• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PES: GIOMIKY: díky
    MARYO
    MARYO --- ---
    GIOMIKY: Do home jde snadno doinstalovat
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CYBERWOLF: Linux Subsystem On Windows
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Má smysl kupovat Windows 11 PRO? Umí to něco, co by mi u HOME verze mohlo chybět?
    MVEK
    MVEK --- ---
    PISTA1: Když nemáš disk přes SATA, ale redukci (toustovač) přes USB a SATA nemáš moc po ruce, může pro tebe být lepší nějaký indikátor, že to není ok. A tak se budu pořád opakovat, že nechápu, proč to už ve Win není (asi ne, když nikdo nepřišel s tím, že jo). Já vím, že floppy disketa a HDD je trochu něco jiného už kvůli existenci SMART. U diskety to fakt bylo jediné vodítko, že už na ni nespoléhat a brzy vyhodit, ale i tak.

Jinak teda super, tak si budu dávat jednou za čas kolečko připojení disků a kontroly, když už vím přesněji. I když různé zdroje moc o raw nemluví a řeší jen Current Value, a u mě je tedy asi ta poruchovost velmi malá, když mám akorát u 1 v raw 123, takže to Current Value ani neovlivnilo.

Aktuální HDDScan 4.1 mi tedy nefunguje dobře, tam to musím číst z XML, které mi vyplivně po kliknutí na SMART. V něm je to teda v hexa, ale tak to problém není.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    MVEK: tak tohle jsou věci který ti můžou být ukradený jediná hodnota co tě zajímá je RAW pokud tam není ve sledovanejch 0 máš problém.
    Jen sem teď napích jeden disk co jsem měnil.
    ať to nemusím vypisovat, problém je v ID 1, 7, 196 tam by měla být 0

MVEK
    MVEK --- ---
    PISTA1: Nn, nakonec koukám, že oba jsou na max hodnotě (200), jen u toho prvního mě zmátl threshold, že není 0, ale 140.
    Zatím to vypadá, že disk je prostě v pořádku.

Ale jinak přece zápis do každého sektoru musí dělat ten plný formát, tak proč sakra nemůže napsat i kolik jich nezverifikoval jako dřív v dosu:-(
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    MVEK: Jestli je Reallocated Sector count cokoliv jinýho než 0 tak projeď disk testem který projede všechny sektory a zkusí je zapsat a přečíst (já používám HDDscan) Pokud se ti realokovaný sektory nezvýší, používej disk jen tam kde ti nevadí že o data přijdeš. Ve chvíli kdy to stoupne, rovnou ho vyhoď.
    to samý platí pro Reallocated Event Count.
    GURBON
    GURBON --- ---
    MVEK: no matne si vybavuju, ze kdyz jsem tohle pred lety naposledy resil, pouzival jsem toto: https://hddscan.com/
    MVEK
    MVEK --- ---
    GURBON: Právě, že SMART je ok. I ty atributy jako Reallocated Sector count nebo i další se vůbec neblíží thresholdu, nebo jsou na původních 200. Vše je jako Good (z Samsung utility, ale snad ten SMART umí číst dobře, a Chat GPT to z csv potvrdil).
    Ale stejně už disk nebudu brát jako extra důvěryhodný, furt je to záloha do počtu, která může odchytit nějaký problém mimo standardní méně časté zálohování.

Ale furt jde i o tu původní otázku - jde ve Win zjistit ten počet vadných sektorů při formátování? Ať už tedy puštěné přes GUI, nebo z příkazového řádku. Dost mě fascinuje, že by na to byly W95 lepší...
    GURBON
    GURBON --- ---
    MVEK: Primárně bych zkontroloval SMART třeba Crystal Disk Info apkou a pak bych řešil co s tím dál - imho bude na vyhození.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Má AI pravdu a fakt, když udělám úplné formátování disku (W10) přes dialog, tak se nijak nedozvím, jestli byly nalezeny nějaké vadné sektory? V v cmd příkazu v dobách DOSu i později pod Win to bylo.

Řeším, jestli vyhodit HDD, nebo ještě ne, když slouží jen k operativním častým zálohám v rámci desktopu, ale při posledním zálohování mi tool zjistil, že nemůže načíst soubor inkrementální zálohy. Byl tam, ale když jsem ho kopíroval, zasekl se a pak došlo k chybě čtení. Pustil jsem kontrolu disku (líný řešit příkaz, takže přes vlastnosti disku a nástroje) a opravil nějaké záznamy, ale tohle se nevyřešilo.
    Tak jsem dal úplný formát přes noc a dozvěděl jsem se jen, že to doběhlo... Takže nemám představu, jestli tam těch vadných sektorů byla hromada, nebo pár, a jestli tedy disku dát ještě šanci na nějaké méně spolehlivé použití, nebo ne.
    JIMX
    JIMX --- ---
    PES: perex mi bohatě stačil, abych si udělal obrázek o zbytku článku ... zase nějakej hater, kterej by nejradši dodnes používal w95 ...
    PES
    PES --- ---
    Hehehe...
    λm ] øut @f mЧ m!nd?: Windows 12 se blíží. Necháme se (zase) opít rohlíkem?
    https://andrewz1986.blogspot.com/2024/04/windows-12-se-blizi-nechame-se-zase-opit-rohlikem.html
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    FERRYH: mohl sis vypustit vlastní sondu.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    PES: ja mam schovanou svou prvni desku AMD 286 https://cpu.f5soft.com/data/media/21/amd_286-16s.jpg
    (jen desku a prislusenstvi na ni - case jsem pouzil pozdeji na nejakej upgrade...)
    ...a priznam se, ze jsem to asi pred 5 lety ze zvedavosti rozchodil! bezely na tom prom DOSu dokonce i nejake rane Windowsy 3.x...
    a bylo to cela prekvapive svizne... :O)) ale nic moc se s tim nedalo uz delat... 16 bit SW uz je zatracene malo a blbe se shaneji...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    hlavne mi prijde uplne nerealny najit use case, pri kterym nechci pentium, ale radsi sahnu po 486, ta pravdepodobnost se podle me blizi nule :)
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: a tu Amiga 500 (původní klasická verze doplněná jen o nějakou RAM) tu zabalená leží také :-) Možná by ještě ty stovky DD 720kB disket 3.5" mohly být čitelné...
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: já ty 98SE a W2k mám de-facto už jen "pro strýčka Příhodu", kdyby u jednoho letitého klienta bylo potřeba předělat něco v jednom hodně specifickém SW napojeném na HW, kde se to s Emulací/Virtualizací nesnese...
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    PES: jeden z nich exploduje az to zapnes, ten druhej vydrzi dalsich dvacet let ;P

PES: hehe praveze me taky chytaj tydle retro zachvaty, tak te varuju ;)
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: ale jako zásadní je "PROČ?" (a to říkám jako někdo,kdo má stále funkční stroj s Windows 2000 a Windows 98SE ;-)))
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: hehehe, našel jsem 2 AT bedny i se zdroji ;-) jen vyčistit (pro jistotou) od prachu a pavouků...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam