• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit
    Vámi vyžádaný vtip bude vysvětlen, jeho vtipnost však není garantována!!!

    Pokud je ve vtipu dýmka, tak to není dýmka.

    Pokud se po vysvětlení nesmějete, ať už protože vtip pitvou umřel nebo protože ani nikdy vtipný nebyl, jděte si stěžovat tam, kde jste jej našli, děkujeme.
    Pokud má nějaký vtip +HAFO palečků a vám se nezdá vtipný, věřte, že vaše problémy s vaším smyslem pro humor jsou váš problém, nikoliv problém lidí, kteří vám vtip vysvětlili.

    rozbalit záhlaví
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    MATHES: přesně v tom. Když chvíli vydržíš, PRAASHEK bude mít velmi zajímavou přednášku o významu pootočenýho křížku s pacičkama.
    MATHES
    MATHES --- ---
    Jsem tu spravne v klubu o vyznamu symbolu?
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    SALVATOR: add: btw. značka "rovná se" nemá nutně jeden zažitej význam. Např. v programování co vím "=" znamená zpravidla "gets", tedy přiřazení nové hodnoty, nikoliv deklaraci předchozí / obecné / budoucí rovnosti. A ve fyzice to znamená nějakej proud (stejnosměrnej... ??). V zásadě by neměl být problém zkonstruovat podobné zadání které by tohle reflektovalo a ukázat totéž na rozdílu v "naprogramovaném" myšlení matematiků a programátorů (jen by to ztatilo tu pointu toho, že by výstup byl pak "pochopitelný" i pro typickou facebook maminu co se chce smát na účet od reality odtržených akademiků)

    (ano, mám osobní problém s kulturou facebooku a nezávisle na tom i s lidmi co se při svém dementním intelektu smějí podobným vtipům)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak jsem to posral. :-D Ale co jsem chtěl dokázat snad je jasný. Tedy id SALVATOR to jasný není, ale jinak snad jo.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VON_GILOTINE: Kua :D Dopr.:-D Nemám chlastat :)
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    SALVATOR: v zásadě se na tom ukazuje podmíněnost vnímání / kognice předchozí zkušeností a zaběhlými vzory myšlení. Tj. ukazuje to, že Tvé myšlení je "programovatelné". To je rozsáhlejší psychologický koncept a tohle je zrovna jedna z jeho nejprimitivnějších demonstrací. Trochu víc funny příklad ukazuje a navíc i vysvětluje Daniel Dennett třeba tady (od odkázaného dalších cca 5 minut) a ukazuje to souvislost mezi např. jazykem a myšlením (existuje experiment, který ukázal, že u bilingvidních lidí dostaneš odlišné odpovědi na stejnou otázku podle toho, v jakém jazyce se jich zeptáš - protože jazyk s sebou nese koncepty kultury, k níž náleží...) V zásadě - vidíš to co hledáš a to co hledáš je dané tím, co si naučený vidět.

    Jako mnoho věcí, i tato byla dezinterpretována masovou veřejností facebookové pavlače a hromada lidí co sou - haha - hrozně vtipní a kteří-si-vůbec-nepotřebují-dokazovat-že-inteligence-a-vzdělání-má-stinné-stránky (vyjma VŠŽ, samozřejmě, ta je ryze praktická) to pak začali šířit jako vtip s doprovodným sdělením "hele, tohle je [i]úloha[/i] a děti jí vyluštěj, zatimco dospělí ne a matematici sou na tom ze všech nejhůř - no nejsou ty chytrý lidi s titulama z univerzit vlastně úplně mimo?" To sice může být vtipné (pokus máš fakt špatněj smysl pro humor, teda), ale oproti původnímu užití to je zřejmá dezinterpretace. Zejména, když to tyhle jedinci kteří vlastně nechápou o co jde uvedou nikoliv jako "hádanku" nebo přinejhorším "úlohu k vyřešení", ale jako "příklad" nebo "rovnici" nebo "matematické zadání" atp. (v ten moment se samozřejmě celá konstrukce zhroutí z očividných důvodů).

    HOWKINGova interpretace kdy to předkládá jako demonstraci toho, že "někdy jsou znalosti na překážku" je sice poněkud odklon od původního užití / původní pointy, ale v zásadě to je stále validní (implikovaná) interpretace. (Nejspíš, mám nějakej i nemalej formální trénink, ale ne doktorát z filozofický logiky...)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    HOWKING: dyt tam mas 284 ty gumo
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Kdyby měl někdo nejasnost ohledně 4 a podobně, nabídl jsem, že si každý může říct číslo a já vytvořím pravou stranu a tím by se pravidla upřesnily. (v mé verzi testu nejde o kolečka, ale o uzavřené plochy) Navíc jsem schválně zvolil čísla bez 4 včetně toho s otazníkem.

    SALVATOR: Neumíš číst, nebo se úmyslně snažíš o trolling? Nenapsal jsem zcela jasně "někdy jsou znalosti na překážku " - tedy dokazuji jen to, že znalosti mohou ztížit řešení jitých problémů. (a týká se to i třeba vrcholové fyziky a matematiky)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    SALVATOR: jaktoze se tedy počítá osmicka nebo to je nahodne podle fontu, nekdy ano,jindy ne
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VON_GILOTINE: Páč to neni kulatý. Je to trojúhelník.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    VON_GILOTINE: V některých variantách zadání se to tak počítá.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    SIRIEN: btw to je tak inkozistentni ze to nepocita 4 jako krouzek? to je fakt hodne nekde
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    SIRIEN: dekuji, ale počítám, ze se bude hadat jak incel a tvrdit, ze jeho dukaz je doklad ze by mozna mohl jit na mensu, ha, ha. ha.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    SALVATOR: o tom to v zasade je - dospelej mozek daleko vic pracuje s abstraktnim vnimanim, kategoriema, pravidlama
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Mě by hlavně zajímalo, co to má jako dokazovat, nebo co. Jako že sou děti chytřejší, než profesoři? Že sou děti víc tvůrčí? A přitom je to ve skutečnosti imo jen zavádějící zadání, pokud je tohle opravdu původní podoba. Malý děti v první řadě nemaj zažitej význam značky rovná se. Dospělí lidi jo a ten význam tam hledaj. Ale najít ho z principu nemůžou.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    VON_GILOTINE: počítá kroužky a tváří se chytře. Ve skutečnosti je to řešení rozporovatelný, protože libovolné pravidlo může být false positive nad generátorem náhodných čísel. Anyway, nemá někdo radši něco dalšího k vysvětlování?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    HOWKING: no jo, vubec nechapu zadani, zase si vyhral. jak to jen delas. uplne sw ted citim ze mam 125 jako ty
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    HOWKING: jdi s kuličkama do háje.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    GANDHI: jj, ti profíci tu nápovědu neměli. Ale i tak si myslím, že to dospělého potrápí.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    HOWKING: [ HOWKING @ Poznej vtip + jejich vysvetleni | PRAASHEK ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit ]

    tohle je imho hodne solidni napoveda:) hned se mi vybavily veci z prednasek kriminalistiky o rozdilu mezi vnimanim reality dospelymi a detmi
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Můžou i ostatní - kdo to zná, tak neprozrazuje a nekazí zábavu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam