• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PES
    PES --- ---
    ROBIN_SNNS: Na bootrec.exe je třeba nastartovat do Windows RE (Recovery Environment), takže do Režimu opravy, do Pokročilého a tam Příkazový řádek, kde by to mělo fungovat...
    OTZ
    OTZ --- ---
    ROBIN_SNNS: no, to jsem nevedel. tak jeste zkusit bod obnoveni..
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    ROLAND: Díky. Ale bootrec.exe mi příkazový řádek nezná, a salamander jej našel zahrabaný až kdesi ve Windows/servicing/LCU/... Navíc nejde pod windows spustit, protože se jedná o 16bit aplikaci.
    OTZ: Jo, tohle už je vyzkoušené. V nouzáku se sítí, cmd, run as admin, chkdsk /f /r /x, proběhl úspěšně, restart to samé menu, opět nouzák, msconfig, a zase to samé menu. Ale i tak díky za tip.
    PES
    PES --- ---
    KOC256: No nejspíš počítali s rychlejší "cloudizací" (a tím i monetizací - a-la Oppice365), ale nestíhají a výsledky jsou zatím takový sračky, že to zatím v upgradech dávají gratis, aby měli Runtime prostředí pro ty věci, které jim nesou (jako Oppice365, Azure atd...)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PES:
    koupit znovu? Já si tuším koupil W8 a bez nějakých vyfikundací (prostě jen aktualizace) přešel na W10 a plánuji přejít i na W11. Tedy kdo mě nutí kupovat znovu a znovu?
    OTZ
    OTZ --- ---
    ROBIN_SNNS:ehm, tohle se nepusti jentak. dej nouzovej rezim, po spusteni nastav aspon kontrolu systemovyho disku, pak spust msconfig a tam zvol "normalni spusteni". a po restartu uvidis..
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PETER_PAN: To že jsou a jestli i na 11 bude přechod zdarma je to že nikdo ty W10 a potažmo to vypadá že i ty W11 nechce nebo chtít nebude.
    V pracovní sféře je to trochu jedno - i když různé ty printservery atd. okolo co jsem slyšel tak je taky nemalé peklo. Taky i přístup supportu MS v téhle sféře je diametrálně odlišný.

U domácích je pak kámen úrazu herní průmysl. Pokusy o jeho sestřelení ve smyslu ala přechod na gondole systém se nekoná. Proto i ty úchvatné různé gondole se obvykle prodávají za náklady nebo pod cenou a snaží se vyvolávat různé umělé hype. Ovšem je tu jedna časovaná bomba a to je stremaované hraní. To pak záleží na podpoře. To by mohlo posloužit oběma stranám. MS uvolnit vesele cestu jít dál, ale i šance pro Linux.

Však když byl zájem a šuškanda že by mohly Windows hry běžet na Linuxu, ihned zapracovali právníci příslušnými kroky.

A myslím si že pokud vývojáři her se začnou zajímat více o Linux a začnou pro linux tvořit více těch tzv AA her, tak má Microsoft těžkej problém, protože pak ty jeho systémy už bude z domácích uživatelů chtít málo kdo vůbec. Jenže většina vývojářů je bohužel líná a to co je zajímá je klasika maximum bussines za minimum snahy.

Řekl bych že nejvíce se to pomrdá při aktualizaci kdy se ti tam cpe nový build. Já když tohle zjistím tak na tu aktualizaci seru a rovnou instaluji načisto ten nový build. Po životnosti ti to stejně ani ten starý build už nedovolí ani nainstalovat. Takže zbohem Image systému. :/
    PES
    PES --- ---
    PETER_PAN: No časem údržbu starých utnou a i tím donutí téměř všechny koupit znovu...

Neposunulo se to nikam (a nikdy moc neposune), protože drží (a musí držet) zpětně kompatibilitu co nejvíce (=uvnitř každého nového Win je zabudován podstatný kus balastu starého) a protože nedokázali a nedokáží nikdy navrhnout nic tak, aby to mělo i dopřednou kompatibilitu (viz. už kdysi dávno DLL-hell) - co jen vzdušných zámků už bylo a stačí se podívat do jakýchkoliv chvíli používaných Win co je tam nainstalováno stejného (MS věci typu Runtime apod.) jen v různých verzích.

Takže vždy "Vzdušné zámky, s.r.o.", potom to moc dlouho trvá či se ukáže, že "sliby nebyly zasazeny do reálných rámců", a Sales (a HQ + akcionáři) začnou být nervní, začnou tlačit a pak to nakonec skončí tak, že se nakopíruje co nejvíce zdrojáků minulých verzí (viz. některé dialogy existující již snad od Win3.0), trochu se to zflikuje (=doku...ví) a ten naleštěný prd se pak honem prodává jak zlato...
    Btw. i když nějaké změny byly i uvnitř (což je to, jak to "všechno při aktualizaci rozbije), tak Win10 poslední snad 2 roky (či více) je jen o přemalování ikonek, přebarvených pár místech, jinak domrvené Start nabídce a prakticky nulovému pokroku (protože už se síly vrhly na 11)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PES: Ale kdyt tu udrzbu delaji stejne. Navic davaji zdarma prechod ze 7, 8 na 10 a ted znovu ze 7,8,10 na 11. A vyvoj WIN10 a WIN11 paralelne je jeste drazsi (oproti resit jen 1 system a to dobre). A zase se to nikam neposunulo (podle prvnich recenzi), zase je konfigurace rozprcana na x - mistech, zase je to plny reklamy ktera nejde jednoduse zakazat, zase tam mas predinstalovany aplikace a konfiguraci co nechces a obtizne se to z toho dostava a zase se to patrne pomrda po kazde vetsi aktualizaci.
    PES
    PES --- ---
    PETER_PAN: No WinNT4 dotáhli v SP6, Win2k v SP4, XP v SP2, W7 v SP1 resp. také de-facto SP2.

Win10 se mění "pod rukama" a nedotáhnou to nikdy (system rolling) a Win11 bude bohužel nejspíš totéž.

A odpověď na poslední otázku - protože peníze. Museli by zpoplatnit údržbu a hlavně nedonutili by tolik uživatelů kupovat to vždy znovu a znovu (proto se snaží kormidlovat k OSaaS)...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Me ty WINDOWS 10 tak strasne serou. Po kazde vetsi aktualizaci se sesype veskera konfigurace. Po posledni aktualizaci prestal fungovat blue-tooth (zvuk se seka) ktery potrebuju na ZOOM konference. Vyzkouseli jsme zachranu v podobe 2 USB-blutetooth a stejny problem. Dopici. A misto aby ten system zoptimalizovali tak prijdou WIN 11, kde zacne dalsi zkurvenych 8 let kdy nic nebude fungovat.
    Nejlepsi a nejstabilnejsi system byl WIN7 a to mi nikdo nevymluvi. Pouzival jsem WIN NT4, WIN2k, to bylo take OK.
    Proc? Proc nemuzou neco udelat, udrzovat to z hlediska bezpecnosti, ale funkcne to nemenit.
    JIMX
    JIMX --- ---
    NAVARA: si vždycky říkám, co to tihle lidé mají vlastně za systém ... jestli to nebude spíš zavirovane a pak chapu, ze jim vyskakuji reklamy :-))) ... zly, spatny windows! :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ROLAND: Nic takového u windows nemám (ani na placeném Spotify apod)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Nechci to tady spamovat, ale Pierre pise, ze pracuje na external grabberu pro TinyResMeter.

ROLAND
    ROLAND --- ---
    ROBIN_SNNS: Jo tohle jsem měl na mysli.
    A ten první link co jsem dával je blbost, jsem myslel na něco jiného.
    Vůbec jsem nějak zmatený a absolutně nejistý a nerad bych poradil nějakou kravinu špatně.

Tohle jak se ti děje že oprava nic nenajde (nebo najde a řekne ze to opravil) a pak to znovu při dalším startu naskočí, tak pokud se nepletu je to problém v poškozeném MBR.
    Na to by mělo stačit v příkazovém řádku ve spuštěném systému bootrec.exe /fixmbr a následně bootrec.exe /fixboot
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    NAVARA: Sorry absolutně si zaspal dobu. Tohle se sebekontrolou nemá nic společného.
    Tohle je selektivní rozdělování formou obtěžování, nátlaku, vydírání a vymývání mozků.
    Fakt tě živě vidím jak si koupíš film a do toho se ti v průběhu filmu ještě pustí x reklam které nemůžeš přeskočit.
    Tady neřešíme banery, které jsou za mě ještě v pohodě pokud jsou rozumě dané.
    Tě chci vidět jak si v klidu na Windows na pozadí při práci pouštíš hudbu a soustředíš se a do toho ti pípá upozornění a reklama. Jsem moc zvědav jak dlouho ta tvá sebekontrola vydrží. :D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ROLAND, GIOMIKY: Pořád jste na konci jakékoli reklamy vy a vaše sebekontrola - nikdo vás s pistolí u hlavy nenutí nakupovat.
    Je ta věc co se vám ukázala napravo při vyhledávání na google na vašem wishlistu / seznamu nákupu? Není => ignore.
    Jestli tohle neumíte, tak přesnost reklam je to poslední, co by vás mělo trápit :)
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    ROLAND: repair menu - obrázek poví víc než 1000 slov.

