• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    PES:
    PES:
    díky. V sítích a konfiguracích sití se moc nevyznám. Vždy jsem sítě doma používal a nějak to fungovalo. Třeba přehrávání filmů z NAS či PC_OLD a složek v ní na Android TV v obýváku.
    Takže uživatel ale bez zkušeností řešení případných potíží.

Ty registry zkontrolovat na tom PC co se nezobrazuje?
    Musím dělat případné změny jednu po druhé abych se v tom nezamotal. A je třeba po každé změně dělat nějaké restarty (na starém či na všech PC na té síti?)
    PES
    PES --- ---
    PUSCHPULL: ...jo a pochopitelně ještě takový triviální základ - aby ten PC_OLD neměl nějak filtrovanou síť (tj. aby neměl typ sítě jako Veřejná , hlásí se akorát do Domácí a Pracovní typů sítě), aby tam nebyl firewall blokující SMB announce (popř. aby pro tu konkrétní síť byl povolen) a také - ale to už jsem zmiňoval v předchozím textu - aby měly všechny ty stroje stejnou Pracovní skupinu (Workgroup).
    PES
    PES --- ---
    PUSCHPULL: záleží na tom, který ten stroj je pro Tvoji síť browsemaster (pro SMB), zda vůbec tam je nějaký SMB Browsemaster (případě zvážit, zda si ho nezřídit, někdy to dokáží zařídit i ty NAS stroje, stačí tam obvykle zaškrtnout v konfiguraci) a zda jsou všechny ty stroje ve stejné skupině (obvykle WORKGROUP).

Pokud chceš mít na Windows "jistotu", tak si lze pohrát trochu s registry, kde je důležité

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Browser\Parameters
    MaintainServerList (REG_SZ) = No
    (já dávám No, možné volby jsou Yes|No|Auto , výchozí je tuším Auto)

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters
    LmAnnounce (REG_DWORD) = 1
    (1=ohlašovat se pravidelně na síti a tím být viditelný ostatním i bez řídícího SMB serveru, 0=neohlašovat se a být více neviditelný)

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanWorkstation\Parameters
    OtherDomains (REG_MULTI_SZ) = WORKGROUP OTHERGROUP MOREGROUP
    (tady to je víceřádková hodnota, kdy každý řádek určuje jednu pracovní skupinu SMB sítě, do které se ten stroj snaží napojit, hodí se, pokud se stěhuje, tak aby se snažil vždy najít všechny sousedy a řídící SMB servery v té které skupině)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Dotaz k domácí síti.

Mám vše propojené pomocí ethernetu.
    pojmenované například:
    NAS, NTB_PETR, PC_OLD, PC_NEW

Když kliknu kdekoliv na Síť (Tento počítač/Síť) tak se zobrazí jen NAS, NTB_PETR a PC_NEW.
    PC_OLD tam vidět není
    Když ale vytvořím zástupce třeba toho PC_NEW na plochu a zkopíruji a upravím cestu z \\PC_NEW na \\PC_OLD tak se sdílené složky na PC_OLD zobrazí.

Nějaké rada co zkontrolovat? Navenek se zdá nastavení (NTB, PC nové i staré) stejné. Možná ale při instalaci nebo následně jsem tak kliknul na něco, co tento problém způsobuje. Nevím
    Všude je W11 Pro 64-bit, na každém je samostatná licence.

Přístup na ty sdílené složky starého PC jsou, ale prostě, proč se nezobrazí po otevření sítě?
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: no museli by to přepsat tak, aby to drželo nějakou tu "buga" kompatibilitu (pro starší aplikace), protože komplet to odříznout, tak můžou rovnou hodit ručník do ringu - pak už můžeme všechno přepsat do podoby webových stránek a stand-alone SW když by se musel přepsat/překompilovat, tak může rovnou na Linux :-)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KLEINZACH: Čim víc kódu, tím lepší program
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    PES: jeden clovek za mesic vygeneruje AIckem 1 milion radek? to nedopadne dobre :)

navic zrovna win32 je celkem cunacinka se spoustou legacy spaget typu 'jo, todle je buga, ale spousta sw na to spoleha'
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: jako že by to konečně přepsali od základu a vyčistili (samo ze zachováním zpětné kompatibility k - řekněme - Win32)??? :-))) Toho bych se chtěl dožít (to jen vidět)...
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    tvl, tak to sem fakt zvedavej - ale kdyz prihlidnu k tomu, jaky je mrkvosoft kodovaci prasatko...

“My goal is to eliminate every line of C and C++ from Microsoft by 2030,” Microsoft Distinguished Engineer Galen Hunt writes in a post on LinkedIn. “Our strategy is to combine AI and Algorithms to rewrite Microsoft’s largest codebases. Our North Star is ‘1 engineer, 1 month, 1 million lines of code.’

Microsoft to Replace All C/C++ Code With Rust by 2030 - Thurrott.com
    https://www.thurrott.com/dev/330980/microsoft-to-replace-all-c-c-code-with-rust-by-2030
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMX: nektere feature chces, zvlast kdyz pouzivas nejak vic Excel - afaik veci jako XLOOKUP nebo array formulas v tech starsich nejsou, protoze obe mely oficialni rollout az 2020 (src: 01, 02)
    a veci jako PowerQueries a obecne interfacing s externima datama se za me taky vyrazne velmi zlepsil (typicky nacitani a parsovani .csv, ktere se dynamicky aktualizuje a pri kazdem importu chci udelat stejny data wrangling)
    tzn. osobne bych pod 2021 nesel.
    (a pak samozrejme cela kapitola security patchingu)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Já taky vlastně jen otvírám dokumenty, tvořím sem tam něco ve Wordu a Excelu ale dost pracuji (tvořím) v MS Access
    JIMX
    JIMX --- ---
    PES: Takže, když to mám pro interní potřebu a neotviram cizí dokumenty, tak asi není problém :-)
    PES
    PES --- ---
    JIMX: to záleží na tom, zda to musí být v takovém případě MS Office (a nešlo by přejít na LibreOffice). Jako snad jedinou "výhodu" těch starších verzí je, že jsou obvykle permanentně aktivovatelné a že jsou již bez aktualizací = Microsoft už v tom nic nedosere. Nevýhodou je, že tam mohou být stále potenciální díry, které už nikdy nebudou zalátány (pro dokumenty "zvenčí").

Modern Office (Best Compatibility)

Microsoft 365 (Subscription): Windows 10 & 11 (latest features).
    Office 2024: Windows 10 & 11, Windows Server 2025.
    Office 2021: Windows 10 (v1809+) & Windows 11.
    Office 2019: Windows 10 & 11.

Older Office (Limited/Ended Support)

Office 2016: Windows 7, 8.1, 10, 11.
    Office 2013: Windows 7, 8.1, 10.
    Office 2010: Windows XP, Vista, 7, 8.1, 10 (Support ended 2020).
    Office 2007: Windows XP, Vista, 7 (Support ended).

Key Considerations:

Windows 10/11: Recommended for Office 2019, 2021, Microsoft 365 for security and full features.
    Windows 7/8.1: Compatible with Office 2010, 2013, 2016, but these Office versions are old and lack current security/features.
    End of Support: Older Office versions (2010, 2007) no longer receive security updates, making them risky on any Windows version.
    JIMX
    JIMX --- ---
    PES: Dodneška používám kdysi koupený 2007, v čem jsou ty novější na takový to domaci tabulkovani a psaní textů lepší?
    PES
    PES --- ---
    PUSCHPULL: Office určitě minimálně 2019...
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Rozhodně chci Pro, vždy jsem měl W Pro ....
    Rozdíl ceny není zas tak podstatný

Ještě váhám jaký Office. (2024, 2021, 2019, 2016)
    L4MA
    L4MA --- ---
    PUSCHPULL: v kosiku zadej AKS85WP a mas to za 1,49 EUR. za poslednich 8 let jsem tam koupil desitky klicu.

Windows 11 Pro Retail Key – Software-codes
    https://software-codes.com/product/os-11-pro-retail-key/
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Co tohle?
    Microsoft Windows 11 –⁠ druhotná licence, super cena a rychlá instalace
    https://www.dostupnysoftware.cz/20-windows-11
    nebo
    Druhotné licence - SERVIS-REPAS.CZ
    https://www.servis-repas.cz/win11-druhotne-licence/
    JIMX
    JIMX --- ---
    PES: aha, já myslel, že mám home ... a hledal jsem si jenom nějaký základní info ... a já má přitom pro-čka ... tak to se omlouvám za mystifikaci, vůbec netuším o čem jsem to mluvil :-D
    PES
    PES --- ---
    PUSCHPULL: prolicence.cz nebo keys.express např.

(anebo MasGrave 🤣🤣🤣)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam