• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MAWERICK: a nebo mu rozumet a hackovat a hackovat. to je ten level co bfu chybi.
    na p4 ht mi jede cnc pres lpt s jitter pod 15k jak myslis ze se tak stalo ? to uz neni o novem pc ale o tom s v tom povrtat. 2 mesice mi to trvalo. ale jede a ja "vim" :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XMEDA: tady bych videl trabl v tom ze driverya SW k te desce nejsou signuty MS... tudiz s tim maji W10 problem... ale i to se da obejit. Ale pak nemuzes cekat ze s tim ten OS bude fungovat bezchybne vzheldem k tomu ze to neproslo sing out procesem (spon teoreticky :D)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    RAINBOF: ja jsem ale kupovani noveho PC nic nerekl... :)
    Ale"bohuzel" je pravda ze lifecycle produktu se zrychluje... a 10 let stary Hw proste nebude fungovat korektne... S timje asi potreba se smirit...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TAJSO: ne vazne, pojd zadebugujem. admina z 3.x ery jsem jeste nepotkal byt jsem tam zacinal.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MAWERICK: hele hlasku kup si novej pc umi kazdej. to by nebylo treba poraden (je tohle poradna ?). spis smirit se s tim ze "tady" je konec
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TAJSO: tak jiste jsme na internetech a nesouhlas je tu zdravej default. ostatne delam to taky. to ze vidis nekde definici ci napis neznamena ze to tak musi byt. to ze neco nejak vnimas leta muze byt dany tim, ze se o tom tak mluvilo dlouho.

    u toho dosu bylo dlouho tabu rict ze to tak uplne neni operacni system. Zvlast kdyz jsme ho meli radi (ja napr). dal nam viry vseho druhu, zaklady generovaneho kodu, zaklady mnoha hacku na te uplne nejzakladnejsi hw urovni o kterych si muzem jen nechat zdat. nekdy praseni nekdy masakr (vlak povazuju za reprezentaci vrcholu).

    Schvalne, proc windows do sveho dosu po prichodu windows implementoval prikaz lock a proc byl implementovanej v command.com ?

    jo a jinak win9x a dos behaj vpohode. pokud chces dosu vsechny verze potahni starej xosl, zavede ti spravnej mbr a zbytek je rutina kdyz vis co je kernel a co zbytek.

    apropos search.lycos.com pamatujes ?

    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    takze se nakonec ukaze to co skoro vzdycky... Vetsina problemu s widlema je zpusobena tim ze to nekdo pouziva "way outside of bounds".... Pripadne to jinak mota do precliku... a pak se divi ze to dela divny veci (jako by delal pri tomhle pristupu kazdej system)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    haha, 3rd world problems a snaha o rozchozeni W10 na 13 let starym HW.. to snad nema cenu dal zkoumat cim to muze asi byt
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    RAINBOF: s tim nelze nesouhlasit, ale furt vidim 98 jako neco co je zalozeneho na dosu (nasel jsem formulaci: MS DOS based, emulated 32bit os)
    kdezto xpcka na NT architekture uz jsou od dosu naprosty odklon.
    proto vnimam 98 jako gui nad dosem
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    TAJSO: Ano jde pretaktovat CPU, menit otacky vetraku atd pres winXP. (Win10 ten obsluzny sw nedokaze nainstalit.. tak je marnej ;)
    Nicmene checkdisk korigoval stovky souboru.. deal with it ;)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TAJSO: mno
    taakze dos se sklada z IO.sys coz je takovy minimum co ma za ukol vyrobit seriovou konzoli a diskovy sluzby
    pak tam mame MSDOS.SYS ten se jen placne do pameti a vola se pres INT21 rika se tomu sluzby dosu. Ten provede autoexec.bat a na konci zavola command.com z cesty COMSPEC.
    dale pak command.com coz je takovej hloupouckej spousteci interpret s miniskriptovanim.

    konfigurak config.sys umoznuje nahrat nejakou binarku primo do pameti hned za IO.SYS (spravce pameti)
    konfigurak autoexec.bat spustit veci za MSDOS.SYS

    Kdyz se spustil windows 9x tak pokud jsi do config sys dal neco co si zaregistrovalo nejakou pamet (napr emm386 ci ovladac cdrom) spjatou s HW tak zustal IO.sys i MSDOS.SYS v pameti protoze tam "nekde" zustaly i nejake rutiny ktere mohly neco delat. (treba publikovat cdromku). Take proto byl pro windows 9x ten dos trosku jinej (oznacoval se jako 7) umel systemu vyblejt kam si kdo co poschovaval system to proste vzal swapnul a cau.
    Z dosu zbyla na disku relokacni tabulka a nejaky misto ve virtualni pameti. tj windows v tu chvili vlastnil stroj. pokud by mu nekdo v tom branil poslal system do BSODu.

    DOS jako takovej vubec nesplnuje parametry operacniho systemu je to minimum pro organizaci dat na disku, nejakej commandline pro praci s diskem a spoustec. spustil jsi exe a ten v ten moment byl panem celeho pc vc hw a vseho. (zlata era assembleru).

    Ale klidne jsem pro to, podebugovat nejakej virtual a projit si to.tam se jednou instrukci preda rizeni a o par dal smaze vetsina pameti.
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    XMEDA: koukam na tu tvoji desku a v sekci advanced chipset features je volba Sytem BIOS cacheable. Je to deska s podporou ACPI takze tam bude komunikace mezi BIOSem a OS, obzvlast kdyz maji utilitku na oc ze systemu takze je mozne menit nastavene hodnoty primo z bezicich windows. Tipuju ze update BIOSu se dela take primo ze systemu, neni potreba bootovat nejakou flash utilitku.
    Jestli mas to kesovani zapnute, zkusil bych ho vypnout coz by takove chybe mohlo predejit do budoucna.
    Jsem presvedceny, ze v ramci toho update neprobehnul zasah do oddilu na discich, ale ze "se neco zmenilo" uz pred tim prave na urovni BIOSu.
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    RAINBOF: win 98 pracuje s io.sys (a msdos.sys). Oproti predchozim verzim nepotrebuje spoustet pres autoexec/config.sys a naopak jestlize tyhle soubory obsahuji nejaky zaznam, spousti pri spusteni gui zaroven i command (coz ve sve dobe "neco" znamenalo protoze command zabral 8kbit ram).
    io.sys je zaklad jak dosu tak 95/98.
    od XP uz windows maji vlastni bootloader tusim windows.ini v xp.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    ARIAEL: (U)EFI je tehle desce ukradeny .) https://www.newegg.com/p/N82E16813186108
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Ale samozrejme jako prvni napis stiznost na existenci UEFI :))) Nebo si mozna precti alespon co to UEFI je...
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    XMEDA: Tak to napis do Redmontu, urcite uspejes. Drzim ti palce!!!!!
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    VSECHNY verze Win9* vyzaduji MS-DOS.... (takze semanticky ano jsou nadstavbou :)) a jsou molitickej kernel.
    Prvni samostatny hybridni windows kernel byly windows NT.... (kterej se do ted az tak moc nezmenil:))
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    TAJSO: Vyber bootovani disku resi Foxconn zakladni deska na urovni nejake nadstavby biosu, ktera se proste pusti behem startu PC a ma defaultne dano, ze spusti posledni pouzity disk pokud behem cca 3 vterin neco nezmacknu a nevyberu jinej. Takze i kdyz se ty OSka resetuji, deska je posle po resetu zpatky na jejich HDD. (Ne oddil ale celej HDD). Fastboot na to nema zadny vliv, je to vec zakladovky a vykoukne vzdy.

    System nema co behem jakekoliv instalace/update hrabat na sousedni disky a cokoliv si tam svevolne zapisovat a jeste s tim pretect az do resetu. To je fail jak prase. Ty XPcka jsou pro nej v danou chvili na stejne urovni, jako dalsi disky se skladistem fotek a filmu.

    Nouzovy rezim nesel ani u jednoho OS, oba mely zkorumpovany data na diskovym oddilu. Viz niz. Funkcni byla jen prikazova radka u bootu Win10 pomoci chkdsk/f na wxp sys disk rozchodila XPcka. Oddil s win10 projit nesel, byl locknutej. Takze az z nabehlych XP jsem to pak nechal zkorigovat.. a uz to nabehlo po samooprave korektne.


    Jinak u MS se nedivim nicemu po nekolika letech testovani lokalizovanyho SW, kdy se treba Outlook BCM spoustel do prodeje na vanoce i pres kopec vaznych bugu schopnych shodit kompl do resetu se ztratou dat, nebo rozjebat office do stavu, ze potrebovaly reinstall. (A nekolika tisici min zavaznych bugu typu pretikajici text, nefunkcni tlacitko v nejake jazykove mutaci atd.).


    W9x se s DOS 6.22 nemaji rady a jsou vzajemne nekompatibilni. Posledni nastavba DOSu jsou ty W3.1/3.11. Vsechno dalsi uz kvuli opravdovymu DOSu vyzadovalo udelat multiboot, nahrnout DOS 6.22 a pak teprve Win9x instalaci a pri startu PC si na pocatku bootu vybirat co nahodit. Ano W9x maji prikazovej radek, ale je to zmrsenina, ve ktere rada DOS veci spustit absolutne nejde ani kdyz se nahodi jen radka pred starten grafickyho UI widli.

    Btw nedavno jsem na jeden starej notas ty W98SEsp3 instaloval... takova krasna nostalgie. A jak to na tom 800MHz PIII s 512MB RAM bleskove vsechno valilo!! :) (A pak jsem tam dal stejne XPcka kvuli pouzitelnosti s min archaickym SW.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PES: Mají svého vysněného uživatele (BFU), který jen hraje hry z MS Store, vykecává se na FB přes Edge a tamtéž se dívá na pornhub; nic jiného :)
    PES
    PES --- ---
    XMEDA: Toliko teorie, v praxi je to jiná... Zjevně se vývojáři MS pohybují prakticky na discích, kde je systémová Boot minipartition, pak velká NTFS pro C:\ a případně tolerovaná "hidden" Recovery... a nic jiného neuznávají :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam