• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    BAT
    BAT --- ---
    JIMX: Jo, to je docela presny, jen jsi prehodil slova "rozesere" a "opravi" :-D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KOZZINA: Zbaveni se bloatware je stav ktery umoznuje 10, 11 pouzivat vcelku komfortne a ten system je nejak pouzitelny. Ano to nastaveni je rozesrane na 3 mistech namisto 1 oproti treba win7, ale da se s tim zit. Osobne stale nejpovedenejsi WIN povazuju WIN7 a ty na ktere nejradeji vzpominam jsou WIN NT4 workstation SP4/SP5.

    A tenhle stav kdy po startu systemu WIN11 bezi treba jen 80 procesu a ne 140 je potencialne po najakem update ztracen. Bylo to tak ve WIN10, ted ve WIN11 na to osobne nemam dlouhodobou zkusenost, ale je to referenovane z ruznych diskuzich.

    Nejde ale jen o bloatware MS. Bloatware jsou i ruzne procesy napr. od Adobe na pozadi, nebo DellCommandUpdate (400 MB udpate aby ti fungoval touchpad). Prikladu je vice, ale da se to poresit. Neco pres sandbox, hyper-V, neco pres Docker, nebo postupy kdy aplikace po ruznych zasazich funguje jako portable a neni prorostla do systemu.

    Za nejvetsi problem povazuju settings a pak tedy zejmena nepredikovatelnost. Pr. Zkuste ted bez googlu rychle dohledat v nativnim WIN11 nastavani, aby notebook zobrazoval i volbu "rezim hibernace". Doklikat v nastaveni, ne dohledat pomoci help ci dokumentace. To ze ta volba je takhle utopena je spatne rozlozeni konfiguracnich prvku.

    Je to po tech desitkach let vyvoje SW prohra - prohra pro uzivatele, prohra pro vyvoj SW, prohra pro integraci, prohra pro prumyslove pouziti, prohra predikovatelnost chovani, automatizaci, prohra pro moznost pouzivat PC jako nastroj na ktery se muzes spolehnout a utilizovat ho jako neco co ti pomaha. Neni to zadna boomerina, to co kritizuju na SW ted je to stejne co jsem na nem kritizoval pred 25 lety - je to stav kdy SW se dela proti lidem, jako konzole zajistujici zamerne prikurvenou funkcionalitu a ergonomiii a OS fungujici jako marketingovy kanal.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Prostě BAT si dobrovolně rozesere systém a pak je nasranej, že mu ho MŠ po updatu opraví ... :-)))
    BAT
    BAT --- ---
    IMOLOL: Par serveru mam, ale nikde jsem nepsal ze mam nejakou "produkci" jak sis ty nesmyslne vyvodil.
    Bavit se muzeme, ale asi to nema smysl - data jsem ti tady napsal, ale zda se ze jsi typ cloveka, pro ktereho nebude nic dostatecny pokud se to neshoduje s jeho prosazovanym nazorem.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Vždyť to BAT jasně píše - povypíná služby + přepíše nějaký registry - jestli to berou v MS jako integrální součást systému a nevypne to korektně (pokud to vůbec jde), tak mu to po update skočí zase zpátky.
    Viz ty marný snahy o mazání Edge co se tu řešili včera, co je to v každým "chytrým" návodu jak osekat windows a přitom je to předem odsouzený k neúspěchu.

    Ne že by teda neuměli updatama něco rozesrat, ale skoro vždycky jsou buď nějaký legacy věci nebo surpise tweaker face
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    BAT: dost dobře se bavit nemůžem, když k těm svej tvrzením nemáš žádný data. Že spravuješ nějaký servery jsem vyvodil z těch tvých windows update horror stories, nebo to mám chápat tak že se ti tohle všechno děje na tvým PC doma?
    BAT
    BAT --- ---
    IMOLOL: Proc se me na to ptas? To ja prece nemuzu vedet, sam musis vedet s kym se chces nebo nechces bavit a proc.
    A jestli jsi tim "nekym, kdo pouziva hosts file v produkci" myslel me, tak to jsi si me asi s nekym spletl - ja zadnou "produkci" nemam.
    A co tvrdim je pravda, o tom se vubec nema smysl hadat jak decka na piskovisti.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    BAT: proč bychom se měli bavit s někým, kdo používá hosts file v produkci, he? A to co tvrdíš, prostě není pravda.
    BAT
    BAT --- ---
    KOZZINA: Hele, temer po kazdym updatu (rozumis slovu temer?) se mi rozeserou nejruznejsi nastaveni - nekdy je to treba prepsany hosts file, nekdy to prepise nejake nastaveni registru, zmeni nastaveni sluzeb (neco vypnu, a po updatu je to najednou zase zapnuty), atp.
    Takze kdyz jsem psal, ze "ODHADEM kazdej treti update" neco rozesere, tak jsem byl jeste hodne hodnej.
    Ale to bys asi musel s tema Windows fakt neco delat, abys na takovy situace narazil.

    A mimochodem, zmeny v UI nejsou zadna nezanedbatelna malickost.
    Spoustu lidi to pravem sere, a kazdej rozumnej vyvojar nebo UI designer co za neco stoji to zna.
    Fakt, ze neco takovyho takhle zlehcujes mi rika hodne o te tvoji "praxi", ale klidne se dal smej.
    KOZZINA
    KOZZINA --- ---
    BAT: A nebo lzes ty ... kazdej treti update fakt nic nerozbije, tydle obecny blaboly sou lidem s praxi leda k smichu ;) Radsi reste zakulaceni oken ve Windows, nebo jinou krivdu, kterou vam MS privodil ...
    BAT
    BAT --- ---
    IMOLOL: Jestli jsi chtel slyset o zkusenostech nekoho jinyho, tak se musis zeptat toho nekoho jinyho.
    Pokud jsi se nekdy setkal s Windows, tak ses musel setkat s temi "manyry" co popisuju, tim spis pokud spravujes 3000 serveru - pokud nevis o cem mluvim, tak bud lzes (a nechapu proc), nebo bys musel byt neuveritelne spatny spravce, abysis toho nevsiml.

    Ten "zbytecny balast" je z velke casti pro vetsinu uzivatelu skutecne zbytecny balast.
    V rychlosti jsem ti to secetl a veci patrici Windows/MS zabiraji na mem systemovem disku 30.5 GB - to jsou jen veci patrici k systemu, a veci vnucene MS, nejsou v tom zadne z mnou nainstalovanych programu, ani moje data, ani temp, ani pagefile.
    (a to jsem z Widnows vymazal a odinstaloval co se dalo! A ted koukam, ze se mi tam zase nasral zpatky ten Edge)
    Odectu 3 GB, coz bude bordel z par poslednich updatu (coz by mimochodem mohlo byt 10x mene, pokud by se opet stahovalo jen to potrebne).
    Vazne chces tvrdit, ze tech 27.5 GB potrebuju???
    1.8 GB z toho je zrovna Edge, kterej nepouzivam!
    Dalsich 2.5 GB z toho jsou drivery, ktere na tom kompu NIKDY nebudou potreba.

    A z tech zbyvajicich 23.2 GB je pouzivano mene nez 1175 MB!
    Jak jsem k tomu cislu dosel? to je celkova pamet narokovana vsemi bezicimi procesy (bez firefoxu), a mimochodem i to je stale vic nez kolik ten kod/data zabiraji na disku, protoze tady v tom jsou pochopitelne i lecjaka runtime data.

    Proc mam na disku vic nez desetkrat tolik bordelu?
    Ale treba mi tu kouzelnou "strukturu" vysvetlis, ja se opravdu rad dozvim v cem se tak strasne pletu.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    C_O_P: finguje ze funguje? ty jsi asi nikdy zadny datacentrum nikdy nevidel vid? o moniutoringu nejspis moc nevis...
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    C_O_P: BSOD neviděl nikdo několik let, co kdybys zase zalez odkud si vylez a věnoval se svýmu Unreal enginu.
    C_O_P
    C_O_P --- ---
    IMOLOL: A kolik z těch 3000 serverů finguje že funguje? Kolik máte denně BSOD? A nebuď slušnej, řekni jména. Se ti na tu tvoji bezpečnost podívám zvenku.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    BAT: hm, dej mi list toho co ti každej třetí update rozesral pls, protože tohle je diametrálně jiná zkušenost než mám já a to patchujem přes 3000 serverů s Windows (různý verze).

    S přístupem a manýry co píšeš jsem se taky nesetkal, žeby tvůj subjektivní dojem?

    všechen ten "zbytečnej balast" má nějakej funkci a ty bys jako první pištěl, kdyby ti něco nefungovalo out of the box a musel jsi instalovat služby

    na disku je struktura, že jí nerozumíš z ní nedělá bordel

    a tak dál a tak dál, je subjektivní hodnotcení bez zdrojů nebo aspoň blbejch screenshotů. Takovouhle přednášku si moh odpustit, nemá to žádnou hodnotu.
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    MAWERICK: S tím UI si pamatuju, jak jsem kdysi kecal s kámošem a ten mi řekl: "Ty vole, tomu neuvěříš, ale oni nasrali to debilní Metro do Windows Server 2012!"
    Mno, aspoň jsme se od srdce zasmáli :D
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    BAT:
    ja ted budu delat trochu dablova advokata :)
    ve vtsine veci mas pravdu, ale
    koukas na to z pohledu administratora...

    ve skutecnosti BFU fakt nevi co chce :) a je lepsi kdyz je too nejak nastaveny na OS levelu. Takovej ChromeOS nebo MacOS jsoou "zavreny uplne"...
    To ze jsou widle zranitelny je mimoo jine dany jejich rozsirenosti... Jina OS (krome androidu) nemaji takovej podil na trhu takze delt na ne malicios SW se proste nevyplati.

    a jak tu spravne poznamenal LOVE_DALI: ... od te doby co existuje PS prakticky neni nic co by jsi ted system neprinutil udelat :)

    a to UI je priserny :D kdyby do toho blbouni prestali vrtat kazdou novoou verzi tak by se vsichni oddechli. Uz se nemuzu dockat Serveru2025 s UIckem W11 :D

    abych si taky postezoval tak me sere multikoisk mode a nastaveni povolenych polozek v exploreru... muze mi nekdo vysvetlit proc jediny tri moznosti jsou zakazat vsechno, povol;it vsechno anebo povpolit "Dowloads" ale jenom "Dowloads"? :D to je vazne na palici...
    PES
    PES --- ---
    LOVE_DALI: teď dostanou ve Win i sudo ;-)
    BAT
    BAT --- ---
    LOVE_DALI: Jo, to je trefne.

    Mimochodem, pokud nekdo potrebuje priklad neceho na co moc nenadavam, tak to by byl powershell. Neni perfektni, ale jsem za nej strasne moc rad.
    Takze vidite? nejsem jen zaslepenej hater, dokazu MS i pochvalit, kdyz je za co :)
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    BAT: Krásně shrnuto.
    Já si často vzpomenu na 00's když jsem začínal s linuxem.
    Windosáci be like: "Hehe, linux. Voe příkazovej řádek...."
    Dneska, když se něco posere, tak "Otevřeme Powershell.." :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam