• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit
    NASA
    NASA --- ---
    ja jsem si rikal, ze budeme jeste radi vzpominat na aferu s buzolou... :-))
    MAGE
    MAGE --- ---
    BESH: No ale vyvrátí se tím teorie o nějaké genetické predispozici asiatů. Že matematické schopnosti nejsou v dědičnosti ale v prostředí. No a pak se může zkoumat dál jestli je to třeba tím jazykem nebo stylem výuky nebo obojím. To by zas byly další skupiny.
    BESH
    BESH --- ---
    MAGE: Coz jeden vysvetli tim, ze uz nemaji vazbu svuj puvodni "matematice priznivy" jazyk a druhy tim, ze sdili stejnou kulturu, prosli stejnym vzdelavacim systemem a tim padem vykazuji podobne vysledky...
    REFALLENONE
    REFALLENONE --- ---
    SHEALA: Holky jsou v rozhovoru docela povrchní, mluví jen o sexu. Fór je v tom, že používají naučené fráze, o nichž ani neví, co znamenají. Takže si myslí, že big bang je prostě velky mrd.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    SHEALA: Já bych za tím nehledal vědu. Prostě říká že věřící lid něvěří na masturbaci nebo Velký Třesk.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SIRIEN: "Ryba-Tajemne-Chuti"?
    FINSON
    FINSON --- ---
    Mage: Baj-Fenks-Kej!
    MAGE
    MAGE --- ---
    SIRIEN: no přece tím že by třeba začali vykazovat stejné výsledky jako neasiati...
    o tom s tou normálností se nehádám, prostě tak to je...
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    MAGE: a můžeš mi prosím vysvětlit, jak asiati bez vazby na původní kulturu ukáží jakoukoliv vazbu výuky matematiky na asijské jazyky, když jejich rodným a výhradně užívaným jazykem bude angličtina?

    Jsem si jistý, že experiment který by chtěl dokázat superioritu korejštiny nad angličtinou při výuce matematiky na jedincích, kteří mluví jen anglidky a neumí už skoro ani slovo korejsky, ale jejich dědeček to měl právě naopak, by měl určitě velmi... pestrou a zajímavou metodologii, ale nějak si jí nezvládám představit.

    Že je něco "normální" ještě neznamená, že to není idiocie. Dala by se jmenovat takřka nevyčerpatelná řada "normálních" věcí, které dělá kdekdo, ale u kterých když se nad tím člověk zamyslí začne být očividné, jak dementní jsou.

    Kromě toho tohle není filosofický klub
    Je to klub o vysvětlování vtipu. Pointou toho vtipu prostě je, že ta holka je kráva co si nechá udělat tetování, které je naprosto špatně - což říká dost o její debilitě. (asi jako když jsem v jednom baru potkal barmanku, co měla na zádech po páteři 7 čínských znaků. Když jsem se jí zeptal, co znamenají, tak mi, NAPROSTO BEZ PRDELE teď - fakt si nevymejšlim, řekla, že neví - reklama na Sprite rulez, skutečně)

    Pokud se Ti to nelíbí, můžeš si tu holku vystalkovat a poslat jí kondolenční e-mail s tím, jak jsou všichni hloupí, že se jí smějou, že je hloupá, když je to přece naprosto normální.
    Pokud máš aktivistickou povahu, můžeš si dokonce nechat vytetovat na hrudník nějaký citát o tom, jak jsme všichni hloupí, a nechat si ho vytetovat v hebrejštině nebo arabštině psané zleva doprava.
    Nezapomeň nám pak poslat fotku, zasmějeme se i Tobě.
    MAGE
    MAGE --- ---
    SIRIEN: no uvidí se jak si povedou rození asiati v USA kteří nebudou mít už žádné vazby na svoji původní kulturu, což zrovna u asiatů bude asi za hodně dlouho.
    Ano můžeš tak říkat, ale budeš to říkat jen ty. Zatímco to co říkám já v USA běžně používá většina populace. Takže se ti to nemusí líbit, můžeš to považovat za špatné (stejně jako zápis data nebo angloamerickou měrnou soustavu) ale pro ně je to úplně normální.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    MAGE: ano, tu teorii jsem potkal, ale popravdě, oproti jiným, konkurenčním teoriím, které pracují třeba s odlišnými hodnotami výuky, kulturou výuky a strukturou vzdělávacího systému mě nijak zvlášť moc neokouzlila.

    MAGE: to, že jazyk v jedné konkrétní situaci umožňuje dvě různé formy vyjádření téhož neznamená, že jakákoliv situace umožňuje n možných řešení téhož podle toho jak Tě zrovna napadne. Podle Tvojí logiky bych mohl s klidem říct "sto devadesát desítek a stovka bez pěti"
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    Ano tak. Vytetuj neco co tyto pravidla porusuje, a lidi si budou klepat na celo, plusovat fotku tetovani v ustavech pro vysmate atd. Rekl bych ze nekteri si troufnou i zhruba odhadnout inteligenci tetovaneho.
    BDOWN
    BDOWN --- ---
    ano, římská pravidla ohledně tetování letopočtu na krk mluví jasně
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    MAGE: Jeste jednou, polopaticky. Michani jablek s hruskama jsou rimske cislice pouzite podle americkeho vnimani cisel, coz je presne to co jsem svymi priklady chtel ukazat, jsem rad ze si alespon cast meho prispevku pochopil. Ted k te druhe, kterou stale nechapes: Pouzitim RIMSKYCH cislic jsi zavazan pouzit RIMSKY zpusob zapisu. Stejne jako pouzitim anglickeho jazyka jsi zavazan pouzivat anglickou gramatiku atd. I kdyby v USA vnimali to cislo pozpatku, v okamziku kdy ho chteji napsat rimskymi cislicemi, jediny spravny zpusob je MCMXCV.
    MAGE
    MAGE --- ---
    DAVIDO: těžko to asi vysvětlovat, ano my tady to tak vnímáme, ale oni ne. Jak řekneš 1995? Nejspíš devatenáct-set-devadesát-pět? Nebo tisíc-devět-set-devadesát-pět? Těžko řekneš Devatenáct devadesát-pět. Přitom v USA řekneš nineteen ninety-five a ne one thousand nine hundred ninety-five.
    A ty příklady co udáváš ty je míchání jablek s hruškama.
    Ještě jeden příklad z USA, zápis data. U nás je to DD.MM.YYYY v USA MM-DD-YYYY. Prostě tam myslí trošku jinak než my.
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    MAGE: Nebud takove hovado a uznej chybu. Kdyz chces pouzit RIMSKE cislice, jediny spravny zpusob je RIMSKY napsat MCMXCV. A je uplne jedno jak k tomu failu nekdo dosel a jak prirozene a rozumne se to muze nekomu zdat, porad je to fail.

    Adresu na pohled taky napises ve spravnem formatu, a ne " U treti popelnice na vypadovce na Plzen zahni doprava a jdi 500 metru".
    Zrovna tak rohlik stoji korunu, ne 20 haliru + 3x10 haliru + stari tvoji matky kdyz ses narodil haliru.
    MAGE
    MAGE --- ---
    SIRIEN: nechápu proč by to měl být nesmysl, jazyk ovlivňuje to jak myslíš a to platí i pro čísla. Jedna z teorií proč jsou asiati tak dobří v matice je díky jazyku.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    TAARA: MVM

    MAGE: to říká hodně o jejich vzdělávacím systému. Jsi si jistý, že to je vhodná taktika na obhajobu toho nesmyslu cos napsal? Když to nebudeš moc pitvat tak se na to zapomene dřív a navíc to bude vypadat jen jako momentální zkrat, možná By to byl výhodnější přístup.
    MAGE
    MAGE --- ---
    FINSON: spelling je v USA taky dost běžný, dokonce v tom mají soutěž
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam