• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MICKK: Doufejme. Stačí že se mi stalo že jsem jednu co jsem měl uloženou instalační image nemohl nainstalovat. Takže další zdržení protože mi při instalaci systém místo instalace z flashdisku začal stahovat nový build, ale nějak nefungoval jak měl, měl jsem grafické glitche na pozadí plochy. (už jsem měl strach že je problém s VGA čipem) Takže jsem musel znovat stáhnout iso přepsat na flashdisk a udělat znovu čistou instalaci znova. Takže naštěstí VGA cajk a jenom nějaký šum při instalaci.
    Pak už to jelo. Jen mi pak samo nejela zvuková karta co jsem si asi rok před tím koupil, protože zrovna v té verzi 1903? se něco posralo. :D A i když kreative je taky na baterky, tak tady u toho jsem si nebyl jist jestli je to vina Creative a nebo MS.

    Drzej na to to zkusit je MS dost.
    MICKK
    MICKK --- ---
    ROLAND: maximálně tě začnou po posledním updatu buzerovat ať přejdeš na podporovaný systém, pokud máš starší verzi win10, tak se prostě jen neaktualizují
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Jo a taky jsem zvědav jak to bude s W10 když už teď máš různé životnosti jednotlivých buildů.
    Tak pokud mi HW vydrží tak jestli se dostanu do fáze kdy mi MS řekne že funkce této verze Windows vypršela, proveďte instalaci nové verze, jinak nebudete mít třeba přístup k Webu. A když najedeš tedy na aktualizaci na novější sytém třeba ty W11 tak ty ti napíšou váš HW nesplnuje požadavky. Tak konečná.
    Ale tenhle scénář si snad MS nedovolí?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: :)
    Jsem zvědav jak dlouho ti to objevování, experimentování a zkoušení novinek vydrží bavit. ;)
    "Cimrmane: Doma je doma, taky už by si se mohl usadit." :D
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: Tak tak. Jako u ME mi právě vadilo jen ta absence MSDOS. A že už jsem tak přestal zkoumat a zkoušet nebo začal být lenivý.

    No právě ta implementace kurvítek už teď vlastně běží na SW části. Jak easy řešení, navíc když je to i systémově podporováno. (Jsem zvědavý jaké jsou tam možnosti až nebo jestli se mi povede dát finální verzi hry do googleplay. Jako na 100% od jiných vývojářů vím že tam jde nastavit země ve kterých aplikace bude přístupná. A už tohle je prostě varování před cenzurou, kontrolou a omezováním.)
    Nebo když aplikace která ti na starší verzi androidu normálně fungovala, tak když si potřeboval udělat reset telefonu, tak si pak zjistitl že už si tu samou aplikaci na ten samý telefon nenainstaluješ, protože ti ji obchod ani neukáže ani nevyhledá jako by neexistovala. Jo nejefektivnější řešení, oproti staršímu kdy ti to aspon hlásilo že aplikace přestala být kompatibilní s tvým zařízením. Takže to asi vedlo k dost nasráním a tak to takhle upravili, že už to ani neuvídíš.

    Takže ano přesně jak píšeš, taky mě to sere když si koupíš něco smysluplného a jeden nebo jiný výrobce ti to zaříznou.

    Ostatně mě sere měsíční paušál. Se bojím kdy už mi nebudou fungovat Office 2010 na který jsem opravdu zvyklý a které za mě tak nějak jsou ještě použitelné. 2013 se mi nelíbi a ty 365 to už je katastrofa na entou. Tedy předně myslím uživatelské rozhraní. Funkčně je mi to asi šumák, jen jako už jen BFU nedělám z tím harakiry jako experti co to umí plně ovládat i s funkcemi a vím že nadávají pak i na nějaké funkce co už nejsou nebo jsou jinak.
    I když ty 365 pokud se nepletu tak snad jdou i používat i zdarma, ale jen jako online. A já fakt nemám zájem aby se mi MS štoural v tom co si píšu a dělám. Případně aby se k tomu pak mohly kdykoliv dostat někdo další, kdo prolomí ochranu. A pak mi dělal ten nebo ten tytyty tohle s tím dělat nebudeš a nebo zaplať jinak se k těm svým souborům co tam máš uložené nedostaneš. A nebo jak ti prostě za běhu mění původní podmínky se kterými si souhlasil, ale ty nové se ti nelíbí, ale když s nima nebudeš souhlasit tak se k těm svým uloženým datům nedostaneš. To mě taky sere.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SCHUNA:
    jenže nejsem konzerva a kdyby to šlo, tak W11 by mi už několik dnů bzučely na PC...

    Na tabletu si taky vždy dávám první betaverzi iPadOS, protože mě baví objevovat novinky. Je to spíše moje zábava.
    Samozřejmě znám i opačně laděné lidi co si drží W7 do poslední chvíle, stejně jako předtím tam měli XP.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND:
    Tak si mě připiš na seznam. Já byl s ME hodně spokojený. Proti Win 98 SE byly mnohem svižnější a neměl jsem s nimi žádný problém, ale jak řekl kamarád co tenkrét dělal nějakého ředitele IT, tak jsem patřil mezi 4 vyvolené co znal...

    Jinak chápu co myslíš, ale jsou to pro mě dvě rozdílné věci.

    1. implementace kurvítek a snižování kvality za účelem zkracování životního cyklu
    2. pokud mám štěstí a nebo jsem si koupil prémiovou kvalitu, tak nechci aby mě zařízli.

    Tedy pokud si kupuji shit a musím si co tři roky HW měnit, tak OK, zřejmě už TMP budu mít, pokud jsem si ale koupil něco lepšího, tak ať mi dají svatý pokoj :-).
    SCHUNA
    SCHUNA --- ---
    KOC256: Win 10 je supportovany skoro do konca 2025. Tak hadam tie stare by mohli dozit aj s tym.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: Tak on to nejen MS a i jiní zkouší samozřejmě už od nepaměti?
    Vzpomeneš si třeba na WinME? (který neměl už pod sebou DOS) Já kromě sebe neznám nikoho kdo by na ně nenadával.
    A já byl s nimi spokojený, měl je stabilní a nepadaly mě. Tedy já byl tehdy hlavně rád že sem se nemusel srát s nastavováním sítě, to udělali ME samo. Ale chápu že asi v korpu nebo ve firmách to asi mohl být problém, pokud tam Windows nasral něco jiného a IT se musel s tím srát a nuceně tam nastavovat něco jiného.
    I když nevím jestli ty ME dělali něco ala ve stylu co dělají třeba ty W10 jak ti cpou nechtěné aktualizace a mění bez tvého vědomí ovladače, nebo měnily. Jako teď jsem taky našel jako volitelné nainstalovat nějakou verzi ovladačů pro AMD. Nebo případně ti po upgradu odstraní programy co si měl nainstalované. To si pamatuji že bylo mé první mega nasrání když jsem prvně na zkoušku udělal upgrade z W7 na W10. A tak jsem se na nějakou dobu na W10 vysral a běžel na W7 něž mě MS donutil že zaříznul aktualizace když jsem si pořídil Ryzena.

    Jako z technického a výkonostního hlediska, není problém aby ty počítače měli 10 letý životnostní cyklus aby si mohl spokojeně naplno fungovat. Ale to by pak nebyl bussines. Již nějakou dobu vnímám snahy, že se začíná pomalu lámat i ta 5 letá hranice a začíná se to špekulovat jak to udělat aby si lidi museli kupovat nový HW co 2-3 roky.
    Ostatně i HW s 5+ letou zárukou se potichu vytratil. Alespoň z polí pro běžné uživatele.
    Stejně tak jako snahy zkracování z 3 leté na 2 letou.
    Ale snaha o minimalizování záruk nebo omezení či ukončení užitnosti se děje celkově nejen u počítačů.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LOPIK:
    souhlasím, ale vždy můžeš říct od nynějška. Což tuším je někdy od 2016. Ale na dožití těch starých mohli počkat ne?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KOC256: Ono jde o to, že u desktopů se nepočítá moc s tím, že ti ho někdo fyzicky odnese nebo ti tam bude strkat disky, ale to že se kvůli tomu ušetřilo před lety dvacet korun za TPM chip, není důvod proč by kvůli tomu měl ustrnout operační systém..
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LOPIK:
    Jasně, Apple to taky nařídil. Ale nikoho nebuzeroval, že to nemá ve starém stroji (jo trochu to je něco jiného). Tedy bych to vynucoval od nových PC, ale ne u starých a výkonných.

    A ano, pokud chceš specifický UC v rámci PC, tak by to měl vynucovat ten konkrétní UC a ne instalace OS.

    Prostě si myslím, že to šlo vymyslet lépe.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KOC256: To nadávání na ty TPM chipy mi přijde trochu nespravedlivý. Jestli chtějí ten systém někam posunout (a jakože zrovna v oblasti zabezpeční nebo identifikace uživatele opravdu je kam - certifikáty nebo kvalifikovaný podpisy jsou v současný podobě uživatelsky naprosto nepoužitelný a je to věc, co by se měla vyřešit. Přece jen v roce 2021 si elektronickou komunikaci představuju jinak, že si co rok budu chodit na poštu pro certifikát, pak se budu třikrát někam registrovat a pak si zavolám ještě ajťáka, co to rozchodí, abych se mohl podepsat), tak je ten TPM asi opravdu nutný.
    MICKK
    MICKK --- ---
    LOPIK: hlavně ho má každý mobil, tak je asi hloupost to nemít na desktopu
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ROLAND:
    Jo rozumím. Ale v tomto pojetí mě nyní spíše nasral MS s WIN 11, kde odřízl spousty výkonných strojů. Sice už couvá, ale jen to že to zkusil vnímám jako problém...

    To že si do 8 roků starého stroje koupím RAM, kterou nepotřebuji, jinak řečeno 8 let starý stroj je pořád na výsluní mi jako žádná buzerace nepřijde...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Je to teda hodně dole - za stovku, nebo dokonce za padesát kč už se snad nemůže vyplatit ani ajťákům, co odlepujou samolepky z firemních počítačů..
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    MICKK: kde?
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    KOC256: Však ano, já jsem jen narážel na to že paměti jsou levné tak proč bych si nekoupil víc. ;)

    Což je samozřejmě logické a rozumné když můžu a chci tak je to dobré využít. Ale pak je tu taková ta neviditelná konsekvence, která pravděpodobně dříve nebo později nastane a ke které tou koupí přispěji a to že pak už nebude stačit ani těch 16GB na pohodlnou práci a budeš muset přikoupit více ram a nebo rovnou nový stroj. ;) Takže takový ten klasický začarovaný systémový kolotoč ze kterého tak nějak nejde vystoupit. (tedy jde, ale je to řehole a většina z nás z důvodu pohodlí prostě nevystoupí a vozí se dál nasraná na kolotoči na kterém se vozit nechce. ;) A proč se čas od času objevují odpadlíci. Jako třeba ti co se rozhodli třeba žít jako poustevníci v lese apod. Jako pro mě tahle představa myšlenky, jako že bych zahodil počítač a odříznul se je šílená. A tak nějak si říkám že to má co dočinění s nějakou mou závyslostí. Však už jsem několikrát v životě přemýšlel jak bych se zbavil mobilu a byl bez mobilu. Takové dnešní real sci-fi. :)

    Jestli mi rozumíš co jsem tím chtěl vyjádřit. ;)
    MICKK
    MICKK --- ---
    PRDELOID: i u nás koupíš windows 10 klíč za 100
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam