• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    NEXEN
    NEXEN --- ---
    NEXEN: jen pro důkaz, jak se mi to zobrazovalo, abych nevypadal jako lhář :-)



    NEXEN
    NEXEN --- ---
    PES: připadám si jako debil, v minulosti jsem to x-krat zkoušel, lišta neuzamčená, ale ukazovalo mi to jen zavřít okno, při pravém kliku..., napsal jsem to sem na blind, aniž bych zkusil, asi po 150té...
    Teď jsem šel ověřit tvůj dotaz, ačkoli jsem si byl 100% jist, že zamčena není, udělal jsem i screen, ale zkusil jsem pro jistotu kliknout na dané prázdné políčko a najednou tam bylo odstranit zástupce..., tkz jsem jej odstranil a je pryč.
    Problem solved, ale fakt si připadám jak kokot :-\
    Nerozumím...ale jsem v tomto případě v cíli.
    Díky za váš čas, fakt mi přijde, že si stačí jen postěžovat na správném místě, ale fakt nechápu, že to předtím nebylo možné...
    MA747
    MA747 --- ---
    LOPIK: kdybych ty XP na prasáka nerozchodil, kdybych neměl ve VM Win2000, tak bych tomu i věřil. Diskuzi (a další) jak vytvořit VDI z live XP (i) ze starých Thinkpadů jsem našel, ale postupy nepomohly. Problém není IMO v nastavení VB a nebo jak získat ISO a převést na VDI, ale IMO kombinace XP (přesun na nový "HW") / IBM (navázáno na T42p) / VB / a dalších driverů/služeb co jsou spouštěny. Myslím si, že je problém někde mimo souborový systém - asi boot sektor. Nebo nějakou šťastnou náhodou při kopírování souborů z původního XP na čisté XP (= skoro kompletně smazané) došlo k nějakému problému (práva, jiná pozice na disku) a systém naběhl, ale to se mi nezdá moc pravděpodobné.
    MA747
    MA747 --- ---
    PES: statická IP nepomohla, ale projel jsem si eventlog a pozakazoval jsem asi 10 služeb a boot je "okamžitý". Před tím trval asi 90+ sek.

    RAINBOF: zadával jsem velké, po rebootu kontrola cmd -> set. Nicméně jsem našel driverquery /V a poté: http://www.nirsoft.net/utils/installed_drivers_list.html (BTW XP obsahuje driver na dálnopisný kodek...) Nyní doba bootu není issue, teď se pokouším o ten inverzní postup. Odložím si: https://pc-help.cnews.cz/viewtopic.php?t=8528

    Každopádně oběma moc díky.
    PES
    PES --- ---
    NEXEN: Není jen lišta uzamčená na úpravy?
    NEXEN
    NEXEN --- ---
    Zdravím a pozdravuji,
    potřeboval bych poradit, prosím, jak smazat odkaz/zástupce na již neexistující program na spodní liště oken, přidán ručně, po neužívání jsem jej odinstaloval, ale zůstalo mi prázdné políčko, jednoduše mezera mezi jinými zástupci.
    pravý klik nezobrazí možnost odstranit a nenalezl jsem, kde jinde...
    Už jsem asi starej na tyhle srandy, což mne dost štve :-\
    Velmi děkuji za jakoukoliv pomoc.
    PES
    PES --- ---
    MA747: Dlouhý boot byl často problém čekání na DHCP na síťových adaptérech... řešením bylo jen nastavit na statickou IP.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MA747: XP uz muzou byt moc stary na dnesni hw - i ty VM muzou mit moc moderni biosy, problem nemusi byt v iso nebo bootsektorech atd. Na netu bude ale dost navodu vcetne youtube - je to vec co resi dokola retrogameri..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MA747: to normálně funguje jen pres restart. Je to velkyma. Zadaval jsi to exportem nebo v promennych prostředí
    MA747
    MA747 --- ---
    RAINBOF: Tu sys variable jsem zkoušel (i velkýma) a bez efektu. Spíše to vypadá na inspekci eventlogu, na co se čeká (všechny podezřelé služby jsem zakázal), ale nestojí mi to za to. Vím, že na tom T42p boot trval dlouho a dlouho trvá i v safe režimu.

    Zkoušel jsem i "inverzní" variantu - překopírovat/přepsat jen soubory v rootu (ntldr, ntdetect.com, boot.ini,...) z čistých xp.vdi na ty původní xp.vdi a nic. Ani oprava nepomohla, výsledek je opět černá obrazovka (nicméně v nějaké fázi pokusů se mi vytvořil system32/$winnt$.inf s časem bootování). Přitom kopírování z druhé strany, tedy z původních na čisté, fungovalo - po souborové stránce se jedná o shodu. Zajímalo by mě, kde je problém. Co změnil formát toho XP oddílu a instalace čistých XP? A jak se k tomu dostat? Resp. jak zjistit, kde leží a jak jsou ty data veliká.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MA747: to bylo na tebe :)
    MA747
    MA747 --- ---
    PES: Ten T42p není už funkční, tak jsem vhdx vytvořil pod VM z čistých XP, kde jsem měl ten vdi překonvertovany z iso. Po konverzi na vhdx na vdi nastala (i) po safe bootu jakási modrá smrt (něco to vypsalo a hned reboot). Oprava z CD vedla opět k černé obrazovce. Ani fixboot, fixmbr, chkdsk, ... nic. Ale díky za info, neznal jsem.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: malo.
    V nouzaku:
    Do systemovych promenych dej
    devmgr_show_nonpresent_devices = 1

    Nyni ve spravci zarizeni uvidis volbu zobrazit skryta zarizeni a zobrazi se ti polopruhledna zarizeni ta vsechna odeber. 2x Restart


    pak odinstalovat intel drivery a podobny, pak
    pres cleanmgr.msc pocistit systemove soubory
    Restart

    pres msconfig zakaz sluzby co nejsou treba
    Restart
    Nainstaluj drivery virtualboxu a uvidis jak to bude litat :)
    PES
    PES --- ---
    A použít SysInternals DISK2VHD na ty původní XP a pak si to převést do potřebného VDI by neudělalo lepší image?
    MA747
    MA747 --- ---
    MA747, RAINBOF: Provedl jsem:
    • konverzi xp.iso na xp-a.vdi, kde jsem ten oddíl přeinstaloval čistými XP,
    • konverzi xp.iso na xp-b.vdi,
    • oba dva vdi disky a iso slaxu jsem přidal do VM, nabootoval, namountoval, na xp-a.vdi jsem smazal vše (mimo soubory v rootu a System Volume Information) a z xp-b.vdi překopíroval vše (mimo zmíněné).
    • ve VM jsem nechal jen xp-a.vdi, kde jsem v nouzovém režimu zakázal službu ibmpmsvc, která bránila naběhnutí.

    Není to ideální, VM bootuje strašně pomalu (timeout?), XP má problémy (neexistující koš, nevím, jak to ustála práva souborů), nicméně vidím svoje staré maily. Nevěřil bych, že takový postup povede k cíli.

    Přemýšlím, že bych to kopírování z třetího bodu provedl opačně, tedy z xp-a.vdi na xp-b.vdi. Ale nevím, jestli bych pomocí dd neměl překopírovat i boot sektor.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    (instalace je nová, čistá, jen jde o verzi 1703, upg se nepovedl, tak se snažím vytvořit medium s aktuální verzí)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    RATTKIN: disk je tam úplně novej. včera se mi podařilo dobootovat a dokonce (asi na pátý pokus) spustit ten nástroj na výrobu instalační flash. v jedenáct večer stahoval (74%), teď už vytváří medium. za osm hodin už má 50%. počítač prej mužů dál normálně používat, píše se na obrazovce... já teď jedu do Belgie, snad to bude hotové až se vrátím...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MA747: tohle presne jsem ti chtěl doporucit.

    Nicmene jeste jedna vec, rni vubec jist. Ze to lenovo recovery virtualbox vubec zvladne.
    Takze bych pak jeste to recovery zabil a obnovil boot a mbr.

    Dalsi levrl budou drivery to bych sel hned pri prvnim spusteni do nouzaku a odebral vsechny ovladace
    MA747
    MA747 --- ---
    Nevím, jestli jsem tu správně, ale třeba mě někdo nasměruje, už mi došla fantazie. Chci si ve VirtualBoxu (VB) rozjet svůj 16 let starý Win XP 32 Proff pod Ubuntu. Problém je, že nenabootuji - černá obrazovka s blikajícím kurzorem.
    • Obraz 40GB disku jsem získal přes dd if=/dev/sdc of=xp.iso. Kopii jsem provedl 2x, md5 sedí. xp.iso namountuji v pohodě pod linuxem, soubory čitelné.
    • Konverzi na vdi/vmdk disk jsem jej převedl několika způsoby
      1. VBoxManage convertdd xp.iso xp.vdi --format VDI
      2. VBoxManage convertfromraw xp.iso xp.vdi
      3. VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename xp.vmdk -rawdisk xp.iso -partitions 1 -mbr xp.mbr
    • Ve VB jsem zkoušel zapínat/vypínat různé doporučované nastavení IO APIC, PAE/NX, paravirtualizace, HW virtualizace, čipová sada, řadiče, ...
    • Zkoušel jsem i opravu přes recovery console z CD - fixboot, fixbmr, bootcfg /rebuild, chdsks /p píše, že je tam jedna a nebo více neopravitelných problémů.
    • Zkoušel jsem i "automatickou" opravu z instalačního CD.
    • fdisk na xp.iso po příkazu v: Total allocated sectors 78140160 greater than the maximum 78140144.
    • Log VB nehlásí problémy - alespoň je nevidím.
    • Pokud si pamatuji, tak ten disk na T42p běžel v pohodě.

    Výsledek je stále stejný, nebootuje. Zkusil jsem tedy pokusně smazat oddíly (druhý nějaký servisní/diagnostika) a nainstalovat XP znovu a bez problému. Zjistil jsem, že je jedno, jaké parametry VB. Popsaný postup fungoval na WIn 2000/7/8.1.

    Nenakopnul by mě pls někdo? Nelze udělat to, že bych si na tu jedoucí instanci nakopíroval v nějakém raw režimu data z té původní nebootující? Třeba pomocí live distribuce linuxu, který by viděl ty dva disky...

    Děkuji.
    WENTOLINE
    WENTOLINE --- ---
    SELECTOR_IX: Lenovo mívá tlačítko OneKey recovery (většinou se musí zmáčknout špendlíkem za vypnuta). Tím se dostaneš do menu, kde si vybereš buď vstup do Biosu nebo boot menu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam