OCTOPUSS: Jo, Edge je potvora spinava... asi jedina vec na kterou nesaham a jen mu disabluju nejaky updatovaci tasky.
Jinak se ridim proste tim k cemu ty sluzby jsou, co z toho potrebuju a co ne, a coz toho ma jake zavislosti.
Vsechno si nepamatuju, ale pokusim se...
- Nepouzivam BT, takze pochopitelne vypinam prakticky asi vsechno co s nim souvisi.
- Stejne tak WIFI - Radio Management, atp. - nepouzivam, jedu pres kabel, tak k cemu to.
- Nejaky sluzby souvisejisi s SSDP (zacina to na F...) - opet, nepotrebuju.
- Trusted Installer, Windows Update, Update Orchestrator, Delivery Optimization, BITS, MS Store Install Service, AppX deplyment (nepamatuju si presny jmeno), a neco pro Edge updaty.
Nic z tohohle nema smysl aby bezelo mimo chvile kdy JA chci neco instalovat, nebo pouzivat Windows Update, a pak si to pochopitelne zapnu. - Windows Push Notifikace - nepotrebuju, pryc s tim, vypnout.
- Clipboard...neco - nechci, nepotrebuju, vypnout.
- Touch Input? ...nepamatuju presne - proste neco pro tablety nebo touch screeny, me uplne k nicemu.
- Sync..neco - One Sync? neco takoveho, opet- nepotrebuju, nepouzivam, nechci, pryc s tim.
- Contact...neco, Data Access, Data Storage - sluzby pro spravu/synchronizaci/pristup ke kontaktum, kaledarnim datum apod., nepouzivam zadne tyto MS aplikace, na mem kompu nejsou zadne kontakty/kalendar/atp., vypnout.
- Network Devices Auto Setup, nebo tak nejak - zbytecna sluzba, kdyz uz neco jednou za 2 roky pripojuju tak to udelam rucne, nepotrebuju aby to za me Windows delaly automaticky.
- Program Compatibility Assistant - dalsi zbytecnost co jsem jeste nidky v zivote nepotreboval.
- Server, Print Spooler - npotrebuju nic sdilet, nic tisknout, atp., vse uplne zbytecne.
- Biometricka sluzba, Geolokace - nepotrebuju.
- Windows Font Cache - nepotrebne.
- App...readiness? - ja k nicemu nepotrebuju.
- Nejaka sluzba na mereni protecenych dat, jako metered network... nepotrebuju
- Network Broker - aby MS Store apky mohly dostava notifikace - pro me k nicemu
- SysMain - prej ze ma zlepsovat vykon, LOL! kill it with fire!
- Smart Screen - k nicemu, nepotrebuju, nechci, kill it with fire! (tady je potreba prevzit ownership exace a zakazat systemu a installeru spousteni a zapis, jinak se toho neda zbavit - ja to obvykle pro good measure nahrazuju jeste fake exacem, kterej nejde spustit ;))
- UserOOBE broker - zbytecnost, ale podobne jako Smart Screen mi to windows taky porad chteji poustet, takze se to resi uplne stejne jako Smart Screren
- Conversational Agent...neco - fuck Cortana, npotrebuju, nechci, zbytecne
- GameBar a nejaky Game Broadcast/Recording ??? - k nicemu.
- Nejaka messaging sluzba pro posilani SMS
Je toho trochu vic, ale presneji to ted dohromady nedam.
A ted mi doslo, ze jsem ten seznam mohl jet podle sluzeb co jsou na kompu u kteryho ted sedim, LOL.
Tak pardon, ale uz ty nazvy opravovat nebudu :-)
Vetsina je disablovana, jen par vyjimek jsou jen na Manual (par veci co je potreba na VPN, ktery obcas potrebuju).
A jak uz jsem psal, kdyz potrebuju, staci jeden klik a vse se uvede do puvodniho stavu.
Mimochodem, ze JA tyhle veci vypinam neznamena, ze si je muze bez nasledku vypinat kazdej - tak to neber jako navod! :)