• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMX: Ja si pod tim predstavuju takovou regulaci, ktera vyrobce SW bude zavazovat k nejake zodpovednosti. Treba reseni BUGu, ale i jine veci. Obecne ten dnesni vyvoj pro vyvoj povazuji za vytezstvi marketingu nad uzivatelem.

    Dam priklad, kazdeho to muselo napadnou. Dnesni EXCEL je systemove narocnejsi mozna o nekolik radu, nevadi, je to komplexni system. Presto je schopny i na i7/16GB RAM/SSD 2GB/s ukazat lag 2 sec. OK, nevadi.
    Minuly tyden jsem vlozil do tabulky PNG obrazek, ulozil a otevrel. Obrazek tam nebyl. Sorry, tohle se proste nema stat.

    Nebo si koupis licenci cloud licensi SW a dalsi verzi zmizi funkce kvuli ktere jsi si to porizoval - mas na tom napojeny dalsi aplikace. Jasne ze se da rict, ze jsi souhlasil s jejich podminkami - ale od toho by tu u komercniho SW mela byt nejaka regulace.

    Jestlize je SW piratstvi srovnavano treba s tim ze nekomu ukradnes z dilny pasovou pilu, jakoze nastroj - OK - pak ale chci mit moznost ten nastroj pouzivat a nebyt nucen do upgradge. Mit moznost, v prenesenem slova smyslu, poridit nahradni dil. A nejvic je to u specializovane profi SW. Pred par mesici jsme kupovali drahe analyticke zarizeni za cca 200kEUR, od velke firmy s mnohaletou tradici - je k tomu SW co se vyviji 15+ let (silicon valley based) - a ten program je tak zabugovanej, pomalej (nesmyslne male mnozstvi dat, zobrazit graf typu CSV 2000 radek - 2 sloupce), naprosta tragedie. Ale nova proklamovana verze bude mit predelan GUI a totalne rozhodi workflow, ale pujdou nakonfigurovat buttony a zmenit barvy - super :-)

    Nic ty firmy nezavazuje dotahnout ten produkt do nejake stadia, standartizovat, zamerne neblokovat exporty/importy, parser vrstvy atd.

    Kdyz jdes k programum jako je treba Nuke ( https://en.wikipedia.org/wiki/Nuke_(software) ) tak je to totalne k posrani. Licence v radu cena noveho auta rocne, nuceny prechod na verze. Nemuzes si koupit odladenou verzi, tu roky pouzivat i za cenu ze nebudes moci vyuzivat nove nastroje v novych. A po instalaci nove verze nejde treba regulerne otevrit projekt z te o jednu generaci starsi - rozhazi se ti nody, prace na stovky hodin znovu, nebo musis v nesouladu s licenci pokoutne pracovat na te stare. A neni dovolani. Takze k poruseni licencnich podminek jsou nekdy uzivatele donuceni.

    Drtiva vetsina mych znamych a kamaradu co dela v IT developmentu se nezavisle na sobe shoduji ze se dela vyvoj pro vyvoj. Rada veci by stacila ladit, udrzovat, evolucne vylepsovat - coz v dobe cloud licenci neni ani problem z pohledu cash flow.
    JIMX
    JIMX --- ---
    PETER_PAN: jak to jako myslíš s tou regulací SW trhu? Co konkrétně si pod tím představuješ?
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    PETER_PAN: Ano - je to faktura:) Jenze musis mit pravo na neco takoveho. Predpokladam ze necekas, ze kdyz od gangu co krade auta koupis kradeny auto a dostanes na nej fakturu, takze jsi z obliga?
    Muzes zkusit se vymlouvat, ze "jsi to nevedel", ale obavam se ze to ti nepomuze.

    ad OEM - souhlas, to je nesmysl by design. Korporatni licence - tam to primo byva soucasti dane smlouvy. A "tvurci zpusob" - ten mozna funguje nasemu "prezidentovi", ale i jemu pouze proto ze v senatu se boji ho za to poslat pred ustavni soud. Tu rodinu atd tam jeste prosadis, ale tezko preprodej obecne dalsim lidem.

    ad zakon - osobne si myslim, ze je treba zapalit a vyhodit z okna, stejne jako velkou cast naseho zakonodarstvi. Naprosta vetsina z toho jsou zastarale nesmysly zcela mimo realitu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BTW: je definovana faktura od koho komu? Vsak fakturu na koupi licence mit budes ze...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ARIAEL: Rad se necham poucit, zajima me to.

    Nevim jestli to pravda, ale zil jsem v domneni ze v CR je jedinym dokladem o nabiti licence faktura, danovy ci jiny nakupni doklad. To by mel byt i hlavni dukaz v pripade sporu - zakoupeni licence. Nevim jestli je to pravda, nebo uz to neplati, nebo to neplatilo nikdy.

    Druha vec je ten preprodej licenci. Nektere ty velci (pre)prodejci licenci udajne MS Office, MS Windows udajne nepreprodavaji OEM licenci (coz je jak spravne vysvetlujes nesmysl, protoze MS je zadnym zpusobem neopravnil k predprodeji OEM ktere je navic vazano na HW), ale neco jako korporatni licenci, kde v ramci kontraktu je dany subjekt opravnen rozhodnout o vyuziti toho poctu licenci. Takze pri trose pravniciny pouzite tvurcim zpusobem by to mohlo byt ospraveditelne. BTW - Nebo treba MS SELECT, kdy se vztahuje na dost siroce definovanou paletu pouziti i rodinnych prislusniku na soukromem HW apod.

    Jen otazka k zamysleni. Nemyslis ze byt SW trh zaslouzil nejakou regulaci?
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    IMOLOL: p.s. ty jako osoba realne nikoho nezajimas. Samozrejme ale rozdil uz by byl, kdyby k tobe prisli z jinych duvodu (treba sireni filmu) a tohle ti treba jen prihodili navic.
    Hospodarskou kriminalku zajimaji jen firmy. Existuje seznam firem ktere to porusuji. Tim spis, ze na ten seznam hodne prispivaji lide z tech firem ci od konkurence - v cechach je to dobrym zvykem.
    Ale i tady to zacina na zacatku pokusem "o napravu" - imho proto, ze je to pro vsechny jednodussi.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    IMOLOL: Protoze samotny ten e-shop neni vec ceske policie, pokud sedi nekde v anglii nebo na kajmanskych ostrovech. Ani kdyby na ne nekdo podal oznameni, tak s tim realne moc nenadelaji.
    V tomhle je bohuzel tiha problemu zcela na hlave kupujiciho.
    Pokud jde o cesky subjekt tak je vec jina - imho by stacilo podat trestni oznameni.

    A to "rozhodnuti evropskeho soudu" zminovane i tady nize se tykalo noveho pouziti licenci na oracle clienta, rozhodne ne zadneho OEM. Coz je rozdil. V kazdem pripade rozhodnuti evropskeho soudu pokud vim nelze uplne rovnou prejimat do ceskeho prava.
    A bohuzel je to tak, ze zakaznik NEKUPUJE licenci od MS. NIKDY.
    Zakaznik nikdy zadnou nevlastni, takze ji nemuze prodat. Licence zustava majetkem MS a zakaznik si pouze kupuje pravo ji pouzivat.
    To je sakra velky rozdil - ve vysledku i v tom, ze aby ji mohl zakaznik "prodat" ci "dat" nekomu jinemu, tak by s tim logicky musel vlastnik licence (tedy MS) souhlasit. A to on nikdy nedela, naopak - zakazuje to ve smlouve o pronajmu licence.
    A na tehle argumentaci u jakehokoliv soudu utopi koho chce...
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    když se tu řeší ty přeprodaný OEM licence, mám dva dotazy. Jaká je šance, že mi přijdou domů a proč nikdo nedošlápne na eshopy, který tyhle licence prodávají? Třeba pokud se laik podívá sem : https://www.ggpc.cz/oem-windows-10-pro-cz-64bit-microsoft-2/ tak imho nabyde dojmu, že koupí tohodle produktu má doma legální win10.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ARIAEL: on mysli to, ze nekdo se zepta na windows licence a je statisticka jistota ze prijdes prave ty.
    jenze pravda je takova ze to co rikas nikdo nezpochybnuje a tazateli to doslo pri prvni odpovedi. zbytek shitstorm. zbytecne se sam vytacis.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    OTZ: a celkem vim o cem mluvim, hospodarska kriminaka si me bere jako konzultanta na tyhle veci. Takze vim z prvni ruky jak to vypada u vsech tehle chytraku, co si mysli ze jsou chytrejsi nez ta smlouva co akceptovali.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    OTZ: Jak rikam, klidne si nalhavej dal sam sobe co chces. Ale svy lzi (a nic jinyho nez zamerna lez na podvedeni lidi to neni) si jdi sirit jinam.
    Klidne si nalhavej, ze jsi ufoun protoze jsi videl jako dite jelena.
    Je to uplne stejne podlozeny tvrzeni jako to co nam tu placas.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    OTZ: I když projde aktivace, tak to neznamená, že máš wokna legální...

    Je dobré o tom vědět, ale je zbytečné to tu řešit dva dny.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ARIAEL: sorry, ale ty se zas chovas jak *** z fin. spravy. tebe MS plati?

    Ja mam Windows aktivovany. legalne aktivovany, proslo to pres server MS. chces bejt papezstejsi nez papez? prosim, bud si, ale to uz nikoho nezajima.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    NAVARA: Tys to moc necetl, ze?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Podle tohodle se licence v EU prodávat smějí :o

    EU Court Rules Resale of Used Software Licenses Is Legal, Even Online | PCWorld
    https://www.pcworld.com/...eu_court_rules_resale_of_used_software_licenses_is_legal_even_online.html
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Jak rikam, klasicky volic "Vseci kradnu, ja budu taky"....
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    A MS nedava podnet policii, ale pravnikum z jedne zajimave vydriduske pravni kancelare. A ti teprve oslovuji policii.
    OTZ
    OTZ --- ---
    jak kdyby MS nikdy nic neukrad, zejo. no diky za info, asi se dam na linux ;)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    JIMX: Jo to jsou lidi co voli Babise...
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    OTZ: bohuzel je to tvuj problem. Mas licenci patrici s papiry jine firme. A to ze jsi koupil kradenou vec - no klidne si muzes rikat stokrat "to neni moje vec....
    Neco jako: "ja to auto koupil od Fera z hospody, tak je to legalni a to ze ho ukrad to neni muj problem"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam