PRAASHEK: Ta souvislost je v tom, že tu lidi dělají věci a neznají hlubší souvislosti. Jako že já sám jsem nevěděl, že Nácíček je narážka na Nacisty, tak lidé nevědí, nebo nechtějí vědět, že pálení čarodějnic se odkazuje ke skutečným justičním vraždám mnoha žen a dalších nepohodlných osob ve středověku. Ale oslavu si tím samozřejmě nechtějí nechat zkazit.
Viz například:
Podle propočtů historiků z Univerzity v Edinburghu by se pozdní omluva měla týkat až čtyř tisíc obviněných, z nichž 84 procent byly ženy. Pro srovnání, Česko eviduje 200 obětí podobných procesů, zejména na Jesenicku a Šumpersku. „Skoti v tom byli velice horliví i ve srovnání s Anglií,“ dodává Berková.
Oficiální smír s čarodějkami? Ve Skotsku sílí kampaň za očištění tisíců obětí čarodějnických procesů | Radiožurnálhttps://radiozurnal.rozhlas.cz/oficialni-smir-s-carodejkami-ve-skotsku-sili-kampan-za-ocisteni-tisicu-obeti-8656584A pokud se vrátím k Ladovi, tak i on je samozřejmě problematický, jako celé české obrození, které je postavené na idealizované česky mluvící bílé křesťanské vesnici. Nic jiného skoro na jeho obrázcích nevidíš.
Škoda, že ses rozhodl vyhodit člověka, který se snažil ten kontext dodat. Já si sem pro ten kontext chodím a často je to fakt zajímavé.