...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    BUXIE: Souhlas.

A jen bych doplnila, ze psi opravdu nevnimaji pohlavni styk jako my, lide. Pro ne je to fakt jen akt pro rozmnozeni, pud, takze pes, kterej "si nevrznul" rozhodne neni nejak znevyhodnenej, deprivovanej ci neco podobnyho. Ano, jsou psi, kteri maji vysokou sexualni aktivitu a maji s tim problemy, ale u nich provedeny kryti situaci jen a jen zhorsi. Jedinym resenim je u nich kastrace.
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    PEPENKA: Ahoj, zatím jsem neměla tendenci se vměšovat, protože Ptacopysk mi mluvila ze srdce, ale teď už mi to nedalo.

Víš, ono my se nesnažíme být tragičtí, ale tvoje naivita mě udivuje. Promiň, ale upřímně. Pokud chceš, aby si tvůj pes užil, najdi si nějakého stejně naladěného majitele/majitelku s bezpapírovou fenou a zaplať jim injekci proti zabřeznutí. Oba si užijou a nebude žádná škoda.

Já osobně jsem měla několik chovných fen a v životě by mě nenapadlo nechat mýho pracně vycvičenýho psa připustit nějakým " béčkovým bezpapírákem". To bych jako chovatelka byla sama proti sobě. Navíc zmiňuješ, že v dnešní době lidé nemají peníze, ale stačí se podívat napřklad sem http://www.lovecky-pes.estranky.cz/ psů je všude víc než dost, dokonce je možné získat zdarma psa s papírama. Navíc je velmi lehkomyslné myslet si, že lidé chtějí líbivého pejska za málo peněz. Bohužel (avšak pro nás bohudík) lovečtí psi mají přirozený temperament a bohužel ne všechny rasy jsou vhodné pro úplné začátečníky. Tito nezvládnutelní pejsci pak často končívají v útulcích.

Prosím za všechny "rozumné a tragické" pejskaře, promysli si svoje kroky velmi důkladně. Pokud ti jde o to, aby si pejsek "vrznul" pak zkus variantu popsanou výše. Pokud se rozhodneš jinak, pak ti jen přeji, aby se štěňátka dostala do dobrých rukou a neskončila pro nezájem někde v útulku nebo hůře v popelnici.

Asi jsem vážně tragická, ale přijde mi nefér, že by měli hafani pykat za lidskou hloupost, nebo možná naivitu.

Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam