• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    SCHUNA
    SCHUNA --- ---
    GEKONZPRAHY: Na 99% by ti malo stacit nainstalovat Win10.
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    GEKONZPRAHY: Zapomněl jsem teda dodat, že k desítkám jsem se právě dostal v rámci toho bezplatnýho přechodu ze sedmiček :)
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    Ahoj, mám problém s Win 10 Pro. Okamžitě po nabootování se kousnou ještě na přihlašovací obrazovce, ale v nouzáku fungujou normálně. Než abych pátral co to dělá, tak chci udělat čistej reinstal, stejně mám tuhle instalaci od úplně prvního dne, co desítky vylezly na trh.

    Můj problém ale spočívá v tom, že jsem někde ztratil originál disk s instalačkou Win 7 Ultimate. Jak mám teď postupovat? Můžu stáhnout instalační DVD s desítkama a použít klíč k sedmičkám? Nebo nainstalovat sedmičky a použít nějakej ten fígl na přechod na desítky (třeba tenhle)?

    Díky :)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SCHUNA: Tak sem to zkousel, ten skript je teda dost linej - kdyz mate 4 primarni MBR oddily coz je povoleno, tak odmitne makat a musite taky mit recovery partici, kterou sem zkopiroval z Windows 7 instalace.. pak to proslo. Akorat to teda recovery partici udelalo, nekde uprostred disku prestoze na zacatku bylo misto..
    Default erorru jsou k nicemu, kde si to logovat vlastni
    mbr2gpt /validate /disk:1 /allowFullOS /logs:c:\temp\Cesta // Ikdyz teda nevim proc se loguje style vytvorim 4 soubory 2 binarni a nejaky xml k tomu.. to je hnus

    Jeste sem si vsimnul, ze pak je bcd file primo na ten EFI partici, coz by me nenapadlo. Namountoval sem ji pomoci Minitool free, protoze wokna, to pres Disk manager neumi.

    PISKVOR: Jaja, GrubenSex, proto se to taky pouziva kde muze. Jediny co s tim neumim a rad bych se naucil je zavest MacOS.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RUTHAN: Linux je v defaultu mnohem méně paranoidní ohledně Jediného Pravého +1 Blessed Bootloaderu. Možná má ten desítkovej bootloader nějaký extra featury?
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RATTKIN: Ted sem zkousel zavest Windows 10 z Win 7 boot loader, ale dostavam nejakou zahadnou hlasku, ze to nemuze zjistit file signature s tim BCD je vzdycky hrozny patlani, byt to umi lecos vcetne spusteni Linuxu a bootu z VHD a tak.

    Prevod na EFI instalaci urcite jde, nejaky navody sme videl ale nic hezkyho, asi to nebude nic podle prirucek, ale aby to bootovalo, staci proste zkopirovat EFI partici z jinyho kompu pak v UEFI nastavit Windows boot manager.. nebo tam dat Grub / Clover jako bootloader, kterej to zavede.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SCHUNA: tak to je dobrá novinka. Škoda, že to neměli minulý rok
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    FATBOZZ: nevim, ani si nepamatuju kdy jsem naposled měl nastavené ide - asi to bude víc než 10 let :-)

    nemožnost migrace windows z biosu na efi je dokumentovaná na netu a neviděl jsem, že by to někdo zvládnul.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    RATTKIN: Není pak třeba změnit v BIOSu IDE na ahci?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    RUTHAN: když obnovuješ acronisem na počítači, co má uefi, dostaneš bez ptaní gpt disky. ale windows to nekousne a nebude startovat. Nevím co s tím, asi reinstall

    efi boot je rychlejší a odpadne trochu zabagovaného kódu z roku 1985. Přijde mnohem víc zabagovaného kódu z roku 2001 tak nevím co je lepší.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    RUTHAN: BCD menu je pěkná mrcha, windows backup třeba se nedá obnovit když se na počítači změní počet disků - i když chceš obnovit jenom část
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Partice... OK.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jinak, nema nekdo dobrej navod jak zkonvertovat MBR instalaci Win7/8/10 na EFI? Protoze MBR ma jednak limit na primarni partice a pak, uz sem se setkal se soft, ktery nesel z MBR instalace spustit prestoze mely editovat EFI parametry na jinym disku, ktery GPT byl.
    Jinak ma EFI instalace woken i nejaky jiny vyhody?
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tohle by se nekomu mohlo hodit, upgradoval sem Win7 na 10, nakonci instalace sem vzdycky dostal chybu, resenim bylo, odstranit z BCD menu odkazy na jiny instalace, ktery byly na diskcich, ktery nebyly pripojeny. To ze upgrade nema rad Linux partice atd to se vi, ale tohle me prekvapilo.. Tooly na opravu BCD vetsinou totiz tyhle znamy pridavaj jako recovery, kdyz vam selze bootloader, tak nahodite os z jiny partice, kde jeste boot loader funguje.
    DUBAS_
    DUBAS_ --- ---
    Cloudfare spouští DNS na adrese 1.1.1.1, běží na technologii od CZ.NIC - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/...ezi-na-technologii-od-cz-nic/?utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Dotaz:
    - koupil sem si z číny Miracast dongle pro zrcadlení obrazovky PC .. pichl sem ho do domaci wifi, vse ok, tablety/mobil s Androidem zcela OK, i postarsi Nokia s Windows Phone 8.1 s donglem funguje a prehrava videa i s obrazem..
    Kdyz chci ale pripojit W10ky pomoci fce pripojit k bezdratovemu displeji - kterej PC najde - tak se to zacne pripojovat, aby to nakonec skoncilo hláškou "něco se pokazilo" a nespojí se to..
    Gugloval sem co slo, aktualizoval ovladače wifi na ty nejaktuálnější, zapínal services, který by s tím mohli mít něco společnýho, restartoval kompa i dongle, odebíral a přidával dongle do zařízení, zkousel menit kanály wi-fi sítě a výsledek je furt stejnej..
    Jediny co ve vztahu PC - Miracast dongle funguje celkem uspokojive, je prehravani non-HD filmů z Windows pomocí Mediaplayeru/Playcastu.. HD film to prehraje taky, ale bez zvuku..
    ..
    Anyway - dle reakcí v různých forech nejsem jedinej, kdo tenhle problém má (hodně lidí ho mělo po přechodu z W8 na W10), no zadnej skutecne funkcní návod jak to zprovoznit, sem nenasel.. Nerešil už někdo něco podobnýho s tím, že to nakonec zmáknul?
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ARIAEL: a jak ti HDR změní záhlaví neaktivního total commanderu třebas? :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Ono v novych buildech W10 jde zapnout HDR - ty windows s tim vypadaji hned mnohem lepe. Preci jen ty barvy asi nekdo navrhoval pro trochu nextgen displaye.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    no já mám záhlaví aktivního okna nastavené na tmavě šedou a když je pod tím (třeba jenom kousek vykukuje) nebo na druhém monitoru nějaké nektivní okno, tak to hrozně svítí
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PRAASHEK: já si dávám sytý akcent tmavší barvy a aktivní okno tak poznám. Když se zapne dark mode, moderní aplikace mají černé okno, včetně černého neaktivního záhlaví. jak to vysvětlit nemoderním aplikacím, to nevím.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    PRAASHEK: V souvislosti s tím mě napadá, že je strašně mizivej ten rozdíl mezi záhlavím aktivního a neaktivního okna. V podstatě jedinej rozdíl, kterýho jsem si všiml, je, že ten text je v aktivním okně trochu sytější, víc černej, kdežto v neaktivním okně je víc šedej. To stojí za prd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam