• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ROLAND: s obojim jsem se potkal a bylo to uz na W7 a vzdy slo o falesnej poplach a nebo (v prvnim pripade) o dlouho neaktualizovanou verzi ccleaneru... ve druhem pripade slo o felesnej poplach heuristiky antiviru a spis slo o ty pri instalaci nabizene dodatecne aplikace jako je web browser Chrome, co se defenderu nelibilo... tohle uz dlouho nedela, asi si to piriform s MS navzajem vyrikali...
    ale ty registry ccleanerem, ne to nedelej!!! to nedoporucuji tem kdo nevedi co presne delaji, a i tak pak jedine predtim zalohovat reg soubor aby se to dalo vratit! ...
    kazdopadne: LOPIK: ma pravdu vybodni se na to, ale stejne tak se vybodni na nejake vymazavani Cortrany podle nejakych webovych navodu. On totiz ten MS store muze pak dost chybet pri jinejch sluzbach, dokonce pak muze zacit zlobit i Update systemu Win, pokud to nekorektne odstranis ... nech to kdyztak na nejakeho profika ve tvem okoli ...to je vzdy rada nad zlato.. :))

    ja vzdy tak nejak automaticky predpokladam, ze se tady bavim s kolegou profikem a ty nebezpecne varianty ze kazdej z nas zna... a to je evidentne chyba... za to sorry :O))
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    On tak nějak funguje, ale občas něco posere.. Mazat MS aplikace je zrádný v tom, že nevíš na co je to vázaný, navíc ti to tam update může chtít vždycky nacpat znovu a když budeš mít šikovně promazaný registry, tak se to může taky pěkně sesypat - ať update, tak jakákoliv jiná funkce. A že máš z milionu klíčů v registru tři, co se zdají navíc - čemu to vlastně vadí? Co jsem koukal naposled tak mám v počítači cca 600 000 souborů, většina jsou v adresáři Windows - mazat z toho po jednom něco.. nevím..
    Dneska už fakt nejsou doby win 3.11, kdy jsi měl šanci vědět, co tam k čemu je, nebo nějak kontrolovat, jak se to bude chovat s prvním updatem.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    FERRYH: Oni piší že je W10 kompatibilní, ale i že mohou dělat nějaké problémy.
    https://support.piriform.com/hc/en-us/articles/115000184428-Windows-10-Compatibility-Issues
    Ale z více zdrojů jsem četl že na čištění registů W10 se spíše fakt nedoporučuje.
    I když dost lidí píše že jej i na registry používají.
    Já si tím úplně jist nejsem a raději to u W10 neriskuji. Poté co mi Defender začal hlásit tohle:
    https://www.microsoft.com/en-us/wdsi/threats/malware-encyclopedia-description?Name=PUA%3AWin32%2FCCleaner&ThreatID=277099
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    LOPIK: mozna mas pravdu ... ja ccleaner pouzivam uz mozna desetileti a i kdyz jsem profik-ajtak systemak a i tak nechavam vzdy zalohovat registr, nez odsouhlasim nejake smazani registr keys...
    i kdyz zrovna to odinstalovani apps MS mi prijde naprosto bezpecne... stejne to ten ccleaner jen unhide a pouziva naprosto korektni odistalovaci rutiny a system windowsu...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    FERRYH: Tohle není dobrá rada.. Roland je splašenej. Člověku co nemá data, tak začne vypínat Cortanu přes powershell tohle nemužeš ani naznačovat. Navíc CCcleaner je celkově nástroj chaosu, pak ty kompu vypadají jak tenhle bordel..

    Jak tu někdo psal - tohle PC chce začít od znova - tzn nechat tam jen jeden disk, zapnout UEFI, nabootovat z flašky, nainstalovat systém, nic nevymýšlet , pak začít připojovat disky (nejlíp rovnou zformátovat), nic nevymýšlet, pak s tím chvíli dělat, po měsíci si začít hrát s Cortanou a nikdy nepouštět CC cleaner.. Nejlíp by bylo i zapomenou admin heslo, když to čtu..
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ROLAND: pokud bys nasel ty zdroje, na to ze ccleaner ma problem na odinstall a registry atd., tak bych to uvital...
    ja o nicem nevim...
    a na W10 bezne pouzivam a nikdy zadnej problem... uz leta ... pravda - pouzivam vyhradne Free verze ...
    U tech PRO je par funkci co se mi take nezda: treba vyhledavani a aktualizace driveru ... tyhle veci dokazou vzdy pekne dojebat system...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    FERRYH: Jo Ccleaner byl můj oblíbený, ale bohužel, pro W10 co jsem různě četl se nedoporučuje a už vůbec něco s registry. Takže ten jsem naposedy používal s W7. A já bych si to už nelajsnul u W10.

    One drive je pěkná veš, a o to horší že pokud si ho nehlídáš, tak jak se dějí aktualizace tak se něco zapne a i dovolí si nějaká data do toho cloudu uložit. I když ho mám teď zase ve stavu jako odhlášený.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    GURBON: A díky ti, za to navedení na vypnutí.

    To jo chladná hlava je základ. Jen jsem už dlouhodobě zase v enormním stresu a presu a jak stárnu i víc zmatkuju a víc zapomínám a nedokážu si vzpomenout a tak i více chybuji. Cítím a sleduji jak se pomaličku sunu z člověka co si uměl poradit se vším co potřeboval sám a uměl poradit i ostatním do role BFU. Nemluvě o nějakém tom silnén stresovém a depresivním syndromu a vyhoření.

    Bohužel nemohu souhlasit, že ty časy nutné čisté instalace jsou pryč. Jako ano délka nucené instalace se prodloužila. Ale záleží jak moc experimentuješ, kam lezeš a co s tím systémem děláš. Ale ten systém prostě není dělaný na instalaci a odinstalaci desítek až stovek aplikací, které po sobě nechávají různé změny. Do logu chyb už se raději ani nedívám, jen když se mi zdá že se něco děje. Za mě tedy i ty aktualizce Windows dokáží zmrvit kde co. Třeba že nemůžu používat zvukovou kartu, protože Windows hází problém na Creative a Creative zase na Windows. Možná že to za těch x let už opravily, netuším, já to vzdal sledovat a zjištovat po 2 letech, když to stále nešlo ani v dalším novém buildu.
    Windows 10 version 1903 intentionally stopped my Sound Blaster Audigy FX sound card from functioning - Microsoft Community Hub
    https://techcommunity.microsoft.com/t5/windows-deployment/windows-10-version-1903-intentionally-stopped-my-sound-blaster/m-p/1621943

    Ale zatím jsem nepřekročil délku instalace Windows 10 více jak max těch cca 20+/- měsíců co jsem měl teď a to jen protože jsem to oddaloval. I když u XP jsem občas byl nucený čistě instalovat i 3x do roka a obvyklá životnost 7-10 měsíců. Ale tak s ghostem to byla pohoda místo až necelých dvou dnů instalací a nastavování jen 2-4 hodinky práce.
    I když vím o lidech co jim systém vydržel fungovat i po celou dobu životnosti počítače. To mě se s Windows za celých těch 27 let od Windows 3.11 nikdy nepovedlo.

    A jelikož mám malý ten nvme tak prostě se snažím šetřit místo a vše co nepotřebuji a vím že nikdy nebudu potřebovat se z Windows snažím dostat pryč. Už teĎ má moje čistá instalace 31GB. A obvykle se dostávám někam na 60-80GB s tím co po různu používám.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ROLAND: zkus Cccleaner ... i ta free verze si ve w10 s tim poradila naprosto bez problemu, odinstaluje vse co chces, jen tim, ze unhide i tyhle apps MS s moznosti odinstalovat je, i tam kde to MS normalne skryva a tvari se ze to odinstalovat nelze ... u W11 nevim, ale myslim ze to bude stejne...
    "One drive" bude slozitejsi... na to jsem si musel najit par dost drsnych postupu, nez jsem to opravdu vymazal ... on se totiz pekne zradne skryva i potom co jej zdanlive korektne odinstalujes.. ...
    GURBON
    GURBON --- ---
    ROLAND: Chce to k tomu trochu pristupovat s chladnou hlavou. Panylek s kurzama a pocasim v pohode vypnes pres pravou mys na taskbar/novinky a zajmy. Blbiny typu cortana, disney a candy crush sice mozna iritujou, ale realne ti nic neudelaj. Ty win10 ze kterejch ti pisu jsem instaloval po nakupu tohodle letityho HW a ( 4+ let) a nikdy nebyl duvod to reinstalovat, max nekde neco umravnit. Doby kdy clovek instaloval kazdej rok system znovu uz jsou davno tatam...
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    GURBON: Ano už u W7 byl tenhle problém, jen jsem zapoměl na to odpojení všech disků.
    Možná že, jsem udělal chybu, že jsem nedával formátování toho disku nejdřív a jen odstranil oddíl.
    Ale možná že tehdy dřív mi ani to nepomohlo a stejně boot nacpal na některý z HDD?
    Teď už to vypadá jak má.
    Při instalaci přidaly 3 obchodní nabídky, v nabídce start stále zůstala Cortana co se v ČR nedá používat, dále v nabídce start přibylo pár sraček včetně SS CHINA Disney+ kanál za výpalné. One Drive je zase o chlup vlezlejší a otravnější.
    A teď najít jak se zbavit i toho počasí a zpráviček nebo to přesunout nebo nevím něco s tím udělat, snad se mi povede něco vygooglit. Strašně důležité pro mě vidět kruz CNY/USD, počasí. Možná pokud bych žil někde v podzemí nějakého atomového krytu a neměl přístup k oknu. heh.
    Fakt zlaté časy W95,98 a XP, kdy mi přišlo že to co instaluji mám více pod kontrolou než dnes. Sice existuje taková utilita co umí toho dost vypnout několik desítek položek, ale nerad bych vypnul něco co nemám a neskončil pak jako známý co i umí programovat a nějak se dotoho moc zamotal a nemohl se pak dostat ani na net.
    A také stále zbývá otázka co to neudržení stisknutého tlačítka. Protože fakt se mi nechce věřit že by se porouchaly naráz 3 různé myši.

    Ale díky moc za to upozornění s tím systémovým oddílem. Fakt si už nepamatuji jestli jsem to před těmi 20 měsící měl odpojené nebo už tak blbě nainstalované.
    Takže další nucená čistá instalace bude 14.května 2024, dle life cycle.

    GURBON
    GURBON --- ---
    ROLAND: Myslim, ze kdyby jsi to chtel udelat uplne ciste, musel bys dostat ten zavadec z disku 0. Realne by ale melo stacit, kdyz u instalace nebude zapojenej. Jinak tuhle hitparadu tam mas asi uz z drivejska. Co si pamatuju, tak tohle s oblibou delaly jeste w7 a driv.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    No tak jdu odpojit HDD a znovu instalovat. Jinak prostě nikde ani na netu nevidím jak jinak Windows donutit aby to vše nacpal jen na jeden disk.
    Díky za informace.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    FERRYH:
    PES:
    Bios i instalátor ten nvme vidí normálně a Boot mám nastavený jen na nwme a DVD mechaniku. (Problémy jsem měl dřív jen u W7 kde jsem to musel řešit pomocí dodatečného pomocného programu ASUS EZ Installer. ) A jen jsem dával pak ručně že chci boot s USB disku.
    A při výběru disku kam instalovat nebo jak instalovat nevidím možnost aby se to nacpalo jen na ten jeden disk. A zkouším i hledat nějaké návody i s obrázky a nic. A buď mají jen jeden disk a nebo to vůbec neřeší.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    GURBON: Máš pravdu, fakt že jo fakt se ten prevít nacpal i na ten Disk0.
    Tak teĎ nevím a nepamatuji se jak ty W10 nacpat vše jen na to nvme. Vím že jsem s tím nějak bojoval i u W7 a řešil jsem to nakonec že jsem nejdřív všechny ostatní disky fyzicky odpojil, jinak se mi to nepovedlo dostat aby to vše bylo jen na jednom disku.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ROLAND: uz ti radil PES:
    to s tim biosem trosku pomuze ... i kdyz ne 100% - ty UEFI maji nekdy svou hlavu... a Windows si v nich taky delaji co chteji, ale urcite to zdibec pomuze...
    V biosu proste nastav priority jak ma bootovat disk a osatni vyrad z bootovani ... to trosku (snad) pomuze... nez se ti bios vyrezetuje do defaultniho stavu, coz take rad bios UEFI dela... :)))
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    FERRYH: Ano díky jdu na to.
    Jen je to opruz pořád to po každé instalaci Windows přenastavovat. A že už nelze používat ani Ghosta systému, protože aktualizace a omezená životnost buildů. Bylo to tehdy pro mě hodně nepříjemné překvápko, udělat obnovu image systému a zjistit že mám starý build a musím stáhnout nový, že tenhle build spustit už nepůjde. Takže jsem musel dělat tehdy instalaci na dvakrát abych ten systémový disk neměl zbytečně zaplevelený dvěma systémy.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    GURBON: No to že je ten disk 0 systémový hlásilo ještě před instalací.
    Ale dík zkusím ten disk fyzicky odpojit. A jestli to nenabotuje tak to bude veselé. Ale jako při té instalaci jsem tam nikde neviděl možnost volby. Jen jsem si označil disk na který chci instalovat.

    Jdu na to a pak bych se prosím ozval ještě z dotazem k Windows, přibily nějaké věci co nechci a nebo jinak. Cortanu jak to tak vypadá jsem přes power shel vykopnul. Doufám.
    Dysney+ kanál snad stačilo že jsem odinstaloval a že je to ok taky.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    disk se jemnem alfa je ten cos mel jako datovej a co nevidis?
    pak je jednoduche reseni...
    u toho Samsung1T zrus (jako ze nema pismeno - az do prirazeni pismena ho pak neuvidis...) nebo primo predelej pismenko na jine nez D: pak si prirad pismenko Dna ten alfa a je to...
    GURBON
    GURBON --- ---
    ROLAND: Takze se ti stalo to, ze zavadec mas na disku 0 kdezto system mas na disku 4. To neni nic moc. Ze mam pravdu si overis tim, ze disk 0 odpojis a nemelo by ti to nabootovat. Spravne by to v tvym pripade ( MBR) melo vypadat nejak takhle:

    To zatim nutne neznamena, ze to zdemolovalo data.
    Doporucoval bych odpojit vsechny disky krom toho, kde chces widle a pak to nainstalovat znovu.
    Pri ty prilezitosti bych si prepnul bios z legacy na Uefi aby se mi to nainstalovalo v GPT misto MBR - neni to ale nutny a jde to udelat i nasledne.
    S pismenkama muzes zonglovat jak chces - kdyz chces neco na D, tak co je na D dej na neco jinyho a pak mas D volny. Semtam se windowsum nechce tak staci pouzit nejakej partition manager, ale obvykle to neni potreba.
    Jak to dopadne s mysima jsem celkem zvedav :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam