• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    KOC256: jo, to jsem si presne myslel, nemas nahodou instalacku jeste ze skoly? ja na nejaky skole potkal vyuku navrhu databazi pomoci powerbuilderu.. mno, muj nazor o vyuce navrhu databazi vzal tehdy dost za sve..
    jinak tvuj problem souvisi presne s mym dotazem - ty softwary byly tehdy psany dost jinak nez dneska, a novy OS s tim leckdy bojujou - rezim kompatibility jsi pocitam zkousel? doporucil bych tuhle extra old verzi stejnak opustit, kdovi co tam muze byt zle v ramci generatoru tech struktur db
    KOC256
    KOC256 --- ---
    THEODORT:
    nejaky prehistorik... Snad 6.5. - nemohu si vybirat.

    ARIAEL:
    Pokud chces poradit, tak budu vdecny, ale nepresvedcuj me o vecech, ktere jsou jinak.
    Pokud mi reknes, ze to nekdo skopal, tak mozna OK, ale ten program neni v anglictine a i databazi ma na cp1250. Takze mozna jsi chtel rict, ze se to nejak nastavuje v nem, aby to vynucoval a to, pokud zmenit nemohu a nemohu tomu ani zamezit, tak to je TA odpoved.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    PES: Ono i v DOSu to slo udelat s klikacima tlacitkama a s patricnym motitorem i dotykove :)

    LGR Oddware - IBM 8516 Touchscreen CRT Monitor
    https://www.youtube.com/watch?v=QEZEVy6aIww
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    JIMX: trochu jsi mi pripomnel problematiku formatovani textu :)
    JIMX
    JIMX --- ---
    PES: na druhou stranu chápu, že nic takovýho programátoři neřeší, protože BFU myš pouští jenom v momentě, kdy se potřebuje napít kafe ... třeba takový označování textu v editoru, mě může trefit, když vidím, jak každej se hned sápe po myši a označuje to půl hodiny, než se mu podaří označit přesně to, co potřeboval ... co se dá pomocí pár kláves označit během sekundy ...
    PES
    PES --- ---
    NAVARA: Co se tohoto týká, tak v DOSu bývaly programy vyladěné tak, že vkládání dat šlo logicky za sebou, nebylo třeba sáhnout na myš (ne jak často dnes, kdy uživatel/ka vyplní jedno max. dvě políčka z obřího formuláře z klávesnice a pak sahá po myši a hledá rozbalovací seznam či jen preklikává do jiného vstupního pole, které by TABem skákala na mnoho stisknutí, protože někdo jen naházel do šablony nějakého WinFormu pole, ale logicky jim pořadí dle používání nenastavil)...
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    RAINBOF: Usabilita je zasadni vlastnost, co na tom kdyz ti OS umoznuje cokoli, kdyz se to vse spatne pouziva.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TAJSO: v DOSu jim neutekl focus okna někam jinam - žádná nečekaná notifikace, update,.. nic - prostě mohla bouchat po slepu s naprostou důvěrou v program, zatímco četla informace z papírů. U windows tohle nemáš - co chvíli tam nějaká p*čovina vyskakuje, bere focus a dělá neplechu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    POSEIDON: ale jo ale to se dostavas do hodnoceni privetivosti / ergonomie ne toho zda to je ci neni os ci jak je dobry (coz podle mne je o tom co ten os umoznuje)
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    RAINBOF: pokud clovek GUI pouziva, tak proc ho neposuzovat. Googlit command na kazdou vec, protoze na to neni GUI, je vopruz.
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    RAINBOF: Jasny.. ja už s tím končím, taky mi ty posty přijdou dlouhý a jdu se věnovat něčemu zábavnějšímu, co se podobá hrabání ve šrotu, ale v moderní podobě :)
    LicheePi Nano is an SD Card Sized Linux Board Powered by Allwinner F1C100s ARM9 Processor
    https://www.cnx-software.com/2018/08/17/licheepi-nano-cheap-sd-card-sized-linux-board/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nevyhoda dlouhejch postu je, kdyz si je smazes :D

    TAJSO: hele asi to tak nemuzu brat. linux jako samostatnej OS vidis jak ? Posuzovat OS podle gui je dost povrchni :)
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    RAINBOF: ja se jenom snazil obhajit svuj nazor, ze widle jako samostatny os lze vnimat az od xp.
    jinak je to debata celkem o nicem, protoze stejne (pokud teda k tematu kterym se to rozjelo) se pohybujeme v mantinelech danejch klasickym pristupem useru a nekterejch adminu. 3.11 frcely u nas ve skole a protoze zodpovednej teacher o pocitacich vedel velky hovno zatimco pani kluci zkoumali co se dalo, tak nam ta sit slouzila jako lab. 10M koaxialni kruhova topologie. Prvni "testovani" co to snese a co to umi :) Pak jsem tu ucebnu mel nejakou dobu na starosti :) ale fakticky lepsi prostredi (jak zminujes kvuli jednoduchosti a zakladum) na to prijit tomu na kloub snad bejt nemohlo :D
    Nicmene spis jsem chtel zminit ze v ty dobe se nadavalo na wokna (a byla to asi skoro posledni doba kdy to melo nejaky realny zaklad, protoze to GUI fakt nic moc useful neprinaselo. Naopak genialni byly veci typu T602 nebo ucto, dodneska cumim jak baby jedou ucto na dosboxu a jak v tom frcej klavesovy zkratky a podobne - stejny funkce ktery uz jim ale ve woknech nedochazej). Kdyz vysly XP byly na hovno a prece nejlepsi jsou 95.
    Kdyz vysly 7 byly na hovno, nejlepsi jsou XP. Kdyz vysly 10 tak to samy se 7. Debian 8, ubuntu 14 :D (jo a automaticky pocitam ze windows se jako fungujici system berou "kazda druha" verze). Lidi nemaj radi inovace a spise se drzi neceho co "dobre" znaji, byt je ten mytus o kvalite predesle verze pomerne snadno rozbitelny.
    Ano urcite jsou pripady, kde nejaky engeneering dava smysl, ale ve vetsine pripadu je to blbost. Soukrome se s tim clovek trapi a vysledek je vetsinou takovy polovicaty, firemne je to ekenomicka sebevrazda, protoze tu praci s tim aby ten panacek byl modry (jako to bylo v xp) a ne zeleny (jako to je v 10) nikdo nezaplati.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    XMEDA: OK, tak jsi si to zduvodnil ze je to chyba toho upgradu a ted si bez konecne koupit normalni HW...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    RAINBOF: anebo :) ale to je imho proveditelne "doma" v ramci "jednoho" PC.
    A i tak je to imho otazka do jake miry je to spis "hracickovani" Resp. jaky to ma realnuy prinos krom toho ze te to bavi :)

    a zrovna cnc je priklad embeded OS :) to neni uplne ukazkovy :)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MAWERICK: Ale ty widle nemaji za normalniho chodu problem vubec s nicim, normalne behaji, dokonce se bezne aktualizuji, vypinaji, zapinaji, pousti programy atd. Ano hardware je stary, ale nikdy to nevyhodilo hlasku typu xxx nema k dispozici ovladac, hw nemuze byt pouzit, nebo hw nebyl spravne detekovan atd. Nicmene posledni aktualizace to doprasila do stavu, ze kompl byl mrtvola a noob uzivatel by akorat tak volal servisaka.

    A tady je to jak v blazinci. Soustavny hledani novych potencialnich failmodu tam, kde v realu nejsou. System proste nema co hrabat na ostatni disky sam od sebe. Je to fatalni fail tohoto upgrade. Tecka.

    Je to jak kdybych zaparkoval do garaze oktavku, ktera by pri dalsim nastartovani uz ani neskytla a na favoritu stojicim pokojne vedle by kvuli tomu shorel jen tak z prdele alternator.
    A pak by mi vsichni poradci rikali: jo pane vy mate v garazi stary zasuvky. A tamhle ty dvere uz dlouho nejsou natreny. A podivejte ty osklivy potahy na sedadlech. No a rozhodne nesmite nechavat naradi v kufru, to vzdycky udela problem pri vjezdu do garaze! Lekarnicka je taky prosla, jak muzete mit proslou lekarnicku?! Jardo podivej na to radio, to je prece jasny. Vzdycky pri vjezdu oktavky do garaze musite sundat potahy z favorita, odpojit radio v oktavce a kazdy mesic koupit cerstvou lekarnicku! Pak to funguje naprosto skvele!
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MAWERICK: a nebo mu rozumet a hackovat a hackovat. to je ten level co bfu chybi.
    na p4 ht mi jede cnc pres lpt s jitter pod 15k jak myslis ze se tak stalo ? to uz neni o novem pc ale o tom s v tom povrtat. 2 mesice mi to trvalo. ale jede a ja "vim" :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XMEDA: tady bych videl trabl v tom ze driverya SW k te desce nejsou signuty MS... tudiz s tim maji W10 problem... ale i to se da obejit. Ale pak nemuzes cekat ze s tim ten OS bude fungovat bezchybne vzheldem k tomu ze to neproslo sing out procesem (spon teoreticky :D)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    RAINBOF: ja jsem ale kupovani noveho PC nic nerekl... :)
    Ale"bohuzel" je pravda ze lifecycle produktu se zrychluje... a 10 let stary Hw proste nebude fungovat korektne... S timje asi potreba se smirit...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TAJSO: ne vazne, pojd zadebugujem. admina z 3.x ery jsem jeste nepotkal byt jsem tam zacinal.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MAWERICK: hele hlasku kup si novej pc umi kazdej. to by nebylo treba poraden (je tohle poradna ?). spis smirit se s tim ze "tady" je konec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam