N_I: dulezita nuance, kterou tady zatim nikdo nezminil, je to, ze titulek mluvi o rvacce, ale ja na videu nevidim rvacku. ja na videu vidim amatersky pokus deti o nejakej sport.
fajn, my jsme si cutali na betonovym placku, delali jsme, ze ta hruza je hezkej fotbal, a hadali se, jestli je lepsi horst siegl nebo pavel kuka.
dneska je cool jinej sport, tak si na to smradi hrajou, logicky k tomu maj jiny rekvizity, takze si obliknou rukavicky a delaj vemolu, hopsaj pred publikem po parkovisti a neumetelsky se pokousej bejt husty tim, co okoukali z youtube. sorry jako, ale rvacka vypada fakt jinak. i u deti to vypada dost jinak, kdyz si chtej ublizit. tady to mi prijde konceptualne uplne stejny, jako kdyz jsem kamosovi prerazil zub klackem, protoze ja byl old shatterhand a mel jsem v ruce svoji slavnou winchesterovku. v zapalu hry se stane, ale vylozene umysl jit po krvi a toho druhyho zabit tam neni. tady ti si proste hrajou na zapas mma. jasne, jde o to vyhrat, ale to uz je hra a sport. nikoli rvacka.
a druha vec, asi bych se hadal o tom "narustu poulicnich bitek". to mozna zijeme v jinejch realitach, ale ja bych tvrdil opak. urcite je vic telefonu a driv nikdo nemel navyk kazdou picovinu hned fotit a postovat, o tom zadna. mozna i roste pocet natocenych udalosti podobneho typu, nevim, resersi jsem si nedelal. ale v mezigeneracnim srovnani nam takovyto obycejny prakticky nasili mizi ze zivotu dramatickym tempem. tez se velkym fofrem snizuje spolecenska tolerance k nasili a roste strach z nasili. jako bejvalej skoro-sociolog bych si az troufnul rict, ze soucasna posedlost bezpecim a ne-nasilim prekracuje unosnou miru a dostava se do spolecensky skodlivyho extremu. ale to je na jinou diskusi.
pointa je, ze pred dvaceti lety by takovouhle "bitku" nikoho ani nenapadlo resit, natoz z ni delat newsworthy udalost, protoze to byla bezna denni praxe. my jsme po sobe strileli vzduchovkou, hazeli noze, kameni, strcili me ze srazu, dodneska mam par jizev od trznejch a reznejch ran z detskejch her a valek, a to jsem byl jenom bazlivy a slusnacky mestsky dite.