• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    no jestli je střelka ve tvaru šipky, ukazuje na sever. jestli je to jen čárka, ukazuje jak zorientovat ciferník.
    v druhém případě by pointa měla znít: kompas ti pomůže ztratit se orientovaně.
    SWT
    SWT --- ---
    MAR_TINA: Nejdřív definuj pojem "ukazuje", pak se teprve můžeme seriózně bavit, co kompas ukazuje a co si MAR_TINA myslí, že ukazuje.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PATISLAV: nejen ty, dokážu najít dalších 359 úhlových stupňů. Ale střelka ti vždycky ukáže jen na (magnetický) sever ;)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MAR_TINA: kdepak asi budou ty zbylé ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PATISLAV: našla jsem doma jen buzolu a ať dělám co dělám (na magnet ji teda stavět nebudu, nechci ji zrušit), ukazuje jen a pouze na sever;)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    A jeste navic nikoli svetove, ale magneticke, jak se da snadno presvedcit :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Já jsem ten vtip taky nepochopil, protože kompas samozřejmě ukazuje všechny čtyři světové strany :).
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Jen kdyz uz to tu pitvama, tak i tento kraticky vtip ma ty tri faze :
    Pokud se nekdy ztratite v lese - navodi situaci, vytvori ocekavani rady, nejspise, jak se nejak zorientovat, najit se a vybloudit (ocekavane pokracovani typu "mechy rostou na severni strane stromu a jine zalesacke moudrosti). Vypravet "obecnym poucovacim tonem ucitele u tabule"
    kompas vam pomuze - gradace, utvrzeni v omylu - ha, pomucky povoleny, muzu mit kompas, to je skvele, ted prijde jak zorientovat mapu, urcit kde jsem atd .... Vypraveni prechazi do nadsene trhovstiny (Jen nas prostredek je nelepsi a vse zachrani...)
    ztratit se vic na sever - pointa, zruseni predchozich predpokladu - pomucky ano, ale jen nektere (kompas), jine, potrebnesi (mapu) nikoli. Ocekavana rada se nekona, konstatuje se, ze vase snazeni neuspeje/neuspelo, kompas je k nicemu. Sice muzete urcit strany (klasicky se urcuje sever, takze je pouzit i v tom vtipu), ale to samo vasi situaci nezlepsi a i kdyz se podle nej nekam vydate, tak na tom budete zcela stejne, jen na jinem miste. ("ztratit se _vic na sever_" je asi nejkradsi zpusob, jak toto vyjadrit, ostatni zpusoby potrebuji vice slov a ztraci udernost). Pri vypraveni poklesnout do zlomeneho polohlasu.

    Podobného ražení jsou i následující "reklamy":

    Neumíte vařit? Přijďte k nám! Najíte se jako doma.

    Po naší zubní pastě Vaše zuby pěkně vypadají.

    Nesmějte se naší kávě. I vy jednou budete staří a slabí.

    Kupte si naše auto - dobře pochodíte.
    ALESH
    ALESH --- ---
    SIRIEN: ja tohle vsehcno chapu, prsto diky, zes to takhle sepsal, zajimave.
    Libi se mi mraky vtipu, co nedavaji smyl, o tom to neni.

    BURAN mi to vysvetlil v poste: "Me zase prijde vtipna predstava, ze se nekdo podle kompasu ztrati vic na sever, protoze takovy clovek si asi myslel, ze ma jit tam kam ukazuje ta kompasova strelka, coz mi prijde legracni."

    To mi uplene staci, me nic takoveho nenapadlo. Porad mi to neprijde vtipne, ale uz chapu, proc to prijde vtipne nekomu jinemu. Proto jsem se ptal. Ted to vim a muzu si pracvoni dobu kratit jinejma zahadama. Diky :)
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ALESH: diskuse o vtipech je vpohodě - diskuse o vtipnosti vtipu ne, protože to je bullshit - vtipnost vtipu je čistě subjektivní záležitost.

    Humor je katarzní mechanismus psychiky (obraný mechanismus osobnosti) založený na usměrnění tenze do sociálně neškodného "prostoru". Některé výzkumy ukazují, že není vlastní jen nám, ale že má hlubší evoluční základ a sdílíme jej i s dalšími savci (za sebe můžu říct, že můj starší jezevčík rozhodně smysl pro humor má - a hodně zvrácenej a škodolibej)

    Laicky: smích uvolňuje napětí.

    Vtip je tudíž založen na tom, že buď nějaké existující napětí přímo cílí a umožňuje ventilovat emoce které ono napětí způsobuje neškodným způsobem (až zase bude nějaká feministka nebo ochránce práv zkoušet cenzurovat humor, ať se nediví, že ti na jejichž účet se vtipy dělali začnou dostávat po držce), nebo nějaké napětí uměle vytvoří, aby jej následně uvolnil.

    Jak poznamenává Jimmy Carr, humor může mít mnoho témat a vtip může mít různou stavbu. Základním prvkem vtipu je obvykle překvapení.
    Vtipy cílící na existující tenzi těží z nečekaného závěru, který obvykle podtrhuje stereotyp (často v hyperbole - další obvyklý prvek vtipu) nebo ze stereoypu vytvoří nečekaný důsledek.
    Vtipy tvořící vlastní tenzi těží z chybného předpokladu. Jak poznamenává Jimmy, mívají obdobnou stavbu: epozice, gradace, pointa. Expozice představí situaci a nechá publikum aby si samo vyvodilo nějaký "chybný" předpoklad na základě obvyklosti (v našem případě "pokud se někdy ztratíte v lese" -> problém, dle formulace bude následovat rada), gradace rozvíjí expozici, pokračuje v neškodném směru, nechává publikum aby se utvrdilo ve svých předchozích chybných předpokladech, popř. pokud publikum už čeká vtip zvyšuje tenzi očekáváním (v našem případě gradace chybí - tenhle vtip má slabou vazbu předpokladu k pointě, takže těží z rychlé údernosti). Pointa pak vezme jeden z chybných předpokladů a převrátí jej. Tím vznikne tenze na základě toho, že se publikum "nechalo napálit". Smích je pak katarze která toto napětí vůči sobě sama / vůči autorovi vtipu uvolňuje.

    Pokud si nezvládneš vytvořit chybný předpoklad, pak Ti vtip prostě vtipný připadat nebude. Stává se to u odborných vtipů např. - pokud neznáš matematiku, pak Ti vtip "nechť epsylon záporné" nepřijde vtipný. Matematici se jím obvykle výborně baví. Naopak může dojít k tomu že laický vtip na odborné téma není pochopený odborníkem, protože jeho znalosti o předmětu expozice vtipu mu znemožní utvořit si požadovaný chybný předpoklad.

    Zpětné uvědomění pointy vtipu, popř. jeho vysvětlení, může přinést pobavení, ale vtip ztrácí na intenzitě - úměrně tomu, jak moc těží z údernosti a jak moc je závislý na momentu překvapivého odhalení pointy.


    Když se nad tímhle zamyslíš, dojde Ti, proč:
    - u vtipů mnohdy záleží nejen na obsahu sdělení, ale i na přesné formulaci sdělení (jinak se nevytvoří chybný předpoklad, popř. pointa dostane špatné časování vůči překvapení - je mnohdy vidět když se lidé začnou smát "předčasně" i když vtip neznají)
    - u vtipů nemá smysl uvažovat o tom, že TOBĚ se to vtipné nezdá. Tenhle klub slouží k tomu, aby se lidem kteří nechápou obsah vtipu vysvětlilo, v čem jeho vtipnost vidí ostatní - pokud ale nechápeš, že to že tam vtipnost vidí ostatní neznamená, že to bude vtipné i pro Tebe, není se moc o čem bavit.


    (PS - tohle byla jen rychlá exkurze samozřejmě, humor má mnohem víc podob a forem, protože tenze a její uvolnění může mít mnoho podob. Osobně třeba miluju stand-up humor, jeho forma mi přijde "esteticky" nádherná, bohužel kulturní prostředí v ČR způsobuje, že stand-up humor u nás nemůže existovat, protože v české kultuře jeho forma neumožňuje vytvořit tenzi - což by bylo na jinou diskusi. Pak tu je situační humor, asociační humor...)
    ALESH
    ALESH --- ---
    BURAN: tak posta, ja bych se o tom rad pobavil, ale tady diskuzi o vtipech evidentne nemai radi.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    PISKVOR: těžko říct, PISKVOR to tu nesleduje (160 nepřečtených) a HASH má prémiovku asi a vypnul si sledování a zobrazování ve statistikách, takže těžko říct jestli sem kouká nebo ne...
    BURAN
    BURAN --- ---
    ALESH: pust si to video s Jimim. Vysvetluje tam, jak funguje vtip. Pak uvidis, ze ten s kompasem ma ony potrebne prvky (vytvoreni predpokladu + pointa), kdezto ty tvoje priklady tak nefunguji, to jsou jen takove nahodne vykriky.
    ALESH
    ALESH --- ---
    BURAN: no vzdyt, o to jde:)
    ALESH
    ALESH --- ---
    PISKVOR: no ja si orpavdu nejdriv casto myslim, ze jsem ten vtip nejak nepochopil, takze nevim jestli je jen nevtipny, nebo ho nechapu.
    BURAN
    BURAN --- ---
    ALESH: neni vtipny ani jedno, sorry :D :D
    ALESH
    ALESH --- ---
    BURAN: nemluvim o detailu, ale o tom na cem ten vtip je postavenej.. ale ok, chapu:)

    Prijde mi, ze takovejch vtipu se da udelat nekonecne...

    "Pokud se ocitneme v jame, lopata nam pomuze zahravat se jete hloubeji."
    "Pokud jsem ve valce, pistole nam pomuze zabit se jeste rychleji."
    ...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Opravdu by nešlo tohle hodit do záhlaví? Furt se tu nad tím někdo podivuje. Tohle není klub "Ivánku, cink! a najednou je to vtipný."
    BURAN
    BURAN --- ---
    ALESH: no me treba to prijde vtipny, asi prave diky tomu ze nemam potrebu to resit do detailu.
    ALESH
    ALESH --- ---
    BURAN: jasny no, asi se radsi smejou promyslenejsim vtipum, tady to mi prislo jako na prvni pohled nesmyl a pocet palcu mi prisel podezrele vysoky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam