• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    Vypnout Simple messaging service v domnění že to je něco na posílání SMS má ovšem styl :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    BAT: Tak to už se nedivím, že ti přestaly fungovat aktualizace (nebo úplně cokoli).
    V naprostý paranoie sis úplně kompletně rozhasil celej systém, a získal tím možná procento výkonu navíc. V době osmijádrových procesorů.

Takovýhle hovadiny jsem dělal před 10+ lety na Win 7.
    Dneska po instalaci (pravda, bezobslužný s předkonfigurovanýma věcma) akorát pustím O&O Shutup10, smažu pár věcí v task manageru, a dál to neřeším, protože bych se z toho posral, a jediný čeho bych dosáhnul, by bylo nefunkční nebo blbnoucí tohle, tamto nebo obojí.
    BAT
    BAT --- ---
    OCTOPUSS: Jo, Edge je potvora spinava... asi jedina vec na kterou nesaham a jen mu disabluju nejaky updatovaci tasky.

Jinak se ridim proste tim k cemu ty sluzby jsou, co z toho potrebuju a co ne, a coz toho ma jake zavislosti.
    Vsechno si nepamatuju, ale pokusim se...

• Nepouzivam BT, takze pochopitelne vypinam prakticky asi vsechno co s nim souvisi.
    • Stejne tak WIFI - Radio Management, atp. - nepouzivam, jedu pres kabel, tak k cemu to.
    • Nejaky sluzby souvisejisi s SSDP (zacina to na F...) - opet, nepotrebuju.
    • Trusted Installer, Windows Update, Update Orchestrator, Delivery Optimization, BITS, MS Store Install Service, AppX deplyment (nepamatuju si presny jmeno), a neco pro Edge updaty.
      Nic z tohohle nema smysl aby bezelo mimo chvile kdy JA chci neco instalovat, nebo pouzivat Windows Update, a pak si to pochopitelne zapnu.
    • Windows Push Notifikace - nepotrebuju, pryc s tim, vypnout.
    • Clipboard...neco - nechci, nepotrebuju, vypnout.
    • Touch Input? ...nepamatuju presne - proste neco pro tablety nebo touch screeny, me uplne k nicemu.
    • Sync..neco - One Sync? neco takoveho, opet- nepotrebuju, nepouzivam, nechci, pryc s tim.
    • Contact...neco, Data Access, Data Storage - sluzby pro spravu/synchronizaci/pristup ke kontaktum, kaledarnim datum apod., nepouzivam zadne tyto MS aplikace, na mem kompu nejsou zadne kontakty/kalendar/atp., vypnout.
    • Network Devices Auto Setup, nebo tak nejak - zbytecna sluzba, kdyz uz neco jednou za 2 roky pripojuju tak to udelam rucne, nepotrebuju aby to za me Windows delaly automaticky.
    • Program Compatibility Assistant - dalsi zbytecnost co jsem jeste nidky v zivote nepotreboval.
    • Server, Print Spooler - npotrebuju nic sdilet, nic tisknout, atp., vse uplne zbytecne.
    • Biometricka sluzba, Geolokace - nepotrebuju.
    • Windows Font Cache - nepotrebne.
    • App...readiness? - ja k nicemu nepotrebuju.
    • Nejaka sluzba na mereni protecenych dat, jako metered network... nepotrebuju
    • Network Broker - aby MS Store apky mohly dostava notifikace - pro me k nicemu
    • SysMain - prej ze ma zlepsovat vykon, LOL! kill it with fire!
    • Smart Screen - k nicemu, nepotrebuju, nechci, kill it with fire! (tady je potreba prevzit ownership exace a zakazat systemu a installeru spousteni a zapis, jinak se toho neda zbavit - ja to obvykle pro good measure nahrazuju jeste fake exacem, kterej nejde spustit ;))
    • UserOOBE broker - zbytecnost, ale podobne jako Smart Screen mi to windows taky porad chteji poustet, takze se to resi uplne stejne jako Smart Screren
    • Conversational Agent...neco - fuck Cortana, npotrebuju, nechci, zbytecne
    • GameBar a nejaky Game Broadcast/Recording ??? - k nicemu.
    • Nejaka messaging sluzba pro posilani SMS

Je toho trochu vic, ale presneji to ted dohromady nedam.
    A ted mi doslo, ze jsem ten seznam mohl jet podle sluzeb co jsou na kompu u kteryho ted sedim, LOL.
    Tak pardon, ale uz ty nazvy opravovat nebudu :-)

Vetsina je disablovana, jen par vyjimek jsou jen na Manual (par veci co je potreba na VPN, ktery obcas potrebuju).
    A jak uz jsem psal, kdyz potrebuju, staci jeden klik a vse se uvede do puvodniho stavu.
    Mimochodem, ze JA tyhle veci vypinam neznamena, ze si je muze bez nasledku vypinat kazdej - tak to neber jako navod! :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Btw když si to tu tak zpětně pročítám, cumulative aktualizace se mi v minulosti odmítaly několik měsíců instalovat, protože jsem odinstaloval Edge (a nevím jak zařídil, aby se nemoh znova nainstalovat). Trvalo mi docela dlouho, než jsem zjistil, čím to je, a doteď nechápu, proč je tahle sračka esenciální součást systému tak moc, že kvůli tomu nefunguje instalace (některých) aktualizací.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    BAT: Podle čeho se rozhoduješ, co zakázat nebo vypnout? Můžeš sem dát zdroj, a seznam toho co jsi na svým kompu měnil? Bez týhle informace ti nikdo nepomůže, pokud teda o nějakou pomoc (resp. identifikování problému) vůbec stojíš, a nechceš místo toho jen nadávat na Mrkvosoft.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    NAVARA: Jo tohle jsem taky dost časem podělal.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ROLAND: Spousta z nich jsou jednorázově použité - unikátní email a rng heslo pro eshop, uložené do password managera. Když tam vlezu znovu, nabídne mi ho to - nemusím nic řešit, nic si pamatovat, nic hledat, nezadám ho do phishingové stránky,…
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    NAVARA: 1600? Ty jo, ale tak ty se tím i živíš. :) Ale je to slušný masakr, to mě už by odvezly k Chocholouškovi. Docela bych si přál udělat nějaký vipeout, ale bráni mi v tom můj na internetu řekněme jedinečný nick o který bych nechtěl přijít. Nainstaloval jsem si Bitwardena, ale nějak ho nepoužívám. A většinou čučím a hledám v papíru.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    IMOLOL: Na druhou stranu, když by MS nejel šmejdské shady praktiky a byl otevřeně fér, tak asi tolik uživatelů se nebude pokoušet do tolika experimentů. Akorát si nejsem jist, jestli se neopakuji. Stejně jako ten kolotoč začíná naplno roztáčet x dalších.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ROLAND: Hesla a účty mi řeší password manager (skoro 1600 kousků btw :), ale spousta softu má i různé "aktivace", nemají možnost export/import konfigurace a podobně; takže i když mám čísla apod připravený, pořád to čas žere.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    NAVARA: To mi připomíná, že se budu muset pokusit o nějaký totální killout a zjednodušení. Protože pokud mám instalovat a dostat do použitelného stavu tak jsem víceméně minimálně jeden den. A to nemluvím o tom kolosálním bordelu jako těch asi 80+ porůznu účtů nějak zredukovat a udělat si i papírovou zálohu s prostorem pro změnu. Už jsem z těch změn hesel tak zpitomělý, že už si je prostě nepamatuji a zapomínám je i aktualizovat.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    BAT: dík žes mi to potvrdil :*
    BAT
    BAT --- ---
    IMOLOL: V poradku, mysli si. Me tve myslenkove pochody vubec nezajimaji.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    BAT: provozuju best practice, takže se mi nestává, že věci záhadně přestanou fungovat. Já jen myslím, že bullshituješ o stošest, nevíš co děláš, rozbil sis systém a teď jako miliony podobnejch před tebou, házíš vinu na MS. Pokud tvrdíš opak, ukaž script.
    BAT
    BAT --- ---
    IMOLOL: proc prosimte? evidentne by ti k nicemu nebyl, kdyz asi provozujes Windowsy v defaultnim nastaveni.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    BAT: ten script bych moc rád viděl
    BAT
    BAT --- ---
    IMOLOL: No divim se, protoze:
    1.) nic z toho co delam, neni nic proti nicemu, a vim co delam.
    2.) mam na to skript, kterej ty zmeny provede, a taky je dovede vratit zpatky
    3.) nemeni to nic na tom, ze je chyba na strane MS kdyz nedovedou udelat instalator kterej ... nebudu se opakovat, uz jsem to tu psal.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    BAT: no tak se pak nediv, že máš rozbitej OS... tohle mě dicky dojme. Povypíná co jde a pak křičí "microsoft baaaad"
    BAT
    BAT --- ---
    IMOLOL: Tak urcite, sluzby a dalsi veci vzdycky nastavuju jak potrebuju.
    Windows jsou prisernej bloatware, a je dobre povypinat co se da ("co se da" je ale samozrejme klicove).

Je mozny, ze to s tim problemem souviselo, ale obvykle vypinam jen naproste nesmysly, a u ostatnich mene nemsyslnych veci jen menim nastaveni na Manual.
    Ale normalni updaty neblokuju, jen feature updaty odkladam.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    BAT: nezkoušel jsi někdy v minulosti nějaký "tweaky" z internetu? Z nějakýho důvodu se pořád dost lidí nějak snaží zablokovat updaty Windows. Například nastavit nějaké esenciálni služby na disabled.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam