JVCNC: ne nutně... vtipy které v pointě převrací chybně vytvořený předpoklad z expozice nejsou, protože jejich síla spočívá v momentu překvapení, smích je tam uvolnění tenze "vůči vlastní hlouposti/naivitě".
Vtipy s jinou stavbou často vysvětlení přežijou, třeba ne se 100% intenzity, ale můžou si zachovat i hodně. Třeba stand-up humor je obvykle postavený jako pouze zdánlivá hyperbola reality a jeho tenze jde proti společnosti - ten prvek překvapení tam už není nutný, takže nápověda která spojí hyperbolu s cílem pointy vtipu neublíží (samozřejmě, podmínka je znalost kontextu ke kterému ten vtip míří)
Pak tu jsou vtipy které cílí vůči nějakému stereotypu, ty také mají mnohdy potenciál přežít vysvětlení.
Pak tu máš různé ujeté formy humoru... třeba meme humor je VELMI odolný vůči vysvětlením, POKUD je vysvětlován někomu, kdo je meme-pozitivní obecně a jen nepobral konkrétní meme (vysvětlovat meme-humor meme-negativnímu člověku je na druhou stranu naprosté zoufalství, kdysi jsem se u jednoho obrázku složil smíchy jak magor, táta mi nakouk přes rameno a zeptal se, čemu se směju - a já debil mu to zkusil vysvětlit)
Samozřejmě, obvykle to jsou zejména ty prvně zmíněné, které je potřeba vysvětlovat, protože někdy lidem prostě ten převrat chybného předpokladu nedocvakne, takže většinou jsou vysvětlovány právě ty vtipy, které vysvětlování odnáší nejhůř
Jinak tohle je třeba docela k tématu:
Jimmy Carr - Five Interesting Things About Jokes - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=AwmqQHjktpI