ZUZKAOU: Za pravidlo třetin díky. Pracuju s chronikama, tak jsem tím ovlivněný. Lidi s jednou atakou a pak dobrý jsem nepotkal, jedině snad jestli se počítají případy toxické psychózy. Ta první třetina z tebou uvedeného rozdělení zůstává bez medikace bez relapsů?
O chemoterapii pochopitelně nikdo neříká že krade duši, protože to nedělá. Těm lidem je primárně blbě tělesně a alternativní způsoby léčby (např. dlouhodobý půst s náročnou přípravou) jsou ještě méně známé, než u schizofrenie.
Spousta klientů léčiva odmítá, protože jim ty stavy nejsou příjemné a tvrdí, že je postupně vypatlávají a vypatlaly. Potom se můžem bavit o degradaci mozkové tkáně kvůli chr. sch. (jestli máš nějaké doporuční na info o tomto, tak sem s ním) VS degradaci mozkové tkáně vlivem psychofarmak. O tom nic nemáš?
Já teda předesílám, že nevím, jak to je, ale četl jsem i studie o nevratných změnách mozkové tkáně užíváním antipsychotik a to po dost krátké době. Nejsem nepřítelem "zaléčení" ale nejsem přítelem celoživotní .. medikace.
Btw. viděl jsem výpověď holky, která se pomocí mindfulness terapie vyléčila z HC schizofrenie (vizuální, sluchové, taktilný haldy, bludy...). Akorát to trvalo cca tři roky a bylo k tomu nutné její plné nasazení. Léky právě odmítla (pochopitelně, to by nameditovala čočku) a dřela na sobě.
Čímž nepopírám, že dobře zvolené léky mohou zlepšit kvalitu života oproti špatně zvoleným lékům nebo neléčené schizofrenii.
Btw. Co myslíš těmi postmoderními terapeutickými směry?