ROLAND
    ROLAND --- ---
    ROBIN_SNNS: Počkat trochu se ztrácím?
    Ptáš se na boot? Jak teď u poslední verze skáče volba systému který chceš spustit?
    Nebo se ti hlásí ta obrazovka že systém nebyl správně vypnutý a provádí se kontrola nebo co já vím ještě.

Mě třeba po poslední čisté instalaci systému před 3 měsíci trčelo z ničeho nic menu s možností spustit buď W10 nebo W7. Absolutně jsem nechápal proč. Tak jsem si to s infem z webu vypnul. A tuším musel jsem přes Powershell nebo jsem powershell musel použít k něčemu jinému? Ach ta moje pamět.

A jestli dobře chápu nepomohlo by tohle?
    Enable or Disable Automatic Repair in Windows 10 | Tutorials
    https://www.tenforums.com/tutorials/90923-enable-disable-automatic-repair-windows-10-a.html
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    Věděl by prosím někdo jak vypnu obrazovku "zvolit rozšířené možnosti pro: Windows 10" (nebo ji alespoň donutím po časové prodlevě nastartovat systém)? Možnost opravit nenajde nic a když dám možnost "spustit Windows obvyklým způsobem" tak ji tam při dalším startu Windows zase.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    GIOMIKY: No ona tahle aktualizační sračka neustálých aktualizací je bohužel dobrý antipirátský nástroj. :/ Cracknout W10 ale už i 7 není nic pro BFU. Takže to byl i jeden z důvodů kromě tedy na prvním místě bespečnostním důvodu proč jsem si koupil W7 ultimy OEM.

Microsoft má na svém aktivačním serveru super bugr a hádám i nějaké nespecifikované chyby. Když si vzpomenu na komunikaci se supportem který nechápal jak můžu mít na OEM licenci 11 aktivací když jsou povolené jen 3. Ale když za časů VIP si vzpomenu, tak ono jde i ty OEM resetovat jako by nikdy nebyly aktivované. Tedy nevím jestli by to šlo i dnes.

Co očekávám jako už jen jako blej BFU od OS? Bezpečnost, stabilitu, zpětnou kompatibilitu kam má pamět sahá, min 99% kontrolu nad systémem, že vím kam leze a proč, nebo kdo se ke mě snaží podívat a ideálně neuspěšně, plus samo neotravovat mě neustálejma aktualizacema, které chyby stejně neopravuje a spíše vytváří další chyby a nové problémy. Další návštěvu NSA nebo pod koho zpatá zpráva bezpečnosti N.O.R.A.D. :D Nebo vůbec prostě abych byl pokud možno safe před krádeží dat. I když co jsem zjistil utoky a úspěšné krádeže mých intrnetových účtú a jednou i skrze aktivované dvoufázové ověření tak mi to končilo na IPnách v Rusku okolí tuším Krasnoyarsk?

S prohlížeči je to kříž. Máš 3 základní enginy. Ale já byl zvyklej na IE7,5? nebo na tu verzi kde ještě nedocházelo k přetekání pamětového buferu. :/
    A předtím snad jsem tuším používal Netscape s kombinací Altavistou a ještě nějakým crawlerem.
    Ale už jsem hold stará konzerva a paprika. Takže zůstávám u FF i když teď ta jeho nová verze mě slušně nasrala designem a užitností. :/ Chrome je za mě dávno mrtvý a to stejné s IE nebo teď už jen Edge.
    A vůbec s nástupem W10 nástup redesignu webových stránek ala vzor W10, plno sraček obrázků, ale potřebné informace nikde a to kolikrát ani po složitém hledání a pro klikávání.
    Jo kde jsou ty časy kdy si na stránkách lovil třeba neviditelné 3 tečky apod. :D

S Linuxem je to velká škoda, nicméne jestli Windows pojedou takhle dál a jestli hry budou jinak nebo co bude? Tak se asi nakonec o ten Linux znovu pokusím. Pokud nebude odstřelený a úplně odříznutý a nebude pro jeho plné používání potřeba něco co už prostě ze sebe nedokážu vymáčknout.

Už za dob W95 jsem si sníval o vlastním interaktivním UI systému takové ala scifi. :) Právě třeba interaktivní planeta jako pozadí a kde by ti vyskakovali nebo se ukazovali třeba kam se ten systém připojuje a nebo od kud se pokouší třeba dostat někdo k tobě atd. :)

Rainmeter mi tohle trochu umožnuje, ale jsem líný a neschopný tvořit, max tak udělat návrh. Ty hotové různé skiny co existují mě krajně nevyhovují.

A zase takový Startrek pošuk fakt nejsem mít takovýhle vzhled systému: :D A ideál mít ještě dotikovou obrazovku. ;)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ROLAND: Aktualizace jsou peklo. Jsem odchovan moznosti vybrat si, jestli aktualizaci chci, anebo ne! To uz dneska na Windows v podstate nelze. Ted zrovna resim, jestli si priplatit za pro edici. Ale asi se na to vykaslu. Nelibi se mi sice, ze jsem se musel zlogovat do WinKlaudu. Ale zase na druhou stranu se mi tam ulozila licence. Coz jsem nekdy pred tydnem vyuzil v jednom virutalu. Vytvoril jsem si pro virtualni Win stroj novy VM. A samozrejme, ze jsem si neuvdomil, ze Wokna jsou citlivky. Tak to hned zaclo kricet, ze si mam aktivovat a buhvico. Tak jsem se nechal presmerovat na nejakyho robota. Ale po nejakem snazeni se mi podarilo nejak uploadnout tu licenci na M$ server. A najednou se mi Wokna ve VM zaktivovala. Tak sice moc nevim, o co slo, ale jsem rad, ze nemusim kupovat novou licenci.
    Jinak asi zalezi, co od OS ocekavas. Za sebe jsem spokojenej, kdyz mi na tom funguje PuTTy. Nejvic ted resim, co s prohlizecem. Zatim se mi nejvice na hogo-fogo stranky libi firefox. Jsem na nej zvyklej. S DarkReaderem a AdNauseou je to docela pouzitelny. Ale sleduju trend, ze dost lidem uz leze tenhle full-feature-media-rich-web krkem. Tak experimentuju s NetSurfem. Ale na Linuxu je asi vetsi potreba lehkych prohlizecu, anebo je numim hledat. Myslim, ze kazda vec dospeje do bodu, kdy se zhrouti pod vahou sebe sameho. A diky 50-ti letou novych a novych standardu jsou soucasny prohlizece a weby obecne fakt plny balastu.
    Skoda, ze uz nefunguje na WINX xearth.
    xearth for Windows
    https://hewgill.com/xearth/
    Ted tady zkousim rozbehat xplanet:
    Xplanet on Microsoft Windows
    http://xplanet.sourceforge.net/windows/
    Jeste, ze ttf fungujou nejak rozumne... muj oblibeny je Hack.
    GitHub - source-foundry/Hack: A typeface designed for source code
    https://github.com/source-foundry/Hack/
    Zacinam mit radost, uz to prestava vypadat jako M$ work a blizi se to vzhledove slusnemu operacnimu systemu. Jenom kdyby jeste slo neco udelat s tloustkou window baru u putty. To by bylo neco.
    Jinak se podivam, jak na tom je Hiren's boot CD
    Hiren's BootCD PE
    https://www.hirensbootcd.org/
    A kam se posunuly sysinternals
    Windows Sysinternals - Windows Sysinternals | Microsoft Docs
    https://docs.microsoft.com/en-us/sysinternals/
    Nejaka archaicka verze Space Mongeru (1.4.0) mi taky funguje.
    Refind Uz jsem nainstaloval
    The rEFInd Boot Manager
    http://www.rodsbooks.com/refind/
    Tak tomu systemu dam sanci, ale stejne mam pocit, ze jakmile zacne moc zlobit, tak ho nahradi debian.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam