• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    OTZ
    OTZ --- ---
    pripadne si soubory patricne pojmenovat a mit v dokumentech nejakou strukturu. je jasny ze kdyz ses prase a mas vsechno v Users/downloads tak te nic nezachrani..
    OTZ
    OTZ --- ---
    JOPS: soubor - vlastnosti - podrobnosti, tam se snad da neco dopsat, ne? pripadne zapnout indexovani podle obsahu, ale pak se rozluc s vykonem. uz asi od XPcek.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    NAVARA: to si uprimne myslim, ze v ramci windows neni tak uplne problem windows jako windows, ale spise filesystemu, tedy NTFS. Microsoft s timdle bojuje od doby co zavedli sharepoint.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ASACHI: Typicky - naskenuji pdf s účtenkou, tak k ní hodit tagy uctenka a boardgame - a podle toho pak hledat. Univerzálně, ne každý typ formátu po svém
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    NAVARA: word a excel maji tagy
    fotky je nemaji, pac maji EXIF

vse jde delat pres windows a hledat v tom (krome fotek, ktere jedou pres "photos" app)
    JOPS
    JOPS --- ---
    ASACHI: a v exifu windows hledat umeji?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ASACHI: word, excel, pdf,… exif nemají
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    JOPS: on je nejaky problem tydle veci davat do location v EXIF? Cas porizeni predpokladam nema ambice nikdo rucne zadavat
    JOPS
    JOPS --- ---
    tak jsem kouknul na Win11 prezentaci a za me to vypada hezky :)

vite co bych se Windows pral, praci s metadaty. Neco jako je na Sharepointu. Kde si ke kazdemu souboru dam metadata a podle toho pak vyhledavam.
    Idealni u fotek. Metadata ve stylu - unor, 2021, zamek, melnik
    a pak ve filtru kliknu na Melnik a bum, vyjedou mi fotky, kde je vyfocen melnik.

Jasny, tohle umej specializovany SW, ale ja to chci default ve woknech...
    OTZ
    OTZ --- ---
    GIOMIKY: jo tyhlety problemy s detekci / zmenou / udrzenim toho S3 (nebo kyho certa to tenhle zrovna je) stavu nejsou asi trablem jenom tyhle znacky..

no nic, jsem zvyklej z Dellu ze tam se upgradovat BIOS celkem vyplati :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    OTZ: low end
    Acer Aspire 1 Obsidian Black
    fora jsou tohoto problemu plna
    update biosu pry nezabira, ale muzu zkusit
    divny je, ze se probudi, kdyz je uspanej na 5 minut, nekdy ani to ne
    OTZ
    OTZ --- ---
    GIOMIKY: proč ne? to by totiž přesně to mohlo spravit..co to je za stroj?
    KRYSPIN
    KRYSPIN --- ---
    ROBIN_SNNS: co je to za disk? SSD nebo klasika? Zkontrolovat SMART, zda se ti na něm neobjevili chyby.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    SCHUNA: ok, zkusim update biosu, i kdyz se priznam, ze se mi do toho vubec nechce. Diky moc.
    SCHUNA
    SCHUNA --- ---
    GIOMIKY: Jo, moze to byt aj vadna RAM. Ten BIOS by som tiez updatol. Aj Intel Management Engine.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Řeči se vedou a počítač se ze spánku stále neprobouzí. :(
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    ROLAND: Bohužel nezabralo. Dism proběhl úspěšně, sfc /scannow už ne. Zítra ještě vyzkouším bootrec v recovery modu, ale vypadá to, že budu muset udělat clean install s formátováním. No třeba tam šoupnu ty jedenáctky, když už se mají představit zítra v 17:00...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    GIOMIKY: No tak moje začátky jsou někde 84?85? tehdejší gondole jako Magnavox Odyssey 2. Ale samo i Sinclera ZX spectrum znám a byl to první počítač na který jsem po škole chodil ke spolužákovi občas hrát, než jsem v 85? jsem začínal a dostali jsme C64, který fyzicky vlastním dodnes. (možná i ještě stále funguje a pokud ne tak vím o někom kdo by jej dokázal snad zprovoznit) Amiga to bohužel hodněkrát podělala, nicméně je to asi řekl bych jediná legenda, u které se stále pokouší fanoušci ji nějak oživit.

A ono stačí to pověstné šaškování o multitaskingu. :D

Tak ohledně monopolu to už tu bylo že? Koho že to Gates vytahoval z brindy aby nebyl ten mono? Byl to snad dokonce sám Apple?

Hele za mě nevidím problém ani v monopolu pokud by skutečně sloužil uživatelům a uživatele mohly mít nad ním "plnou kontrolu" a přehled co ten systém dělá ke spokojenosti a bezpečnosti a ne k těm věcem které mě serou. Nemluvě o tom že ten systém je za mě prostě po technické strukturální stránce nahovno udělaný. I když zrovna 3.11 a ani W95, 98 ale i ty ME nevadily. A po prvotní nenávisti jsem si zvykl i na XP a pak nakonec i na ty 7. Ale W10 to prostě už nedávám od začátku co se začaly objevovat první zmínky. Asi už jsem prostě jen moc starej a už i blbej sklerotik.

Na 3.11 jsem za pomocí programu částečně mohl ovládat i hlasem. Věděl si také kde co máš a na co nemáš šahat a co tak nějak můžeš a co nemůžeš. V kompu mám zvukovou kartu za 2 tisíce, kterou mi posraná aktualizace systému W10 znemožnila používat, a já prostě nemám už na to ty nervy zkoušet jestli už je to po dvou letech opravené a můžu tu zvukovku znovu použít. Tak jsem se přizpůsobil.

Za mě pořád ještě vidím možnost že by to zvrátit šlo, ale otázka je zda by to bylo proveditelné a povoleno. A bylo by na to potřeba pár miliard. (Vím jak by to šlo udělat a jsem si tím více než jist, ale tak nějak také jsem si asi i docela hodně jistý že pokud bych se o to pokusil, tak mě sestřelí jako papírového draka.)

To je jak s mobilama, já měl moc rád Windows Mobile 6.5. Líbilo se mi tam že jsem v základu měl vše co jsem to nejdůležitější potřeboval a sestavením uživatelsky mi to i sedělo nejlépe. Nemusel jsem krom nějaké té zábavy nic doinstalovávat, složitě hledat a zkoušet. Na Androidu neřešitelný problém. A tohle bohužel si myslím že čeká budoucí verze Windows.

Stejně jako je dnes pro mě nemožné sehnat použitelný a technicky správně řešený a vybalancovaný mobil s HW klávesnicí. Hlavně že se vymýšlí různé chujoviny a chujovské mega ceny.
    Stejně tak jako je problém sehnat mobil s inteligentním navržením fyzických kláves a full HW klávesnicí a zároveň aby tam nebylo i nějaké to vnitřní ale. Jako třeba u Xperie mk16.
    Byl bych i happy i za to co mám jen když by to mělo dvě fyzické vypínatelné klávesy na zvednutí a položení hovoru a ne abych musel šaškovat na dotykové obrazovce.

Tohle vypadá zajímavě, ale zase je to nedomyšlené jak konstrukčně tak asi i systémově. :/ A určitě to i bude stát klasika raketu. :/ https://planetcom.squarespace.com/device/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: 1.3 miliardy
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ROLAND: Jo, o amize jsem taky premyslel... bohuzel nejlepsi neznamena komercne nejuspesnejsi... ja zacinal na ZX Spectru a programy nahraval z kazety... dlouha cesta az sem...
    Ale je pravda, ze mit 1.3 milionu uzivatelu (pocitacu), kde skoro kazdy a jinou konfiguraci proste neni zvladnutelne pro nekoho, kdo ma omezen zdroje.
    Amiga Forever.
    Windows vyhoda, zkaza je v tom, ze je na nem postavenejch uz spoustu aplikaci, bez kterych by tahle civilizace nefungovala... tech dulezitych a kritickych systeu v Excelu... tuny citlivych dokumentu ve wordu... az vyjde Word na Linux a Windows vzda boj a prepne na Linux kernel, to bude potom problem, protoze bude 1 system, ktery nebude mit konkurenci a bude vladnout vsem.
    Uz ted je Windows v podstate monopol.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam