Nevím, jestli jsem tu správně, ale třeba mě někdo nasměruje, už mi došla fantazie. Chci si ve VirtualBoxu (VB) rozjet svůj 16 let starý Win XP 32 Proff pod Ubuntu. Problém je, že nenabootuji - černá obrazovka s blikajícím kurzorem.
- Obraz 40GB disku jsem získal přes dd if=/dev/sdc of=xp.iso. Kopii jsem provedl 2x, md5 sedí. xp.iso namountuji v pohodě pod linuxem, soubory čitelné.
- Konverzi na vdi/vmdk disk jsem jej převedl několika způsoby
- VBoxManage convertdd xp.iso xp.vdi --format VDI
- VBoxManage convertfromraw xp.iso xp.vdi
- VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename xp.vmdk -rawdisk xp.iso -partitions 1 -mbr xp.mbr
- Ve VB jsem zkoušel zapínat/vypínat různé doporučované nastavení IO APIC, PAE/NX, paravirtualizace, HW virtualizace, čipová sada, řadiče, ...
- Zkoušel jsem i opravu přes recovery console z CD - fixboot, fixbmr, bootcfg /rebuild, chdsks /p píše, že je tam jedna a nebo více neopravitelných problémů.
- Zkoušel jsem i "automatickou" opravu z instalačního CD.
- fdisk na xp.iso po příkazu v: Total allocated sectors 78140160 greater than the maximum 78140144.
- Log VB nehlásí problémy - alespoň je nevidím.
- Pokud si pamatuji, tak ten disk na T42p běžel v pohodě.
Výsledek je stále stejný, nebootuje. Zkusil jsem tedy pokusně smazat oddíly (druhý nějaký servisní/diagnostika) a nainstalovat XP znovu a bez problému. Zjistil jsem, že je jedno, jaké parametry VB. Popsaný postup fungoval na WIn 2000/7/8.1.
Nenakopnul by mě pls někdo? Nelze udělat to, že bych si na tu jedoucí instanci nakopíroval v nějakém raw režimu data z té původní nebootující? Třeba pomocí live distribuce linuxu, který by viděl ty dva disky...
Děkuji.