• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Ať nemelu naprázdno (už to na W11 moc nefunguje...)
    Blackbox for windows
    blackbox for windows
    http://bb4win.sourceforge.net/
    PES
    PES --- ---
    IMOLOL: To je problém OS a jeho lokalizace (že neumí hledat kromě lokalizace i terminologii z primárního jazyka informatiky - tedy v EN)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    DRAGON: Tohle a podobné člověka baví do druhého přechodu na novou verzi. (Typicky Windows 98 na Windows 2000) byl, kvůli dropu DOSu docela pain in the ass.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    PES: tyvole, to ale není můj problém, ani problém OS. Jestli si dal do OS češtinu, je to tvoje chyba.
    PES
    PES --- ---
    IMOLOL: akorát pokud neznáš příslušný překlad v dané lokalizaci, tak jsi s tímhle dost v troubě...
    ...třeba CZ Win10 v tomhle místě na

    hybernate - 0 výsledků
    hyber - 0 výsledků
    hiber - 1 výsledek: Nastavení režimu hibernace u vzdálené plochy
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    PETER_PAN: našel jsem to natavení za 10 vteřin, whats the problem? Start - type "settings" - search "hybernate" - additional settings - choose what the power buttons do
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    PES: ja myslim ze to je stale stejne jak pro W10 tak pro 11
    How to Enable God Mode in Windows 11 or 10 | Tom's Hardware
    https://www.tomshardware.com/how-to/enable-god-mode-windows-11

    ja to tak mam na W10 a bylo to stejne i v W7, pokud si pamatuju dobre kus toho cisla :O)) ...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    zlatej Classic Start :)

    PES
    PES --- ---
    HUGH_BOYLAN: ve Win10 (a nejspíš to jde napříč systémy a verzemi) je nějaká ta "tajná" super složka, když se za jméno přidá za tečku CSLID nebo CLSID nebo jak se tomu říká Ovládacích panelů...

    Ve Win8 to bylo něco jako
    GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    PETER_PAN: Je považován za cheat fakt, že mám připnuté "staré" ovládací panely na hlavním panelu? Odtamtud je to (a ostatně i většina jiných podstatných nastavení) celkem v pohodě.

    Systém a zabezpečení - Možnosti napájení - Nastavení tlačítek napájení - (nesmyslný krok) Změnit nastavení, které nyní není k dispozici - Checkbox Přepnout do režimu hibernace
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    PETER_PAN: Takhle se na to nedá moc koukat - z toho vychází jediná chyba MS v tom, že tam nechali process explorer - těch procesů resp. vláken běží řádově víc, jen o nich nevíš a neserou tě ale to platí nejen pro windows, ale pro každej OS. Když si teď otevřu sledování prostředků, tak jen kernel jich má 280. Bloatware od třetích stran je samozřejmě problém, ale to je jen díky otevřenosti systému, to samý nastavení - jasně že na nějakým android boxu si budu myslet, že tam je pět nastavení celkem a dvacet když si "tajným" hmatem povolím vývojářskej režim, ale to neznamená, že by si to nešlo nakonfigurovat někde mimo, kam uživatele ale nechtějí pustit.

    Zrovna hibernace co sis vypral je dost maglajz, kde jde i o HW nebo nastavení biosu, režim hibernace ti to může ukazovat i nemusí podle toho na jakou stranu fouká vítr..

    Ty nastavení by v MS mohli vyřešit jednoduše - můžeš si to udělat i sám, dej delete *.msc a starý control panely tě tam zlobit nebudou, ale pak se všichni poserou, protože jaktože si nemůžu naklikat costum drivery na deset let starou myš..


    Všechno je to cena za otevřenost a za to, že ti na tom "nějak" běží i starý SW a HW.. Existuje i S mód, kde ti nejde instalovat mimo store a vlastně toho ani moc posrat, obvzášť když si vypneš admin účet, jak to taky někdo dodává, ale vůbec nikdo to na svůj stroj překvapivě nechce, i když je to přesně to po čem všichni tak pláčou.
    BAT
    BAT --- ---
    JIMX: Jo, to je docela presny, jen jsi prehodil slova "rozesere" a "opravi" :-D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KOZZINA: Zbaveni se bloatware je stav ktery umoznuje 10, 11 pouzivat vcelku komfortne a ten system je nejak pouzitelny. Ano to nastaveni je rozesrane na 3 mistech namisto 1 oproti treba win7, ale da se s tim zit. Osobne stale nejpovedenejsi WIN povazuju WIN7 a ty na ktere nejradeji vzpominam jsou WIN NT4 workstation SP4/SP5.

    A tenhle stav kdy po startu systemu WIN11 bezi treba jen 80 procesu a ne 140 je potencialne po najakem update ztracen. Bylo to tak ve WIN10, ted ve WIN11 na to osobne nemam dlouhodobou zkusenost, ale je to referenovane z ruznych diskuzich.

    Nejde ale jen o bloatware MS. Bloatware jsou i ruzne procesy napr. od Adobe na pozadi, nebo DellCommandUpdate (400 MB udpate aby ti fungoval touchpad). Prikladu je vice, ale da se to poresit. Neco pres sandbox, hyper-V, neco pres Docker, nebo postupy kdy aplikace po ruznych zasazich funguje jako portable a neni prorostla do systemu.

    Za nejvetsi problem povazuju settings a pak tedy zejmena nepredikovatelnost. Pr. Zkuste ted bez googlu rychle dohledat v nativnim WIN11 nastavani, aby notebook zobrazoval i volbu "rezim hibernace". Doklikat v nastaveni, ne dohledat pomoci help ci dokumentace. To ze ta volba je takhle utopena je spatne rozlozeni konfiguracnich prvku.

    Je to po tech desitkach let vyvoje SW prohra - prohra pro uzivatele, prohra pro vyvoj SW, prohra pro integraci, prohra pro prumyslove pouziti, prohra predikovatelnost chovani, automatizaci, prohra pro moznost pouzivat PC jako nastroj na ktery se muzes spolehnout a utilizovat ho jako neco co ti pomaha. Neni to zadna boomerina, to co kritizuju na SW ted je to stejne co jsem na nem kritizoval pred 25 lety - je to stav kdy SW se dela proti lidem, jako konzole zajistujici zamerne prikurvenou funkcionalitu a ergonomiii a OS fungujici jako marketingovy kanal.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Prostě BAT si dobrovolně rozesere systém a pak je nasranej, že mu ho MŠ po updatu opraví ... :-)))
    BAT
    BAT --- ---
    IMOLOL: Par serveru mam, ale nikde jsem nepsal ze mam nejakou "produkci" jak sis ty nesmyslne vyvodil.
    Bavit se muzeme, ale asi to nema smysl - data jsem ti tady napsal, ale zda se ze jsi typ cloveka, pro ktereho nebude nic dostatecny pokud se to neshoduje s jeho prosazovanym nazorem.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Vždyť to BAT jasně píše - povypíná služby + přepíše nějaký registry - jestli to berou v MS jako integrální součást systému a nevypne to korektně (pokud to vůbec jde), tak mu to po update skočí zase zpátky.
    Viz ty marný snahy o mazání Edge co se tu řešili včera, co je to v každým "chytrým" návodu jak osekat windows a přitom je to předem odsouzený k neúspěchu.

    Ne že by teda neuměli updatama něco rozesrat, ale skoro vždycky jsou buď nějaký legacy věci nebo surpise tweaker face
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    BAT: dost dobře se bavit nemůžem, když k těm svej tvrzením nemáš žádný data. Že spravuješ nějaký servery jsem vyvodil z těch tvých windows update horror stories, nebo to mám chápat tak že se ti tohle všechno děje na tvým PC doma?
    BAT
    BAT --- ---
    IMOLOL: Proc se me na to ptas? To ja prece nemuzu vedet, sam musis vedet s kym se chces nebo nechces bavit a proc.
    A jestli jsi tim "nekym, kdo pouziva hosts file v produkci" myslel me, tak to jsi si me asi s nekym spletl - ja zadnou "produkci" nemam.
    A co tvrdim je pravda, o tom se vubec nema smysl hadat jak decka na piskovisti.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    BAT: proč bychom se měli bavit s někým, kdo používá hosts file v produkci, he? A to co tvrdíš, prostě není pravda.
    BAT
    BAT --- ---
    KOZZINA: Hele, temer po kazdym updatu (rozumis slovu temer?) se mi rozeserou nejruznejsi nastaveni - nekdy je to treba prepsany hosts file, nekdy to prepise nejake nastaveni registru, zmeni nastaveni sluzeb (neco vypnu, a po updatu je to najednou zase zapnuty), atp.
    Takze kdyz jsem psal, ze "ODHADEM kazdej treti update" neco rozesere, tak jsem byl jeste hodne hodnej.
    Ale to bys asi musel s tema Windows fakt neco delat, abys na takovy situace narazil.

    A mimochodem, zmeny v UI nejsou zadna nezanedbatelna malickost.
    Spoustu lidi to pravem sere, a kazdej rozumnej vyvojar nebo UI designer co za neco stoji to zna.
    Fakt, ze neco takovyho takhle zlehcujes mi rika hodne o te tvoji "praxi", ale klidne se dal smej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam