• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    OTZ
    OTZ --- ---
    JAMILLOS: aha..a na tom tabletu jsou taky W10?
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    OTZ: V telefonu jsem nic neměnil a nahrávám normálně přes defaultní SW, nic zvláštního jsem na to nestahoval. Dělaj to všechny přehrávače a na tabletu rovněž. Mám vysoký podezření, že to je novým buildem W10 (20H2), na druhou stranu mi to ale na tabletu dělá i video nahrávaný před třema rokama, tak fakt nevim. Akorát ten upload nad yt vynechám.
    Jestli to začal nějak dělat telefon teď, jak to, že je to i u starejch videí? Samý otázky.
    OTZ
    OTZ --- ---
    JAMILLOS: a nenastavil sis neco blbe v telefonu? komp ti to dela ve vsech prehravacich? jinej komp/tel/tablet taky? zkus to video primo z tel uploadnout na youtube a pustit pak na kompu. jestli bude vertikalne i pak tak ti telefon zapisuje blbe metadata do toho videa.
    KRYSPIN
    KRYSPIN --- ---
    FJERTIL: zkontrolovat zda není nabouraný HDD či souborový systém
    SCHUNA
    SCHUNA --- ---
    FJERTIL: Skusil by som ako prve vytvorit uplne novy admin ucet, ci to bude pod nim slapat.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JAMILLOS: Jestli se nekamaradis s konzoli, tak virtualdub umoznuje nastavit filtr (prekodovani, otoceni atp.) a pak to spustit batchove jako job nad adresarem, seznamem souboru s vplitelnou prioritou. Hodne stesti.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    GIOMIKY: Hmm, to už se mi moc nechce, ale uvidím.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JAMILLOS: A neslo by to batchem pres ffmpeg? Myslim, virtualdub je akorat gui, krerej to vyuziva.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    GIOMIKY: Zatím jsem vygooglil a vyzkoušel, že to jde celkem snadno a rychle přes Movie Maker 10 (je nutno stáhnout ručně, poslední Win ho z nějakýho důvodu neobsahujou). Nicméně pořád by mě zajímalo, čím to je, resp. jestli to MS nějak řeší (určitě to bude poslední aktualizací). Když má člověk na externím HDD desítky GB, tak všechno kopírovat a převádět je trochu opruz.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JAMILLOS: Prekonvertit ve VirtualDubu by nepomohlo?
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Dodatek: Instalační služba bude zjevně nedostupná pro cokoli - zkusil jsem reinstal a nahlásilo to selhání.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Zdravím, třeba někdo bude tušit, kde hledat, jelikož nalézt help na Win10 u MS se mi prostě nedaří.

Co se stalo a jaký je stav:
    - Někdy začátkem týdne se mi po jednom zapnutí Win10 automaticky začaly logovat na (jak jsem zjistil rezervního) Hosta. O mém, adminském účtu věděly, ale ignorovaly ho (přes heslo jsem se ale k souborům dostal).
    - Po návratu do bodu obnovy jsem Win10 přesvědčil, že se chce hlásit i na adminský účet.
    - Pro jistotu jsem to sjel důkladně antivirem (Avast) a ten nic nenašel.
    - V současné době mám nespustitelný MS Office (Libre Office ale funguje), Skype, Discord, GOG.
    - Zajímavé to bylo u Zoomu, kde jsem měl obraz, po instalaci aktualizace systému dokonce i zvuk, ale webkameru to okázale ignorovalo.
    - VMP odmítá přehrávat zvuk, Media Player Classic ale funguje.
    - Ovladače jsou dle všeho v pořádku, neb přes web to všechno šlape.

Jak se to projevuje:
    - Vůbec, prostě se program nespustí.
    - Error 1719: nepřístupná Instalační služba systému Windows. (u MS Office)
    - Updshl10: Microsoft MSXML is not installed (po loginu)

Co tak brouzdám na webu, tak nabírám dojmu, že se během aktualizace poněkud pokazily registry, možná spojeno s ukončením podpory Flash.
    Otázka je, jak z toho ven, jelikož MS dává na podpoře porady jen do Win XP a 8.
    PES
    PES --- ---
    JAMILLOS: To je spíš nouzovka pro případ, že by se řešila nutnost zbavit se špatného příznaku orientace bez překódovávání...
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    PES: Díky, ale musí to jít nějak vyřešit, tohle je dost komplikovaný. Snažím se najít "root cause". Samozřejmě v nejhorším bych tohle zkusil.
    PES
    PES --- ---
    JAMILLOS: Není to sice řešení, ale v nouzi může pomoci...

HOW TO LOSS-LESS ROTATE MP4 VIDEO
    =================================

To get true lossless rotation, I couldn't find a solution, so I grabbed a hex editor (eg HxD) and analyzed the rotated video files.

open mp4 with hex editor and search for vide to find the metadata of the video track
    some rows above (for my files mostly 9, sometimes 12) you should see trak...\tkhd
    in between there should be an @ sign (HEX 40)
    in the two rows before it the rotation matrix is stored

no rotation:

00 01 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    00 01 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    40

180°:

FF FF 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    FF FF 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    40

90° cw:

00 00 00 00 00 01 00 00 00 00 00 00 FF FF 00 00
    00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    40

90° ccw:

00 00 00 00 FF FF 00 00 00 00 00 00 00 01 00 00
    00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    40

Alter the file as you need it, and it should be rotated in players that support the rotation flag (most current players do).

In case your video contains stereo audio, this is obviously not switched, so in case you want the sound to match with video rotation (180°), you need to switch the left and right channels.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Zjistil jsem teď, že mi komp videa z telefonu (nahrávaný samozřejmě horizontálně, na šířku) zničehonic přehrává na vejšku (čili video je úzký a bokem). Nechápu proč. Ve VLC je finta (efekty/geometrie), jak video překlopit, ale to mi udělá u všech (tzn. i u filmů atd., který běžej normálně), čili to není řešení (navíc je to i tak trochu smrštěný).
    Nevíte někdo, co s tím? Netuším, jestli je to updatem Win, nebo kodeků (používám K-lite), ale pěkně mě to sere.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    PES: Ne

SCHUNA: Ano, všechny ovladače taky.
    SCHUNA
    SCHUNA --- ---
    SAMMAEL: Firmware je updatovany?
    PES
    PES --- ---
    SAMMAEL: A po povizorním připojení klávesnice nezabere ani zkratka Win+Ctrl+O ???
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    LOPIK: Reinstalace nepomohla. Proběhla čistá instalace LTSC - stejný výsledek. Následně čistá instalace z dodaného DVD zpět na LTSB. Stále stejné. Toho se právě bojim, že to bude "tak nějak samo" :-) V horším případě nekompatibilní hw. 3rd app možná bude řešení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam