Závěr
Ukázali jsme si poměrně detailně, jakým způsobem Windows 10 komunikují se servery Microsoftu, jaká data posílají a jaká přijímají – můžeme tedy hodnotit na základě důkazů a faktů, nikoli domněnek a osobní animozity. Je pravdou, že odcházejících dat je poměrně velké množství, podíváme-li se ale na celou situaci s odstupem, je nutné zmínit, že se nejedná o nic nového – kromě funkce vyhledávání, která s námi je již od systému Windows 8 (prohledávání webu) a v zásadě i na systémech Windows XP a Windows 7, v případě, že jsme si systém „obohatili“ o aplikace typu „google desktop search“/“windows live desktop search“/apod.
Dále mohu reagovat na některá tvrzení, která vznik tohoto článku iniciovala. Testování probíhalo čtyři dny. Nepovedlo se mi žádným způsobem donutit systém, aby mne vyfotil a odeslal fotografii „ven“. Jediný způsob, jak toho docílit, byl spuštění kamerky a nastavení synchronizace složky „Obrázky“ na OneDrive – i v tomto případě byl datový tok odpovídající její reálné velikosti a za žádných okolností by se to nestalo bez mého vědomí.
Data, která zadám do vyhledávacího pole nebo do adresního řádku, jsou samozřejmě odeslána „ven“, to je ale přeci očekávané chování – jak jinak získat odpověď na dotaz, když ho serveru nepoložím? Odesílání hlasu, textů a všech dalších vstupů (používal jsem během testování MS Word, MS Excel, MS Outlook, Aplikace Hlasový záznam, aplikace Bamboo Page) se prostě neděje (vyjma situace vyhledávání v menu „Start“ nebo webového prohlížeče). Upload souborů z lokálního stroje se děje pouze z adresářů určených k synchronizaci na OneDrive – což je samozřejmě očekávané a správné chování.