CORNELA: myslím, že v případě, který popisuju, není nikde řečeno, že má paní náhled. Pak se můžem bavit o tom, co míníš náhledem. Mnozí z našich klientů ví, že ty hlasy, které mají, jsou součástí nemoci, tedy mají náhled, dalo by se říct, neznamená to ale, že by jim proto bylo líp, nebo že jsou o to míň nemocní.
Ale asi se neshodnem, já si myslím, že právě v takových případech, jaký popisuju, je zlo, že se nějaký pochybný diagnostický kritéria používají, místo aby se používal zdravý selský rozum.
U některých našich klientů a klientek není zas tak neběžný, že jim jejich psychiatři či psychiatryně připisují v průběhu doby různé diagnózy. Ne proto, že by ti lékaři a lékařky byli neschopní, ne proto, že by se ti naši klienti a klientky najednou začali projevovat zas tak jinak, ale prostě proto, že pro jejich kombinaci symptomů není jednoznačná kolonka. A ten doktor tam prostě nějaký ten kód napsat musí (znáte Horu hoře?). Btw. i kdyby se někdo čirou náhodou uzdravil (resp. ho někdo byl ochoten uznat za zdravého), tak pro něj ani nebude mít doktor kolonku - pořád to bude schizofrenie v remisi. Pořád tu diagnozu mít bude. Už neuteče.
Nemám ráda diagnózy.
Pro mě je otázka (a je to skutečně otázka, nemám to jak doložit či ověřit, prostě o tom občas přemýšlím, zvláště v práci, kde ty lidi vidím denodenně), jestli chronicita nezačíná právě tím, že jim dám diagnózu, předepíšu léky a pak už se o ně moc nestarám. Samozřejmě - nedat léky a nechat být a čekat, jestli se z toho vyhrabe nebo ne, to je jiná. Ale uvažuju o cestě "nedám léky a projdu s ním tu ataku jako nějaký průvodce, někdo, kdo mu ukáže, že to, co zažívá, může využít k posunu na jinou (vývojovou?) úroveň". Takhle to zní příšerně, ale mám na mysli prostě dobrou psychoterapii. Je to extrémně časově, energeticky i osobnostně náročné. Já na to určitě nemám. Ale dát jim léky je snadná cesta, která mnohým nijak nepomáhá. Často to u toho totiž končí.
Líbí se mi, jak to popisuje právě Syřišťová: ty lidi se uchýlili do toho svého jiného světa proto, že ten náš svět už pro ně nebyl snesitelný. Pokud jim nepomůžeme najít nějaký jiný způsob (a důvod proč), jak v tom našem světě můžou znova existovat, nemají důvod se vracet.
Běžně se říká, že nejdřív je potřeba zaléčit, aby k nějaké psychoterapii vůbec mohlo dojít. Ovšem myslím, že mnoho těch lidí žádnou psychoterapii nikdy nedostane. Tady v téhle debatě taky padlo, že psychoterapie a schizofrenie nejdou vůbec dohromady. Takže to vyznívá, že zbývají opravdu jen ty léky. Nejsem proti lékům, jen se mi nechce věřit, že by to bylo to jediné, co těm lidem můžem nabídnout.