• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    MORTAELTH
    MORTAELTH --- ---
    MIKEKT: duvod me nenapada, ale zkus ipconfig /release => ipconfig /renew, nebo ipconfig /flushdns
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    IMOLOL: jo DHPC je. Po restartu to normlane prideli IP. Je tam nejaky obyc TPlink router myslim.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    MIKEKT: a to DHCP je/není (předpokládám, že je). K jakýmu routeru/switchi je to pecko připojený?
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    IMOLOL: kdyz ten pocitac restartuju tak uz to bezi v pohode. Kabel jsem zkousel vyndat a zandat a nepomohlo.
    JIMX
    JIMX --- ---
    mně něco podobnýho dělá wifina na jedné konkrétní wifi síti v kanclu ... když uspím počítač a pak probudím, tak musím ručně odpojit a znovu připojit tu wifi, aby to fungovalo ... když mezitím ten počítač probudím na jiné wifi, uspím, vrátím se do kanclu, tak se to chytne bez problémů hned ... na jiné wifině (doma, v kavárnách, v restauracích, u známých,...) mi to nedělá ... jenom tahle konkrétní v kanclu :-/
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    MIKEKT: dva dotazy - dostává IP z DHCP? a - zkoušel jsi po probuzení ze spánku vyndat/zandat síťovej kabel?
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj, mam dotaz. resim problem s jednim PC s win10, ktery se po probuzeni ze spanku nepripoji na lan sit. Zkousel jsem ruzny navody na nastaveni spotreby v napajeni atd. Kdyz se da opravit sitove pripojeni tak to napise tohle "v počítači chybí jeden nebo více síťových protokolů" . Nesetkal jste se s tim nekdo? Je tam Gigabyte deska s intel sitovkou na desce.
    Díky
    PEPPE_LOPEZ
    PEPPE_LOPEZ --- ---
    Zdravím bando, noví majitelé se nám chystají ve firmě nainstalovat snowclient 3.7 a jakýsi active direktory export, mám se obávat nějakého špehování? Něco jsem se na netu dočetl o software auditu a snižování nákladů, ale radši se zeptám. Díky za odpověď.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ARIAEL:
    přesně. db je na poli nikam se nehýbe. když se připojim na server a spustim skrz aplikaci úlohu tak ty samý sety dotazů trvaj o 5s méně jen tím že jsem je spustil přímo na serveru (proti produkci a během provozu samozřejmě).

    udělali jsme si několik schémat abychom vyloučili že se trefíme do "dobrých" nebo cachovaných dotazů ale všude to vychází stejně.

    odbc by tam nemělo hrát roli.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    RAINBOF: Hm to ze jsi premistil DB z lokalu na pole by nemelo mit jiny vliv nez response samotneho data file. Tedy jestli dobre chapu ze jsi DB engine nechal tam kde predtim a nejde o DB pripojenou pres string ci pres nejaky ODBC...
    Mimochodem jakym zpusobem pripojujes to pole?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ARIAEL: jenze ramka a indexy by se chovaly stejne i na lokálu. db v ram nedrží ani náhodou. jsou toho radove tb. jenže ono se nudi i to diskový pole tím provozem.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    RAINBOF: Neresil, ale po pravde pripojuju disky pouze SAN kartama a SQL by jsem zase nedaval na vmware (at uz kvuli penezum ci cokoliv jinyho).
    Mas dost pameti na to udrzet databazi v RAM? A to na co se ptas ma v poradku indexy?

    Jumbo je takovy - no nevim. Taky ho nezapinam. Dulezita je mnohem vic rychlost odezvy nez prenaseni velkych packetu.

    Ale mozna neco podobnyho jsme ted resili pro F5, kde kdyz jsme dali za balancer cokoliv co bezelo s domenou tak se komunikace s DC uplne rozpadla. Ani podrobne rozebirani veskere komunikace nevedlo k zadnym zaverum.
    Dodavatel tvrdi ze F5 pracuje jak ma a vse prenasi. Ale kdyz se tam da domena tak bye bye...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RATTKIN: no na windows spis wireshark :) ale na to se chystam az bude mensi provoz kde to bude jeste videt cca ve stredu. spis jsem si rikal zda nekdo neresil podobnou vec v souvislosti s sql serverem na virtualu.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    RAINBOF: tcpdump?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ja myslim ze na to kaslem. mame svy pohledy a vime o nich. dal bych si tu nepomeroval parametry ani marketing (pohadejme se na toto tema jinde kde se managerovanim zabyvaj mozna tam prozreme vsichni).

    nahodim jednu ducharskou zase ze sveta virtualizovanyho ms sql 2012 std :)
    mam sql server na raidu 6 kterej jsem zvolil po benchmarku vykonu (vic se vyplati mit pole vkuse pomalejsi nez ho diky poctu disku porcovat na dve pole)
    ted ta ducharina. kdyz je server v zatezi trva jista soustava dotazu cca 7.2ms ale lokalne ve stejnou dobu jen 2.1 kdyz je server bez zateze trva pod 900ms.
    podezrivam vmware (esxi 6) ze to brzdi sitovka jen nevim jak to overit maximalni tok je 50mb pri plnym knedliku
    rikal jsem si ze za to muze team sitovek ale ne. chova se to stejne. na tom serveru je 8 jader xeon e3 ale pouzivam aktualne jen 4 coz ale stavi stejnak se tam nic nedeje. virtual je jen jeden a os spravuje 50gb pameti z toho sql server pozral 45gb (nechal jsem si rezervu i ve vmware).


    v dobe toho dotazu jsme z profilera a posloupnosti dotazu a jejich vykonani zjistili ze opravdu se na "neco" cekalo 5s je to nakupeni typu 400ms tu 500ms tamhle pak prolitne xx insertu jako blesk.
    ve spicce je tam 150 dotazu/s takze nuda. k paralelizaci dojde malokdy. db je navrzena tak ze vyssi paralelni beh vpohode snese bez deadlocku nicmene stejne to neni treba takze jedu na default hodnotach max degree of paralelism a witing time.


    nemate poneti co muze neco takoveho zpusobovat ? zda se ze tem 500ms predchazi insert v jiny sade dotazu kterej ale sam o sobe ale trva jednotky az desitky ms.

    ja podezrivam sitovku na tom vmware kde pouzivam tu jejich paravirtual vmxnet bez jumbo paketu (nechodi mi to dobre)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    IMOLOL: A videl jsi tu prvni vetu v my minuly odpovedi?
    A to co jsem rekl k tobe neni ani nahodou zadna fabulace. Kolik mate u vas adminu? Kolik serveru a aplikaci? Jake maji zkusenosti a schopnosti s danou technologii? Nebo jsou to lidi hlavne na oprasovani notebooku tak jak je to skoro vsude - protoze si to tak management v tehle firmach spojuje ?

    Ja treba osobne mam vic jak 13 let zkusenosti na Exchange - ale ani nahodou se necitim byt expertem na Exchange. A pokud je problem tak jsem schopen dat do kupy jen ty beznejsi. A kdyz vidim co s tim dokazou udelat skutecny specialisti na Exchange kteri delaji jen to tak si o sobe fakt nemyslim ze tomu rozumim.
    Stejne tak na SQL.
    Ale ono si mnoho inhouse adminu na vsechno mysli ze jsou dobry. Dokud jim to bez samo.
    A to rozhodne neni fabulace, to je jednoducha realita.
    Konci to casto tak ze kdyz je problem, tak je dany admin proste odejit a bud se najme novy nebo se hleda reseni jak spravu presunout jinam a usetrit za plat.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    ARIAEL: na todle ti řeknu jen otřepaný "jaký si to uděláš, takový to máš". Místo abys uznal, že tvoje řešení není samospásný (stejně jako není to naše) tak vymejšlíš fabulace - co by bylo kdyby, ovšem tímhle způsobem si můžem obhájit prakticky cokoliv, takže dizkuse ztrácí smysl.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    IMOLOL: Ale ja to chapu:) Uz jen ta sprava inhouse reseni je dost draha - si to vem - mate Exchange specialistu co to dokaze spravit kdyz se to zborti? Totez na SQL? Nemluve o Sharepointu, CRM ci cemkoliv dalsim?
    Delal jsem admina fakt dlouho - takze moc dobre vim ze se to proste vzdycky vsude jen tak "solicha" aby to nejak bezelo a hlavne to moc nestalo a lidem se nemuselo moc platit a hlavne aby to byl maximalne jeden clovicek, nejlepe junior po skole...
    Dokud to nejak bezi samo tak je to dobry. Blby je jakmile to prestane bezet samo.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    RAINBOF: Nope. Ty vidis sumu ktere rikas rozpocet a ze ktere jak ty rikas cerpas.
    Ale financni reditel musi nekde ty penize vzit.
    Problem je ze ackoliv ty to nevidis tak oni musi vyvazovat kazdy mesic vydaje a prijem a to vcetne nakupu a platu.
    Takze se udela nejaky odhad na pristi rok a s nim se pracuje.
    A v pulce roku prijdes ty a reknes, ze potrebujes novy server (omezime se na obycejny rackmount a nebudeme chtit neco slusneho v Blade provedeni - coz je klidne za mega), predpokladam ze samovy diskovy pole uz mas takze staci dokoupit sanovy sitovky do novyho serveru (lanovy tam vyrobci davaji), koupis licence OS (jsou tam minimalne 2 xeony takze se pohybujes uz v trosku jiny tride licenci) a navic potrebujes SQL databazi...

    Tahle vec ti pri nakupu za hotovy natolik zahoupe s firemnima penezma ze te lidi z financi fakt nebudou mit radi. Nejspis ti reknou ze na to nejsou penize a at vyberes neco levnyho a ze se to nejak zpytlikuje treba na serveru za 20 tisic.

    Kdezto reseni kde maji tu databazi dostupnou pres svuj ipsec na svym blade clusteru s enterprise licencema na OS i DB - to proste nezaplatis ani kdyby jsi se potentoval... A ve splatkach to stoji par tisicovek mesicne.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    ARIAEL: řídim tak akorát auto :) Naštěstí člověk co to řídí ví, že jednou za X let musí obnovit hardware a tudíž ty koruny má připravený. Jen jsme ti tu chtěli naznačit, že cloud a hostovaný služby jsou možná čupr řešení, ale určitě ne pro každou příležitost. Někdy prostě vyjde výhodněji to nakoupit a spravovat inhouse.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam